2011. november 17., csütörtök

Paleo brownie

Igazán bababarát édesség hozzáadott cukor nélkül.



Hozzávalók:

4-5 db érett banán
4 alma
2 tojás
20 dkg darált dió
2-3 ek holland kakaópor (én kevesebbet raktam bele, mert székletfogó)
1 tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
2 csipet só
Elkészítés:

A banánokat pépesítjük, az almákat lereszeljük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük. Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a óvatosan belekeverjük a felvert tojáshabot.
20*30 centis tepszibe simítjuk. Közepes lángon 20-25 percig sütjük.

Jó étvágyat!

2011. november 11., péntek

Töltött tök

Nagy népszerűségnek örvend nálunk a töltött tökcsónak.
Egyik kedvenc kapros finomságunk, így kicsit újragondoltam paleo-módon.

 
 
Hozzávalók:

2 zsenge főzőtök (kb. 20-25 cm hosszú, dundi példányok)
50 dkg darált hús
10 dkg paleorizs (darált karfiol)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagy csokor kapor
2 dl kókusztej
2 csapott ek kókuszliszt
olíva olaj
só, bors

Elkészítés:

A tököt vékonyan meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és kivájjuk a szivacsosabb középső részét, így négy „csónakot” kapjunk. A mélyedés lehetőleg jó mély legyen (hogy legyen elég hely a tölteléknek), de ügyeljünk, hogy a tökök falát ne gyengítsük el, mert akkor nem tartja meg az alakját. Ezután a fél tököket 3-4 percig sós vízben előfőzzük. Ha kész, óvatosan kiszedjük a csónakokat, hogy ne törjenek szét, kicsepegtetjük belőlük a vizet, tepsibe tesszük, és hagyjuk hűlni. A főzőlevet félretesszük (kelleni fog még!)

Következő lépésként elkészítjük a tölteléket: a karfiolt aprítóban rizs-állagúra törjük. Olajon hagymát pirítunk, rádobjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk. Fűszerezzük (só, bors), majd beledobjuk a felaprított fokhagymát és a karfiolos "rizst" is. Öntünk rá 1-2 merőkanállal a tök főzőlevéből, és az egészet puhára pároljuk, majd a tökcsónakokba töltjük. A lábosban hagyjunk 1-2 evőkanálnyi pörköltszaftot, mert ugyanebben az edényben készítjük el a kapormártást is: a pörköltszaftot visszatesszük a tűzre, felhigítjuk 2-3 merőkanál tökfőzőlével, majd beleszórjuk a nem túl apróra vágott kaprot. Felforraljuk, ízesítjük, majd a kókuszliszttel elkevert kókusztejjel behabarjuk, végül az így elkészült mártást csónakok tetejére merjük. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt átsütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: A Zsuzsi főz

Cukkinis frittata

Apát ezzel vártuk haza, de a Manó is lelkesen pusztította - természetesen ő sajt nélkül.



Hozzávalók:

4-5 tojás
1 zsenge cukkini

őrölt fehérbors
szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
olíva olaj
sajt

Elkészítés:

A kinyomott fokhagyma gerezdeket kevés olajon, óvatosan megpirítjuk. A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd beleszórjuk a serpenyőbe, a fokhagyma mellé. Mindezt jól összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük, és puhára pároljuk. A tojásokat Floraseptes vízben megmossuk, feltörjük, villával jól felverjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt. Amint készre párolódott a cukkini, felöntjük a tejszínes tojással , és készre sütjük. A tetejére sajtos reszelni (amíg még meleg, akkor jól ráolvad).

Jó étvágyat!

Forrás: Gizi-receptjei

Töltött sült alma

Egyik kedvenc receptem!
Kiadós, hihetetlen finom, nem utolsósorban nagyon egészséges!



Hozzávalók:

4 db nagyobb alma
10 db aszalt szilva
10 db aszalt sárgabarack
3 ek kókuszreszelék
gyümölcslé (alma, narancs, éppen ami van itthon)

Elkészítés:

Az almákat alaposan megmossuk, majd a közepüket kiszedjük úgy, hogy alulról felfelé szélesedő lyukat kapjunk. A töltelékhez a szárított gyümölcsöket apróra vágjuk, egy tálban összekeverjük a zabpehellyel és a gyümölcslével. Ezek után az almákat egy kisebb tepsire helyezzük, közepükbe nyomkodjuk a tölteléket, és tetejükre is halmozunk belőle. 75 ml vizet öntünk a tepsi aljára, és már mehetnek is a sütőbe. 180 ºC-on kb. 30 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: Nosalty

2011. november 10., csütörtök

Hozzávalók

Vegyél egy lelkes Gyerkőcöt, aki mindig azt akarja enni, amit a felnőttek. Egy lelkes Anyukát, aki mindezt igyekszik megvalósítani.

Tiltólistán (Anyánál vagy Gyerkőcnél fellépő allergia-gyanúk miatt)
- tejfehérjét tartalmazó termékek
- aprómagvasok (eper, málna, kiwi stb.)
- déligyümölcsök
- citrusfélék héja
- magvak, csonthéjasok (dió, mogyoró, mandula)
- gomba
- méz
- fahéj
- erős fűszerek
- túlzott cukor
- alacsony tápértékű ételek (felvágottak, virsli stb.)
 

Frissítve (2012.01.21): Gyerkőc betöltötte a 1,5 évet, de még nem mondhatom, hogy érdemi ételmennyiség fogyna a tányérjáról. 1 éves koráig gyakorlatilag csak anyatejen élt, leszámítva néhány falatot, de az utóbbi fél évben sem történt nagy áttörés. A preferenciáit azért már jelezte: a sült húsokat és a párolt zöldségeket nagyon szereti, ezeket nézegeti, ismerkedik velük, kóstolgatja, élvezi, hogy kezébe veheti őket (ezen alapul a BLW - azaz az igény szerinti hozzátáplálás is). Jórészt emiatt kezdtük el a paleolit étrendet, melytől csak pár lépésre voltunk, így a kenyérről és a rizsről is lemondtunk. Így a blog 2012 januárjától már arról szól, amit ezért kaptunk cserébe. Vitalitást és egészséget!