2014. december 28., vasárnap

Téli krémleves szerecsendióval

Folytatódjon ódánk a sütőtökhöz :) Elmira legújabb könyvében találtam ezt a receptet, és rögtön megtetszett, mert az egész család nagyon szereti a szerecsendiót! Igaz kicsit átvariáltam, de a lényege megmaradt, az eredmény pedig egy nagyon finom, melengető leves, melyet a fiúk is nagy előszeretettel kanalaznak:


Hozzávalók:

1 ek zsiradék
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
30 dkg sárgarépa felkockázva
30 dkg sütőtök hámozva, felkockázva
1 l alaplé vagy víz
Fél tk őrölt gyömbér
Fél tk őrölt kurkuma
Fél tk őrölt szerecsendió
Só, bors
1 dl kókusztej (elhagyható)
2 ek zselatin

Elkészítés:

A zsiradékon megdinszteljük a vöröshagymát,  majd amikor megpuhult, hozzáadjuk a fokhagymát, a felkockázott sárgarépát és a sütőtököt, és 10 percig pirítjuk őket, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, majd fedő alatt 15 percig főzzük. A végén hozzáadjuk a zselatint és a kókusztejet de utóbbi nélkül is nagyon finom!!!

Ellával:

Mindent hozzávalót beleteszünk, és RIZS programon elkészítjük.

Jó étvágyat!!

Forrás: Mezei Elmira: Ünnepek paleolit módra

2014. december 16., kedd

Sütőtökös gofri






Hozzávalók:


60 g kókuszliszt
4 tojás
3-4 evőkanál kókusztej (elhagyható)
5-6 ek párolt sütőtök
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
1/2 kk szódabikarbóna
Pici citromlé
 
Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat, és süssük ki!

Jó étvágyat!

Mákos-narancsos muffin


Hozzávalók:

30 dkg darált mák
10 dkg mazsola
10 dkg magas kakaótartalmú (70-90%-os) apróra tört csokoládé (elhagyható)
10 dkg darált törökmogyoró vagy dió
4 tojás
1 kezeletlen narancs reszelt héja
1 kk szódabikarbóna
Pici aszkorbinsav vagy citromlé
1 ek fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék
1-2 ek kókuszliszt (elhagyható)

Elkészítés:

A hozzávalókat összeturmixoljuk, és muffinformákba töltjük. 180 fokon 35-40 perc alatt sül készre. Finom, egyszerű sütemény, akár a karácsonyi asztalra :)

Jó étvágyat!

2014. december 1., hétfő

Gesztenyés bonbon

Avagy a gyömbértörpök :)))


Hozzávalók:
  • 250 g natúr gesztenyemassza
  • 2 érettebb banán
  • 2 ek kókuszzsír
  • 3 ek zselatin
  • 3 dl víz
  • Extrák: kakaó, gyömbér stb. 

Elkészítés:

Felemelegítjük a vizet a zselatinnal és a kókuszsírral, majd amikor sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről, és a többi hozzávalóval együtt jól összeturmixoljuk. Formákba tesszük, majd be a hűtőbe! Pár óra múlva fogyasztható.

Jó étvágyat!

Forrás: Paleokonyha