2012. december 29., szombat

Paleo bejgli

Többféle nagyon finom bejgli-recept létezik, nálunk ez a verzió nyert. Kicsit olyan (igazából kicsit finomabb is), mint az eredeti.



A tészta hozzávalói:

20 dkg mandulaliszt
30 g eritrit
2 tojás (1db a tésztába, 1db a kenéshez)
90 g kókuszzsír
csipet szódabikarbóna

A töltelékek hozzávalói:

Diós:

15 dkg darált dió
3 csapott ek eritrit
Fél tk őrölt fahéj
1 tk vanília kivonat
1 ek reszelt narancshéj
2 ek mazsola
1,5 dl víz

Mákos:

15 dkg darált mák
2 ek kókuszzsír
3 csapott ek eritrit
1 ek reszelt narancshéj
2 ek mazsola
kb. 1 dl víz

Elkészítés:

A töltelékek hozzávalóit egy lábosban összekeverjük, és folyamatosan kevergetve jól felmelegítjük. Ez intenzívebb ízt ad a tölteléknek. A kész masszát akár egy éjszakára is félretehetjük, így a mazsola is jól megszívja magát.

A mandulalisztet, eritritet és a tojást még felhasználás előtt hűtsük le, a kókuszzsírt pedig tartsuk szobahőmérsékleten (ne legyen betonkemény, de olvadt sem, a vajhoz hasonló állagra van szükség a gyúráshoz). A tészta hozzávalóit először villával dolgozzuk össze, és amikor már morzsalékosra összeállt a tészta, akkor nyúljunk bele kézzel, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen ideje felmelegedni. Kinyújtásig tegyük vissza a tésztát a hűtőbe. Majd terítsünk ki egy sütőpapírt, és arra nyújtsuk ki vékonyra a tésztát. Kenjük rá a tölteléket, majd a tésztát hajtsuk be a végeken, és a sütőpapír segítségével tekerjük fel. Végül helyezzük a bejglirudat a tepsibe úgy, hogy a sütőpapír alatta maradjon. Kenjük meg az összekevert tojással többször is, majd alaposan szurkáljuk meg a tésztát egy hústűvel, hogy elkerüljük a tészta kirepedését. A bejglit 170-180 fokon süssük meg. Kb. fél óra alatt lesz készen (ha úgy látjuk jónak, a sütés eleje felé még egyszer megkenhetjük tojással). Ha kihűlt a tészta, minél vékonyabb és élesebb késsel vágjuk fel a tálaláshoz.

Jó étvágyat!

Forrás: Elmíra paleo konyhája

8 megjegyzés:

  1. Szia!

    A segítségedet szeretném kérni.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a mandula lisztet lehet helyettesíteni lenmagliszttel (Nature Cooktás). Megoldható ez? Olvastam, hogy a lenmagliszt folyadékot vesz föl?! Emiatt szükséges valamilyen hozzávalóból többet hozzáadni?!

    Köszönök szépen mindent!

    Üdv.: Ákos

    VálaszTörlés
  2. Szia! Szerintem csak akkor kell plussz folyadék, ha pl. tojás nélkül szeretnéd készíteni, ilyenkor használjuk ki a lenmag nedvszívó képességét (1 ek lenmaghoz 2 ek víz). Figyeld a tészta állagot gyúrás közben, ha szükséges, pótolj egy kis vízzel.

    VálaszTörlés
  3. Szia! Ebből a tésztamennyiségből hány rúd bejgli lesz?

    VálaszTörlés
  4. Szia Judit! Ekkora mennyiség egy közepes rúdra elég.

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig áll el a bejgli?
    Köszönöm aválaszod!
    Üdv,
    Móni

    VálaszTörlés
  6. Szia! Egy hétig biztonsággal eláll a hűtőben! ;)

    VálaszTörlés
  7. Szia! Ki lehet hagyni a mazsolát? Nem lehet/kell valamivel helyettesíteni??

    VálaszTörlés
  8. Persze, nyugodtan hagyd ki, nem kell helyettesíteni.

    VálaszTörlés