Nagy népszerűségnek örvend nálunk a töltött tökcsónak.
Egyik kedvenc kapros finomságunk, így kicsit újragondoltam paleo-módon.
Hozzávalók:
2 zsenge főzőtök (kb. 20-25 cm hosszú, dundi példányok)
50 dkg darált hús
10 dkg paleorizs (darált karfiol)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagy csokor kapor
2 dl kókusztej
2 csapott ek kókuszliszt
olíva olaj
só, bors
Elkészítés:
A tököt vékonyan meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és kivájjuk a szivacsosabb középső részét, így négy „csónakot” kapjunk. A mélyedés lehetőleg jó mély legyen (hogy legyen elég hely a tölteléknek), de ügyeljünk, hogy a tökök falát ne gyengítsük el, mert akkor nem tartja meg az alakját. Ezután a fél tököket 3-4 percig sós vízben előfőzzük. Ha kész, óvatosan kiszedjük a csónakokat, hogy ne törjenek szét, kicsepegtetjük belőlük a vizet, tepsibe tesszük, és hagyjuk hűlni. A főzőlevet félretesszük (kelleni fog még!)
Következő lépésként elkészítjük a tölteléket: a karfiolt aprítóban rizs-állagúra törjük. Olajon hagymát pirítunk, rádobjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk. Fűszerezzük (só, bors), majd beledobjuk a felaprított fokhagymát és a karfiolos "rizst" is. Öntünk rá 1-2 merőkanállal a tök főzőlevéből, és az egészet puhára pároljuk, majd a tökcsónakokba töltjük. A lábosban hagyjunk 1-2 evőkanálnyi pörköltszaftot, mert ugyanebben az edényben készítjük el a kapormártást is: a pörköltszaftot visszatesszük a tűzre, felhigítjuk 2-3 merőkanál tökfőzőlével, majd beleszórjuk a nem túl apróra vágott kaprot. Felforraljuk, ízesítjük, majd a kókuszliszttel elkevert kókusztejjel behabarjuk, végül az így elkészült mártást csónakok tetejére merjük. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt átsütjük.
Jó étvágyat!
Forrás:
A Zsuzsi főz