2012. május 30., szerda

Zöldséges lepény

 Már korábban említettem egy reggelink kapcsán, most álljon itt külön is, olyan finom :)



Hozzávalók:

25 dkg nyers vegyes zöldség (karfiol, brokkoli, sárgarépa, cékla stbstb.)
3-4 evőkanál őrölt lenmag
3-4 evőkanál őrölt szezámmag
1 tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
fél teáskanál só
egy evőkanál olíva olaj
3 tojás
1 kisebb vöröshagyma fele
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A zöldségeket és a kétféle hagymát daráljuk apróra egy konyhai aprítógép segítségével. Adjuk hozzá megdarált zöldségekhez a lenmagot, a szezámmagot, a sütőport, a sót, és öntözzük meg egy kevés olíva olajjal. A tojásokat verjük fel egy külön tálban, majd egyszerűen csak keverjük hozzá a zöldségekhez. Dolgozzuk jó alaposan össze. Az elkészült masszát simítsuk egy kb. 30x23 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük szép pirosra, de legalább 30 percig. A legfinomabb akkor lesz, ha a széle kicsit megpörkölődik, és végén még rápirítunk a tetejére is.

Jó étvágyat!

2012. május 27., vasárnap

Banános forró csoki

Isteni finom, nagyon édes, krémes kakaó, mely egészséges is!



Hozzávalók:

2 közepes, érett banán
2 dl kókusztej
Fél-1dl víz
1 púpozott evőkanál Holland kakaópor
1 tk vanília kivonat

Elkészítés:

A kókusztejet forraljuk fel a vízzel, eközben pedig turmixoljuk le a banánt. Ha kész, öntsük rá a felforralt kókusztejes vizet, arra rá a vanília kivonatot és a kakaóport, végül jól alaposan turmixoljuk össze.
Jó étvágyat!
Forrás: PocakPanna

2012. május 26., szombat

Mákos-szezámos ropogós

Egészséges ropogtatnivaló a mindennapokra:



Hozzávalók:

150g mandulaliszt vagy finomra őrölt mandula, esetleg lenmagliszt
25g mák (nem darált)
60g szezámmag
2 tojás
1 tk só
annyi víz, hogy a massza éppen összeálljon

Elkészítés:

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a tojást verjük fel, majd adjuk a keverékhez, és alaposan keverjük el. Ha nem áll össze, öntsünk hozzá egy kis vizet. A tésztát két sütőpapír közé téve nyújtsuk ki 3mm vastagságúra, majd egy éles késsel vágjuk egyforma darabokra. 
Sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük 180 fokon 13-15 percig, míg megpirul.

Jó étvágyat!

Forrás: A Büfé

2012. május 22., kedd

Paleo rizotto

Olyan igazi "mindentbele-tál" paleo rizzsel:



Hozzávalók: 

Fél fej karfiol (ebből készül a rizs)
Fél kg darált hús
Fél kg gomba
1 hatalmas fej kaliforniai paprika
2 fej vöröshagyma
5 szál újhagyma
Só, bors
Kacsazsír

Elkészítés:

Először megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd megpirítjuk a húst, sózunk, borsozunk. Ha már szépen megpirult, hozzáöntjük az apróra darált karfiolt, és közepes lángon megpároljuk. Ha megpuhult, jöhet a többi hozzávaló. Fedő alatt addig pároljuk, míg el nem fő a leve.

Jó étvágyat!

Sült hús trikolórban

Apánál hatalmas sikere volt ennek a piros-fehér-zöld (kaliforniai paprika, karfiol és spárga) köretnek. Hipp-hopp elfogyott is fogyott a husival együtt :)



Ellával:

A húst párolás előtt néhány órával befűszerezzük, majd HÚS programon elkészítjük.
Ezután a zöldségeket az előzőekben megpárolt hús levében megpároljuk GŐZ (ZÖLDSÉG) programon. 

Paleo rizs

Komolyan mondom ez jobb, mint az eredeti: rizs karfiolból, ezt figyeljétek! És mégcsak karfiol íze sincsen :)

 

Hozzávalók:

Fél fej karfiol
Mangalica-, kacsa-, vagy libazsír
Só, bors

Elkészítés:
 
Aprítógépben nyers, rózsáira szedett karfiolt rizsméretű darabkákra darálunk, majd serpenyőben 1-2 evőkanál zsiradékon, sózva, borsozva, ízlés szerint fűszerezve néhány perc alatt kevergetve, pirítva megpuhítjuk.

Jó étvágyat!

Vajban sült spárga

Egy könnyed vacsora spárgaszezonban :)



Hozzávalók:

Fél kg fehér spárga
olíva olaj
vaj
só, bors

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a spárgákat, majd vágjuk fel kisebb, néhány centis darabokra, és forgassuk 
meg egy kevés olíva olajban. Egy alufóliával kibélelt tepsiben terítsük szét, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és locsoljuk meg egy pici olvasztott vajjal (ettől lesz annyira ellenállhatatlan ez a sült spárga). Süssük meg 220 fokon. 15-20 perc alatt kész, és már tálalhatjuk is! Magában is, de köretnek is kiváló!

Jó étvágyat!

Forrás: mannaszappan

Snidlinges muffin

Magában is, de mártásokhoz és kenhető finomságokhoz is remekül passzol ez a nagyon egyszerű, de nagyon finom puffancs. Gyerkőc kedvence a házimájasos verzió :)



Hozzávalók (10 darabhoz)
5 tojás
2 ek liba- vagy kacsazsír
2 ek mandulaliszt/lenmagliszt (vagy mandula/lenmag őrlemény)
1 ek őrölt szezámmag
Fél tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
1 csokor snidling (de lehet bazsalikom, kakukkfű, kapor stb.) 
zsír a kenéshez
Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjéket kis sóval kemény habbá verjük, sárgájukat pedig elkavarjuk a zsírral, sóval, szódabikarbónával. A kemény habhoz hozzákeverjük a tojássárgás masszát, majd a legvégén hozzáadjuk a liszteket. Tegyük formába, és 180 fokon 30-35 perc alatt kész is van.

Jó étvágyat!

Forrás: PaleoCsalád

Sárgabarackos-diós süti

Rettentően tömény, de rettentően finom :)

 

Hozzávalók:

15 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
20 dkg dió
2 tojás
1/4 tk só
1 ek vanília kivonat
5 dkg magas kakaótartalmú aprított étcsokoládé (elhagyható)
kókuszzsír a kenéshez

Elkészítés:

Ha az aszalt sárgabarack túl kemény, áztassuk be néhány órára, majd dobjuk az aprítógépbe a dióval és a mazsolával együtt. Addig kell aprítani, míg durva morzsássá nem válik. Ekkor hozzáadjuk a sót, a vaníliát és a tojásokat. Keverjük tovább a géppel, amíg gombóccá összeáll, vagy ha lágyabb picit, akkor amíg aránylag egynemű lesz. Szedjük ki a gépből egy tálba, majd fakanállal keverjük hozzá az aprított csokoládét - ha teszünk bele. Zsírral kikent hőálló tálban vagy muffinformákban terítsük el a masszát, majd tegyük a sütőbe.  175°C-on 25 perc alatt sül készre. A szeleteléssel, illetve formából való kiszabadítással várjunk addig, míg teljesen kihűl. 

Jó étvágyat!

Forrás: webcukrászda

Citromos fagyi

Első paleofagyis próbálkozásunk, nagyon finom lett! Frissítő és hűs :) 

 

Hozzávalók:

3 dl víz
2 db közepes méretű citrom
2-3 evőkanál eritrit (ízlés szerint)
1 kávéskanálnyi vanília aroma

Elkészítés:

A citromokat meghámozzuk, majd aprítógépben pépesre daráljuk. A citromot, eritritet, vanília aromát, alaposan összekeverjük,  végül öntsük az egészet pálcikás jégkrémformába és tegyük a mélyhűtőbe.

Jó étvágyat!

Forrás: PaleoVital

Rebarbara mártás

Nagy kedvencem a rebarbara, íme egy újabb recept, melynek végeredménye elvarázsolt:


Hozzávalók:

250 g rebarbara
1 ek apróra vágott, friss gyömbér
2 ek eritrit
Fél citrom reszelt héja
Fél tk őrölt fekete bors
125 ml víz

Elkészítés:

Miután megpucoltuk le a rebarbarákat, 5 centis darabokra vágjuk, és minden hozzávalóval együtt egy lábasba tesszük. Kevergetjük, míg az eritrit fel nem olvad, majd befedve, lassú tűzön pároljuk, amíg a rebarbara megpuhul. Ez kb. 10 perc vesz igénybe.

Ellában:

A hozzávalókat beletesszük a kuktába, elkeverjük, és RIZS programon készre főzzük. 

Jó étvágyat!

Forrás: Paleo-ínyenc

2012. május 16., szerda

Epres-rebarbarás muffin

Ez a süti maga a gyönyör, az eper és a rebarbara remekül passzol egymáshoz!


Hozzávalók:

8 szem magozott datolya
1 és fél bögre őrölt mandula
Fél bögre darált dió
1 evőkanál narancslé - elhagyható
6 szál rebarbara
16 szem közepes méretű földieper
kókuszzsír a formák kikenéséhez

Elkészítés:

A tésztaalap elkészítése: aprítógép segítségével dolgozzuk jó alaposan össze az őrölt mandulát, a diót és a datolyát. Néhány perc elteltével a keveréknek morzsás tésztaállagúnak kell lennie. A muffinformákat kenjük meg kókuszzsírral, és simítsuk bele a "tésztát".

A töltelék elkészítése: vágjuk fel a rebarbarát 5 centis darabokra, majd tegyük az aprítógépbe. Adjuk hozzá a narancslevet, és esetleg 1-3 evőkanál édesítőt (ha már túlérett az eper, akkor szerintem felesleges). Ezt az egészet csak néhány rövid, gyors nyomás erejéig turmixoljuk össze. Ne pépesítsük túl, csak keveredjen össze apróra. Ha kész, adjuk hozzá a felszeletelt epret, majd mindezt kézzel keverjük össze. Végül töltsük bele a masszát a muffinformákba.

190 fokon kb. 35 perc alatt sül készre.

Jó étvágyat!

Forrás: webcukrászda

2012. május 15., kedd

Húsleves gazdagon

Kedvencleves :) Bármikor, bárhol, bármennyit :) Elfogyasztása művészet Gyerkőc részéről: zöldségeket kiszedi és a gerezdeket elrágja, a húst is kézzel, csontról szopogatva, hozzá kanállal a lé.



Hozzávalók: 

3-4 sárgarépa
1 nagyobb karalábé
Fél fej kelkáposzta
6 db csirkeszárny
3 db csirkemáj
2 ek vegamix
só, bors

Elkészítés:

A répát és a karalábét (lehet bele tenni zellert, paszternákot, fehérrépást stb. is) hasábokra vágjuk, és a hússal együtt feltesszük főni. Amikor forr a víz, ízesítjük. Ha a zöldségek már megpuhultak, beletehetjük a májat és a kelkáposztát, ezeknek nem kell sok idő (max. 20 perc), és már kész is.

Ellával:

Mindent hozzávalót beleteszünk, és LEVES programon elkészítjük.

Jó étvágyat!

2012. május 12., szombat

Rántott hús tavaszi salátával



 Hozzávalók a húshoz:

2-3 db csirkemell filé
szezámliszt
3 tojás
mangalica zsír
só, bors

Elkészítés:

(Ha lehet még előző este) a húst felszeleteljük, kiklopfoljuk és bepácoljuk (sózzuk, borsozzuk). Ezután a szeleteket szezámlisztbe forgatjuk, kicsit állni hagyjuk, majd a felvert tojásban meghempergetjük. Végül egy serpenyőben zsírt hevítünk, és kisütjük őket.

Hozzávalók a salátához:
(ami van itthon)
 a képen látható ezekből készült:

1 fej jégsaláta
fél fej fehér káposzta
2-3 kisebb fej lilahagyma
1-2 kisebb fej vöröshagyma
2-3 fej csemege paprika

Elkészítés: 

Mindent jól aprítsunk össze, esetleg meglöttyinthetjük citromlével, de magában is nagyon finom.

Jó étvágyat!

2012. május 11., péntek

Spenótos karfiol



Hozzávalók:

2 fej karfiol
20 dkg spenót
10 dkg füstölt sonka
5 db tojás
2 dl kókusztej
bors
szezámmag pehely
lenmag pehely
mangalica zsír
sajt a tetejére (opcionális - mi nem tettünk rá, mert nem lehet)

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk, és óvatosan megpároljuk, vigyázva, hogy ne főljön szét. Előkészítünk egy mangalica zsírrak kikent tepsit, majd szétterítjük a karfiolrózsákat. Az 5 tojást összekeverjük a sóval, borssal, és a 2 dl kókusztejjel. A sonkát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótot is, és pár pillanat alatt összesütjük a sonkával.
Rétegelés: a karfiolrózsákra öntjük a tojásos masszét, a tetejére pedig jön a sonka és a spenót.
180 fokon 25-30 percet sütjük, félidőben meghintjük lenmag és szezámmag pehellyel.

Ellában:

A karfiolrózsákat GŐZ (Zöldség) programon megpároljuk. Egy kis vizet is tegyünk alá. Mikor készen van, azonnal eresszük ki a gőzt, így nem puhul túl. A továbbiakban járjunk el a fentiek szerint. 

Jó étvágyat!

Forrás: NoSalty

2012. május 4., péntek

Manóreggeli

Gyerkőc saját ötletét, saját kezűleg valósította meg, és készítette ezt a finomságot :)



Hozzávalók:

fél reszelt répa
egy marék savanyú káposzta
egy marék mangalica töpörnyű

Elkészítés:

Összekeverjük a hozzávalókat és jóízűen elfogyasztjuk :)