2015. június 19., péntek

Levendulatorta

A héten levendulát szedtünk a közeli Flora Farmon, és azzal az elszántsággal jöttem el onnét, hogy alkotok valamit a még friss szajréból Csipike közelgő névnapjára. Ez a torta három recept összeolvadásából született: az alapja mindenmentes babakeksz sütés nélkül, a többi pedig zselatinnal dermesztett szedres és citromos-levendulás réteg. Előbbit a Nyers gyümölcstortából vettem, utóbbit a Paleotthonban készített tihanyi torta mintájára, kicsit egyszerűsítve. A fiúk nagyon finomnak találták! Lássuk részletesebben!


Hozzávalók:

1. (legalsó) réteg:

200 g kókuszreszelék zsírjára őrölve
2 érett banán
1 ek tápióka keményítő (elhagyható)

A hozzávalókat összekeverjük, és belesimítjuk egy 23 centis tortaformába, majd betesszük a hűtőbe.

2. (középső) réteg:

Egy marok szeder
Kókusztej
1-2 ek édesítő (elhagyható)
1 ek zselatin

Turmixoljuk össze a szedret, adjuk hozzá az édesítőt, és öntsük fel annyi kókusztejjel, hogy összesen 3 dl legyen a massza. Melegítsük fel, és vegyítsük el benne a zselatint, majd ha kicsit lehűlt, kanalazzuk a piskóta tetejére, és tegyük a hűtőbe dermedni.

3. (felső) réteg:

3 dl kókusztej
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
7 szár levendula virága
1 ek édesítő
1 ek zselatin

Felmelegítjük a kókusztejet, beleszórjuk a levendula virágait, a citromhéját és a levét, elkeverjük a zselatint. Majd lehűtjük, és a már megdermedt középső rétegre kanalazzuk. Szépen kihűtjük. 

Hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése