2015. december 19., szombat

Paleo mézeskalács

Méz nélkül is finom lett! Pillanatok alatt elfogyott :) Idén is a lurkókkal együtt készítettük.


Hozzávalók:

1 csomag  Paleolit Éléskamra Magliszt-mentes nyújtható tészta alapliszt
3 tojás
2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Fél dl víz
2 evőkanál kókuszolaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és fél órára a hűtőbe tesszük. Majd két szilikonlap közt 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Végül 150 fokon 12-15 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: Tücsökbogár konyhája

2015. december 18., péntek

Diós szórós pite

Apa névnapjára készült szeretettel :)


Hozzávalók:

A tésztához:
1 csomag Paleolit Éléskamra almás pite lisztkeverék
3 tojássárgája
1 tojás
2 dkg kókuszolaj
Fél dl víz

A töltelékhez:
20 dkg darált dió
10 dkg házi szilvalekvár
3 tojásfehérje

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és fél órára betesszük a hűtőbe. Addig elkeverjük a darált diót és a szilvalekvárt. 

Kivesszük a tésztát a hűtőből, 1/3-át félretesszük, a többit egy kizsírozott formába nyomkodjuk. A tojásfehérjét felverjük, és óvatosan belesimtíjuk a darált diót és a lekvárt. Rásimítjuk az egészet a tésztára, végül rámorzsoljuk a maradék tésztát. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt sül készre, akkor jó, ha már pirul a teteje.

Jó étvágyat!

Forrás: Tücsökbogár konyhája

Kókuszjoghurtos lilakáposzta

Újabb variáció kókuszjoghurtra :) Ha nincs lehetőségünk joghurthoz jutni, kókusztej, zselatin és egy kis probiotikum hozzáadásával is sikerülhet ;) Recept ITT!


Hozzávalók:

50 dkg lilakáposzta
3 dl kókuszjoghurt
1 db citrom leve
3 gerezd fokhagyma
Só - ízlés szerint

Elkészítés:

A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk, a fás torzsákat kivágjuk, majd nagyon vékony csíkokra aprítjuk.  Megsózzuk, jól összekeverjük és 10 percig hagyjuk állni. Közben elkészítjük a mártást a kókuszjoghurtból és a citromból, ha szükséges, lehet egy kicsit édesíteni. Ezután belekeverjük a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd alaposan összekeverjük a káposztával. Lefedjük, végül hűtőszekrénybe tesszük, és legalább egy napig érleljük. Bármilyen húsféle mellé kitűnő választás!

Jó étvágyat!

Forrás: Tesco - Főzni jó receptek

2015. december 10., csütörtök

Szezámos sárgarépa

Amikor szétnézünk, és azt eszünk, amit érünk recept :)


Hozzávalók:

4-5 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
Kacsazsír
Egy marék szezámmag
Só, bors

Elkészítés:

A répákat meghámozzuk, és gerezdekre, vagy tetszőleges formára vágjuk. Megpároljuk. Közben a kacsazsíron megdinszteljük az apró darabokra vágott vöröshagymát. Ha kész, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a párolt sárgarépát és a szezámmagot. 

Ellával:

A répát meghámozuk, és formára vágjuk, majd Hal programon megpároljuk. A gőzt kieresztjük, és összeöntjük a tűzön megdinsztelt hagymás-sós keverékkel, végül meghintjük szezámmaggal. 

Jó étvágyat!

Paleo mákos pite

A megunhatatlan mák :) Anett és én nagy mákrajongók vagyunk, tőle van ez a recept. Minden morzsája gyönyör!


Hozzávalók:

A tészta:

1 csomag Paleolit Éléskamra almás pite lisztkeverék
3 db tojás
2 ek kókuszolaj
1 dl víz


A töltelék:

4 dl kókusztej
4 db tojássárgája
80 g eritrit
100 g darált mák 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és fél órára betesszük a hűtőbe. Addig egy lábasban felmelegítjük a kókusztejet, és elkeverjük benne a tojássárgákat. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, majd hozzáadjuk az eritrittel darált mákot, és további pár percig kevergetve felfőzzük, félretesszük.

Kivesszük a tésztát a hűtőből, és egy kizsírozott sütőtálba (nekem 28x25 cm) nyomkodjuk. Erre ráöntjük a mákos krémet és 180 fokon 40-50 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: Palanett

Kókuszjoghurtos cékla

Mautner Zsófinál találtam ezt a receptet, és kíváncsi voltam, hogy működne-e kókuszjoghurttal. A választ alant olvashatjátok :)


Hozzávalók:

1 nagyobb sült cékla 
2 gerezd fokhagyma 
5 dkg dió 
só, bors 
Fél tk római kömény 
4-5 dkg durvára vágott dió

Elkészítés:

A kókuszjoghurthoz hozzákeverjük a finomra aprított fokhagymát, sót, borsot, római köményt és a diót.  A sült céklákat lereszeljük vagy aprítógépben turmixoljuk, és hozzáforgatjuk a joghurthoz. Családunk minden tagja élvezettel fogyasztotta :)

Jó étvágyat!

Forrás: Ízes élet

2015. december 6., vasárnap

Gyümölcsös chia puding

Amikor a Harmadik Királyfi beköltözött a pocakomba, sokáig ez volt az egyetlen ételféleség, ami megnyugtatta reggelenként háborgó gyomromat. 


Hozzávalók:

2 dl kókusztej
3 ek chia mag 
Édesítés (elhagyható)
Gyümölcsök

Elkészítés:

A chia magot óvatosan keverjük a kókusztejbe, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe, hogy jól megszívja magát, és jól kanalazható legyen. Reggel bármilyen gyümölccsel vagy anélkül is fogyasztható, Omega-3-ban is gazdag laktató étel, amely bizonyítottan mérsékli az émelygést :)

Jó étvágyat!

Kacsamáj ínyenceknek

Alexandra blogján találtam ezt a receptet, melyet kicsit egyszerűsítettem, de így is nagyon finom volt! Az így kapott hagymás zsírról nem is beszélve!


Hozzávalók:

Fél kg kacsamáj
2-3 fej lilahagyma
Fokhagyma ízlés szerint 
Kacsazsír
Só, bors

Elkészítés:

A kacsamájat megtisztítjuk, és megtűzdeljük sok-sok fokhagymagerezddel, majd sütőtálba helyezzük. Hozzádobjuk a megpucolt, gerezdekre vágott lilahagymát, és még néhány fokhagyma gerezdet. Leöntjük az egészet annyi kacsazsírral, hogy majdnem ellepje, majd az egészet kb. 180 fokon addig sütjük, míg az egész szépen meg nem pirult. Amikor kész lesz, sózzuk, borsozzuk. Paszternákpürével ettük.

Jó étvágyat!