2015. december 19., szombat

Paleo mézeskalács

Méz nélkül is finom lett! Pillanatok alatt elfogyott :) Idén is a lurkókkal együtt készítettük.


Hozzávalók:

1 csomag  Paleolit Éléskamra Magliszt-mentes nyújtható tészta alapliszt
3 tojás
2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Fél dl víz
2 evőkanál kókuszolaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és fél órára a hűtőbe tesszük. Majd két szilikonlap közt 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Végül 150 fokon 12-15 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: Tücsökbogár konyhája

2015. december 18., péntek

Diós szórós pite

Apa névnapjára készült szeretettel :)


Hozzávalók:

A tésztához:
1 csomag Paleolit Éléskamra almás pite lisztkeverék
3 tojássárgája
1 tojás
2 dkg kókuszolaj
Fél dl víz

A töltelékhez:
20 dkg darált dió
10 dkg házi szilvalekvár
3 tojásfehérje

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és fél órára betesszük a hűtőbe. Addig elkeverjük a darált diót és a szilvalekvárt. 

Kivesszük a tésztát a hűtőből, 1/3-át félretesszük, a többit egy kizsírozott formába nyomkodjuk. A tojásfehérjét felverjük, és óvatosan belesimtíjuk a darált diót és a lekvárt. Rásimítjuk az egészet a tésztára, végül rámorzsoljuk a maradék tésztát. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt sül készre, akkor jó, ha már pirul a teteje.

Jó étvágyat!

Forrás: Tücsökbogár konyhája

Kókuszjoghurtos lilakáposzta

Újabb variáció kókuszjoghurtra :) Ha nincs lehetőségünk joghurthoz jutni, kókusztej, zselatin és egy kis probiotikum hozzáadásával is sikerülhet ;) Recept ITT!


Hozzávalók:

50 dkg lilakáposzta
3 dl kókuszjoghurt
1 db citrom leve
3 gerezd fokhagyma
Só - ízlés szerint

Elkészítés:

A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk, a fás torzsákat kivágjuk, majd nagyon vékony csíkokra aprítjuk.  Megsózzuk, jól összekeverjük és 10 percig hagyjuk állni. Közben elkészítjük a mártást a kókuszjoghurtból és a citromból, ha szükséges, lehet egy kicsit édesíteni. Ezután belekeverjük a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd alaposan összekeverjük a káposztával. Lefedjük, végül hűtőszekrénybe tesszük, és legalább egy napig érleljük. Bármilyen húsféle mellé kitűnő választás!

Jó étvágyat!

Forrás: Tesco - Főzni jó receptek

2015. december 10., csütörtök

Szezámos sárgarépa

Amikor szétnézünk, és azt eszünk, amit érünk recept :)


Hozzávalók:

4-5 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
Kacsazsír
Egy marék szezámmag
Só, bors

Elkészítés:

A répákat meghámozzuk, és gerezdekre, vagy tetszőleges formára vágjuk. Megpároljuk. Közben a kacsazsíron megdinszteljük az apró darabokra vágott vöröshagymát. Ha kész, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a párolt sárgarépát és a szezámmagot. 

Ellával:

A répát meghámozuk, és formára vágjuk, majd Hal programon megpároljuk. A gőzt kieresztjük, és összeöntjük a tűzön megdinsztelt hagymás-sós keverékkel, végül meghintjük szezámmaggal. 

Jó étvágyat!

Paleo mákos pite

A megunhatatlan mák :) Anett és én nagy mákrajongók vagyunk, tőle van ez a recept. Minden morzsája gyönyör!


Hozzávalók:

A tészta:

1 csomag Paleolit Éléskamra almás pite lisztkeverék
3 db tojás
2 ek kókuszolaj
1 dl víz


A töltelék:

4 dl kókusztej
4 db tojássárgája
80 g eritrit
100 g darált mák 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és fél órára betesszük a hűtőbe. Addig egy lábasban felmelegítjük a kókusztejet, és elkeverjük benne a tojássárgákat. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, majd hozzáadjuk az eritrittel darált mákot, és további pár percig kevergetve felfőzzük, félretesszük.

Kivesszük a tésztát a hűtőből, és egy kizsírozott sütőtálba (nekem 28x25 cm) nyomkodjuk. Erre ráöntjük a mákos krémet és 180 fokon 40-50 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: Palanett

Kókuszjoghurtos cékla

Mautner Zsófinál találtam ezt a receptet, és kíváncsi voltam, hogy működne-e kókuszjoghurttal. A választ alant olvashatjátok :)


Hozzávalók:

1 nagyobb sült cékla 
2 gerezd fokhagyma 
5 dkg dió 
só, bors 
Fél tk római kömény 
4-5 dkg durvára vágott dió

Elkészítés:

A kókuszjoghurthoz hozzákeverjük a finomra aprított fokhagymát, sót, borsot, római köményt és a diót.  A sült céklákat lereszeljük vagy aprítógépben turmixoljuk, és hozzáforgatjuk a joghurthoz. Családunk minden tagja élvezettel fogyasztotta :)

Jó étvágyat!

Forrás: Ízes élet

2015. december 6., vasárnap

Gyümölcsös chia puding

Amikor a Harmadik Királyfi beköltözött a pocakomba, sokáig ez volt az egyetlen ételféleség, ami megnyugtatta reggelenként háborgó gyomromat. 


Hozzávalók:

2 dl kókusztej
3 ek chia mag 
Édesítés (elhagyható)
Gyümölcsök

Elkészítés:

A chia magot óvatosan keverjük a kókusztejbe, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe, hogy jól megszívja magát, és jól kanalazható legyen. Reggel bármilyen gyümölccsel vagy anélkül is fogyasztható, Omega-3-ban is gazdag laktató étel, amely bizonyítottan mérsékli az émelygést :)

Jó étvágyat!

Kacsamáj ínyenceknek

Alexandra blogján találtam ezt a receptet, melyet kicsit egyszerűsítettem, de így is nagyon finom volt! Az így kapott hagymás zsírról nem is beszélve!


Hozzávalók:

Fél kg kacsamáj
2-3 fej lilahagyma
Fokhagyma ízlés szerint 
Kacsazsír
Só, bors

Elkészítés:

A kacsamájat megtisztítjuk, és megtűzdeljük sok-sok fokhagymagerezddel, majd sütőtálba helyezzük. Hozzádobjuk a megpucolt, gerezdekre vágott lilahagymát, és még néhány fokhagyma gerezdet. Leöntjük az egészet annyi kacsazsírral, hogy majdnem ellepje, majd az egészet kb. 180 fokon addig sütjük, míg az egész szépen meg nem pirult. Amikor kész lesz, sózzuk, borsozzuk. Paszternákpürével ettük.

Jó étvágyat!

2015. november 30., hétfő

Sütőtökös csokikocka

Itt a sütőtök szezonja! Íme egy újabb, nagysikerű csokikocka recept a cukkinis csokikocka mintájára, amely egyáltalán nem sütőtök ízű :)


Hozzávalók:

15 dkg kókuszzsír
20 dkg apróra vágott, vízbe áztatott aszalt szilva vagy mazsola

8 tojás
1 kg főtt sütőtök püré
3-4 ek holland kakaópor
5 ek kókuszliszt
3 ek tápióka keményítő
10 dkg magas kakaótartalmú csokoládédarabkák (elhagyható)
vanília kivonat

4 tk fahéj
2 tk szódabikarbóna
Kevés citromlé vagy aszkorbinsav


Elkészítés:

A sütőtököt megfőzzük, lecsepegtetjük, és pürésítjük, majd a többi hozzávalóval elkeverjük. Sütőpapírral kibélelt gáztepsiben 180 fokon, 35-40 percig sütjük. Kihűlve tálaljuk. Magában, de lekvárral együtt is nagyon finom!

Ellával:

A sütőtököt GŐZ (ZÖLDSÉG) programon megpároljuk, majd pürésítjük, összeturmixoljuk az összes többi hozzávalóval, és mehet a sütőbe. 

Jó étvágyat!

2015. november 8., vasárnap

Ropogós teakeksz

Ezt a kekszet egy baba-mama rendezvényen kóstoltuk, majd jóval később egy teadálutánra sütöttem meg diós és törökmogyorós változatban. 



Hozzávalók:

150 g csicseriborsó liszt
50 g édesítő
1 nagyobb marék darált dió vagy törökmogyoró
3 ek kókuszolaj
4 ek víz
1 kk sütőpor (elhagyható)
Ízlés szerint csokoládé darabkák és vanília

Elkészítés:

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, és addig gyúrjuk, amíg egy nyújtható masszát nem kapunk. Vizes kézzel kis golyókat formázunk, és 180 fokon 12 perc alatt egy tespiben készre sütjük őket. Nagyon sokáig eláll!

Jó étvágyat!

Forrás: OatMeal Queen

2015. november 7., szombat

Paleo Nutella

Ilyenkor az ünnepek közeledtével többször el szoktam készíteni, mert nagyon finom, és még a nem paleósok szerint is finomabb, mint az "eredeti"! :)


Hozzávalók:

30 dkg törökmogyoró (héj nélkül)
30 g kókuszolaj
40 g kakaópor
50 g eritrit
60 ml kókusztej (elhagyható)
1 rúd vanília kikapart belseje (elhagyható)

Elkészítés:

A törökmogyorót tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 10 percre, vagy amíg illatos és megrepedezik a héja. Ekkor vegyük ki, és tegyük egy konyharuhába, melynek fogjuk be a széleit, és alaposan dörzsöljük össze a benne lévő mogyorókat. A már héjuk nélküli mogyorókat hagyjuk kihűlni. Mikor kihűltek, helyezzük őket az aprítógépbe, és aprítsuk addig, amíg homogén, kenhető vajjá alakul. Ekkor adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és aprítsuk tovább, míg homogénné, kenhetővé válik újra. Végül adagoljuk egy tiszta, jól zárható üvegbe, és tároljuk hűtőben.

Forrás: PocakPanna

Paszternák püré


Hozzávalók:

1 kg paszternák
3 ek kókuszzsír


Elkészítés:

A paszternákot meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük.  Amikor megpuhult, leszűrjük (de ne dobjuk ki a vizet), hozzáturmixoljuk a kókuszzsírt, és szükséges még, lazításként a leszűrt léből visszaönthetünk.

Ellával:

A paszternákot GŐZ (Zöldség) programon megpároljuk, majd sózzuk, és összeturmixoljuk a kókuszzsírral. Ha szükséges, a párolás során megmaradt léből hozzáöntünk.

Jó étvágyat!

Villámgyors paleo pizza

Mostanában nem tudtam sok időt a konyhában tölteni, ezért beszereztem néhány S.O.S. megoldást azokra az esetekre, amikor gyorsan és egyszerűen szeretnék valami nagyon finomat alkotni a Kiccsaládnak.



Hozzávalók:

1 csomag (180 g) Paleolit Éléskamra Vékonytésztás Olasz Pizza Lisztkeverék
2 tojás
2 ek zsiradék
Víz

Elkészítés:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk a tojásokat, a zsiradékot és annyi vizet, amennyi szükséges (a csomagoláson 5 evőkanálnyi a javaslat, de nekem ennek a dupláját is felvette), majd legalább 15 percet pihentetjük a hűtőben. Addig előkészítjük a tetszőlegesen választott feltétet. Itt most házi ketchupot, mindenmentes szalámit és lilahagymát tettünk rá, de pl. bolognai szósszal és sok-sok póréhagymával is nagyon finom!

Jó étvágyat!

2015. november 1., vasárnap

Káposztás-almás saláta


Hozzávalók:

1 kisebb fej fehér káposzta
2 sárgarépa
4-5 db jonatán alma
Só, bors

Elkészítés:

A fehér káposztát legyaluljuk, a répát lereszeljük, az almát héjastól gerezdekre vágjuk. Fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. A legobb, ha tálalás előtt egy kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Sültekhez ideális választás.

Jó étvágyat!

Pepe Paleo Palacsintája

Ez a recept azért különleges, mert Apa fejlesztette ki :) Köszönjük neki!


Hozzávalók:

35 dkg tápióka keményítő
25 dkg zöldbanánliszt
20 tojás (S-es méret)
5 dkg kókuszolaj
1 dkg bambuszrost (elhagyható)
Víz
Cukormentes lekvár

Ebből a mennyiségből  30-35 db 24 cm-es palacsintát tudunk sütni. Ízre és állagra is nagyon hasonlít a hagyományos palacsintára. 

Elkészítés:

A hozzávalókat összeturmixoljuk, és annyi vizet adunk hozzá, amennyit felvesz. A cél egy hagyományos palacsintához hasonló, folyós állag elérése. Sütés közben is adjunk hozzá folyadékot, ha igényli (bambuszrost hozzáadása esetén egészen biztosan). Mi házi lekvárral ettük :)

2015. augusztus 10., hétfő

Paleo gofri alaptészta

Ízre és állagra egészen olyan, mint a hagyományos, vagyis nem. Annál sokkal finomabb! :)


Hozzávalók (7-8 darabhoz):

4 tojás
30 g zöldbanánliszt
30g kókuszliszt
30g tápióka keményítő
1 ek útifűmaghéj
3 ek kókuszolaj
1-1,5 dl víz
1 kk szódabikarbóna
1 kk citromlé vagy aszkorbinsav

Elkészítés:

A hozzávalókat összeturmixoljuk, és pár percet állni hagyjuk, hogy az útifűmaghéj megszívja magát. Majd gofrisütőben kisütjük. Lekrvárral tálaljuk, de önmagában is szivesen eszegetik a gyerekek. Karobporral is nagyon finom tésztát kaphatunk.

Jó étvágyat!

2015. július 6., hétfő

Törpös reggeli

Ha nem is hupikék, de törpökkel reggeliztünk :)


Hozzávalók:

Kígyóuborka
Kovászos uborka
Savanyú káposzta
Kínai kel
Pritamin paprika
Olasz felvágott

2015. július 4., szombat

Joghurtos fagyi

Avagy az élvezetek halmozása :)


Hozzávalók (4 főre):

1 db fagyasztott banán
2-3 marék fagyasztott gyümölcs
2 ek kókuszjoghurt

Elkészítés:

A banánt, ha egészbe fagyasztottuk, felszeleteljük, majd az összes hozzávalót alaposan összeturmixoljuk, és azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Gyümölcsös rizs


Hozzávalók:

100 g basmati rizs
1-2 ek zselatin
3-4 marék gyümölcs
Víz vagy kókusztej a főzéshez

Elkészítés:

Az előzőleg beáztatott basmati rizst bő vízben (vagy kókusztejben) és a zselatin hozzáadásával szétfőzzük, majd egy kisebb sütőtálba kanalazzuk. Ha kicsit lehűlt, beleforgatjuk a gyümölcsöket, és teljesen lehűtjük. 

Jó étvágyat!

Ropogós keksz

Melegben, utazáshoz szuper!


Hozzávalók (15-20 db kekszhez):

80 g puffasztott amaránt
2 ek holland kakaópor vagy karobpor
2 banán

Elkészítés:

A banánt a kakaóporral vagy karobbal összeturmixoljuk, majd belekeverjük a puffasztott amarántot. Kis golyókat formázunk belőlük, és szilikonos sütőpapírra lapogatjuk őket. 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük őket.

Forrás: Nyers és Egészséges Receptek (FB)

2015. június 21., vasárnap

Hamis sajt

Igazából csak nagyon ritkán hiányzott a sajt, így most sem a sajtízt és sajtélményt kerestem, egyszerűen tetszett, hogy végre egy finom, hidegen fogyasztható ételre bukkantam, ami ebben az egyre melegebb időben nagyon jól is esik.

Aki pedig nem szereti a karfiol vagy a kókusz ízét, egy cseppet se aggódjon, mert egyik sem fog érződni benne :) Köszönöm a receptet Tögyi Juliannának!

Többféle ízesítéssel készült a natúron kívül: nagyon finom pl. bazsalikommal, kaporral, snidlinggel, fokhagymával, kurkumával, őrölt paprikával.



Hozzávalók:

25 dkg párolt karfiol
25 dkg kókusztej
3 ek kókuszolaj
6 dkg zselatin
1 dkg só
15 g almaecet
5 g citromlé
Ízesítés

Elkészítés:

Minden hozzávalót összeturmixolunk, majd egy lábasban az egészet felmelegítjük, de csak annyira, hogy a zselatin feloldódjon. Formába öntjük (én muffinformába tettem), majd lehűtjük. Két óra alatt bedermedt, és jól szeletelhető volt.

Jó étvágyat!

2015. június 19., péntek

Levendulatorta

A héten levendulát szedtünk a közeli Flora Farmon, és azzal az elszántsággal jöttem el onnét, hogy alkotok valamit a még friss szajréból Csipike közelgő névnapjára. Ez a torta három recept összeolvadásából született: az alapja mindenmentes babakeksz sütés nélkül, a többi pedig zselatinnal dermesztett szedres és citromos-levendulás réteg. Előbbit a Nyers gyümölcstortából vettem, utóbbit a Paleotthonban készített tihanyi torta mintájára, kicsit egyszerűsítve. A fiúk nagyon finomnak találták! Lássuk részletesebben!


Hozzávalók:

1. (legalsó) réteg:

200 g kókuszreszelék zsírjára őrölve
2 érett banán
1 ek tápióka keményítő (elhagyható)

A hozzávalókat összekeverjük, és belesimítjuk egy 23 centis tortaformába, majd betesszük a hűtőbe.

2. (középső) réteg:

Egy marok szeder
Kókusztej
1-2 ek édesítő (elhagyható)
1 ek zselatin

Turmixoljuk össze a szedret, adjuk hozzá az édesítőt, és öntsük fel annyi kókusztejjel, hogy összesen 3 dl legyen a massza. Melegítsük fel, és vegyítsük el benne a zselatint, majd ha kicsit lehűlt, kanalazzuk a piskóta tetejére, és tegyük a hűtőbe dermedni.

3. (felső) réteg:

3 dl kókusztej
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
7 szár levendula virága
1 ek édesítő
1 ek zselatin

Felmelegítjük a kókusztejet, beleszórjuk a levendula virágait, a citromhéját és a levét, elkeverjük a zselatint. Majd lehűtjük, és a már megdermedt középső rétegre kanalazzuk. Szépen kihűtjük. 

Hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

2015. június 17., szerda

Mustáros kacsaszív

Igazi vendégváró finomság!


Hozzávalók:

Fél kg kacsaszív
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek magos mustár
1 dl kókuszkrém
Só, bors
Zsiradék

Elkészítés:

A zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd felszeleteljük a kacsaszivet. Felöntjük egy kis vízzel, sózzuk, borsozzuk. 2 óra alatt párolódik puhára. Ekkor behabarjuk a mustáros-kókuszkrémes keverékkel, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymákat. Egy utolsót rottyantunk rajta, és készen is van. 

Ellával:

Megdinszteljük a vöröshagymát, felszeleteljük a kacsaszivet, sózzuk, borsozzuk, majd INAS HÚS programon megpuhítjuk. Ha nagyon leve marad, leöntünk belőle, és a zúzott fokhagyma hozzáadásával nyitott fedővel behabarjuk a mustáros-kókuszkrémes keverékkel.

Jó étvágyat!

Forrás: Mama

Raguleves pulykaságokkal

Költséghatékony és nem mellesleg nagyon finom :) A gyerekek a pulyherét is nagyon kedvelték benne :)


Hozzávalók:

1 kg pulykadió
20 dkg pulykahere
1 fej vöröshagyma
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa vagy paszternák
1 kisebb fej karfiol fele
1 kisebb faj brokkoli
1 csokor friss petrezselyem
Só, bors
Zsiradék a pirításhoz

Elkészítés:

Egy kis zsíron megpiritjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd átforgatjuk benne a húst, és felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony lángon rotyogtatjuk. 2-3 óra elteltével hozzáadjuk a zöldségeket a brokkoli kivételével. 20 perccel a vége előtt beletesszük a brokkolit és a pulykaherét, majd pár perccel a vége előtt apróra vágott petrezselymet.

Ellával: 

Miután megpirítottuk a vöröshagymát, mindent belepakolunk a kuktába a pulykahere kivételével. LEVES programon megfőzzük, majd nyitott fedővel hozzáadjuk a pulykaherét, ami 20 alatt perc alatt fő készre.

Jó étvágyat!

Forrás: Mama

Mennyei kakaós csiga

Egész napos kirándulásra indultunk, ezért olyan rágcsákat kerestem, ami bírja a hőséget. Ez volt az egyik. Igaz eleinte idegenkedtem a készen kapható lisztkeverékektől, végül úgy gondoltam, hogy ünnepek alkalmával kipróbálok egy-két ilyen receptet, különösen ha olyan vendégeink is vannak, akik amúgy nem így étkeznek. Jelentem a körükben is nagy sikere volt a csiguszoknak :) 


Hozzávalók:

A tésztához: 

200 g Szafi Fitt paleo süteményliszt
26 g útifűmaghéj
80 g kókuszolaj
4 tojás
160 g víz

A csokikrémhez:
4 tk holland kakaópor
2 tk eritrit
10 tk kókuszkrém
Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kicsit pihentetjük. Addig kikeverjük a csokikrémet. Ezt követően összeállatjuk a csigákat: 2 szilikonos zsírpapír közt kinyújtjuk a tésztát, és megkenjük a csokikrémmel, majd olajos kézzel óvatosan feltekerjük, végül szeleteljük, sütőpapírra fektetjük a csigáinkat és légkeveréses funkción 175 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!!

2015. június 9., kedd

Új családtagunk: Ella

Igaz 2014 októbere óta nálunk lakik, csak most érett meg bennem, hogy bemutatom az egyik legjobb barátnőmet: Ellát.


Évek óta Slow Cookerre (lassúfőzőre) vágytam, erre egy intelligens kuktám lett :) A lassúfőző hosszú ideig (12-48 óra), alacsony hőfokon (80-90 fok) dolgozik, azonban a kukta ilyen szempontból sem volt olyan rossz választás, hiszen Ella 100-120 fok körül, a gőz erejével kíméletesen főz, párol, mindeközben egy csepp sem megy kárba, nem mellesleg használatával 60%-os az energiamegtakarítás, mivel csak a felfűtéskor használ áramot, valamint nagyon jó a hőtartó képessége. Csak bepakolom, végül kipakolom. A programok időzíthetőek, manuálisan is beállíthatóak, késleltethetőek, nem kell mellette szobrozni, míg készül az étel. Hányszor történt már, hogy közben meséltem, vagy elmentünk a játszótérre, és mire hazaértünk, a kész, meleg, ízletes étel várt itthon. Nekem ez két kicsi mellett nagyon-nagyon kényelmes így :)

Hogy miket lehet készíteni Ellával? Pörkölteket, ragukat, egytálételeket, leveseket, kocsonyát, és párolt ("sült") húsokat, melyek fél óra alatt tökéletesre puhulnak! Az ételek ízvilága teltebb, zamatosabb lesz, még a rövid elkészítési idő alatt is. A párolt zöldségekről nem is beszélve! Marhapörkölt 35 perc alatt? NANÁ! Megkockáztatom, hogy finomabb, mint a bográcsban főtt ;)

Egyedül a csontlevest és alkalmanként a süteményeket készítem főzőlapon, sütőben. 

A továbbiakban ide fogom gyűjteni az Ella által készített recepteket:

2015. június 8., hétfő

Almás rózsák

Juniálisra készültek ezek a dekoratív falatok. A gyerekek nagyon szerették, repetáztak is :)


A tészta hozzávalói:

5 dkg mandulaliszt
12 dkg nyílgyökérliszt
3 dkg kókuszliszt
3 ek útifűmaghéj
5 dkg eritrit
csipet só
Fél tk szódabikarbóna
Fél tk aszkorbinsav
3 dl forró víz
3 dkg kókuszolaj

Az almák elkészítése:

2-3 alma vékonyra szeletelve
2-3 ek por alakú eritrit
1 tk őrölt fahéj

Elkészítés:

A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, a forró vízben pedig oldjuk fel a kókuszolajat, majd addjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz. Keverjük össze, majd hagyjuk kihűlni, langyosan már lehet a tésztával dolgozni. Ha langyosra hűlt a tészta, nyújtsuk ki téglalap alakúra, olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk (nekem fél centi).

Az almákat vágjuk félbe, vájjuk ki a magházát és szeleteljük vékonyra. Forgassuk meg őket a fahéjas édesítőben, 

Következő lépésként vágjuk a tésztát kb. 1,5-2 cm széles csíkokra, és fektessük rá az alma szeleteket kis fedéssel. Csavarjuk fel. Minél több almát tesszünk közé, annál szebb lesz. Tegyük a kis tekercseket szilikonos muffinformákba. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük kb.  18-20 percig, majd hűtsük ki.

Jó étvágyat!

Forrás: Trollanyu

Morzsasüti

Sokféleképp variálható, pofonegyszerű süti, szeretjük! Néha kókuszjoghurttal keveredik :)


Hozzávalók:

12 dkg kókuszzsír
20 dkg "liszt" (kókuszliszt, zöldbanánliszt, mandulaliszt illik hozzá, vagy darált magvak)
8 dkg eritrit
1 kg gyümölcs (itt eper és rebarbara)

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet (vagy őrleményt) az édesítővel. Adjunk hozzá a kókuszzsírt, és az ujjaink segítségével dörzsöljük bele, amíg morzsára nem emlékeztet a keverék. Terítsük le a gyümölcsöt egy kókuszsírral kikent tűzálló edény aljára, majd a tetején egyenletesen oszlassuk el a morzsakeveréket. Süssük 150 fokon kb. 35 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Ha melegen tálaljuk, a morzsakeverék puha, ha hagyjuk teljesen kihűlni, akkor kicsit ropogósabb. Mindkét állapotában nagyon finom.

Jó étvágyat!




2015. június 6., szombat

Csokifagyi újratöltve


Hozzávalók:

2 db fagyasztott banán
2 db érett avokádó
2 ek kakaópor
1 ek őrölt kardamom

Elkészítés:

A fagyasztott banánt felszeleteljük, majd mindent aprítógépbe pakolunk, és jól összedolgozzuk. Nagyon finom, hűsítő csokifagyi a végeredmény!

Jó étvágyat!

2015. június 1., hétfő

Cukkini chips

Már régóta szerettem volna kipróbálni, most jött el az idő! Három ízesítéssel készült: oregánós, fokhagymás és kurkumás. Örömmel ropogtatták a Srácok!



Hozzávalók:

Egy nagyobb cukkini
Kókuszzsír
Választott feltét

Elkészítés:

A cukkiniket megmossuk, és vékonyra szeleteljük, majd megkenjük kókuszolajjal, és ízesítjük. 
Sütőben 100 fokon sütjük 45 percig, majd megfordítjuk őket, és addig sütjük, míg ropogóssá nem válnak.

Aszalógépben (én így csináltam), 70 fokon egy éjszaka (10-12 óra) kell neki.

Jó étvágyat!

Forrás: Vitalzone

Karfiolpüré

Aminek nincsen karfiol íze :) Aki kóstolta, mind azon a véleményen voltak, hogy finomabb, mint a krumplis verziók :) Eddig nem igazán püréztünk, ezért a fiúk is eleinte csak méregették, de átment a próbán :)



Hozzávalók:

1 nagyobb fej karfiol
3 ek kókuszzsír


Elkészítés:

A karfiolt megpároljuk, majd ha megpuhult, hozzáturmixoljuk a kókuszzsírt, és egy kis sót.

Ellával:

A karfiolt GŐZ (Zöldség) programon megpároljuk, majd sózzuk, és összeturmixoljuk a kókuszzsírral.

Jó étvágyat!

2015. május 20., szerda

Lecsó

Az úgy volt, hogy nem nagyon volt semmi se itthon, aztán csak összeszedtem egy étkezésre valót. Nagyon finom lett!!



Hozzávalók:

3 fej vöröshagyma
3 szál virsli
1 ujjnyi széles szalonna
1 nagyobb érett paradicsom vagy 3-4 db paprika (elhagyható)
1 közepes főzőtök vagy cukkini
3 gerezd fokhagyma
Só, őrölt pirospaprika

Elkészítés:

Megpirítjuk a kockákra vágott szalonnát, és megdinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát. Majd hozzáadjuk a karikára vágott virslit, végül a gerezdekre vágott paradicsomot vagy a felaprított paprikát,   és a kockákra vágott tököt. Sózzuk. Miután minden hozzávaló megpárolódott, beledobjuk az összetört fokhagymagerezdeket és egy evőkanál pirospaprikát. Pár percig még rotyogtatjuk, azután tálaljuk.

Ellával:

Miután megpirítottuk a szalonnát és megdinszteltük a hagymát, mindent a kuktába teszünk, és manuális programon 5 perc alatt elkészítjük. 

Jó étvágyat!

Bodzás kókuszital

Eszter blogján mindig igazi ínyencségekre bukkanok! Bemutatom az idei tavaszi családi kedvencünket! Persze a bodzaszedés legalább annyira élvezetes ilyenkor, mint az ital elfogyasztása a végén :)


Hozzávalók:

10-12 tányér bodzavirágzat
1 liter kókusztej
édesítés ízlés szerint (nem feltétlenül szükséges)

Elkészítés:

A bodzavirágokat óvatosan zuhanyoztassuk le, és csepegtessük le róluk a vizet. Közben egy edényben melegítsük fel a kókusztejet, majd adjuk hozzá a bodzavirágokat, és hagyjuk állni legalább negyed órát. Végül szűrjük le. Hűtve a legfinomabb!


Jó étvágyat!

Forrás: DEJA VU Világ

2015. május 15., péntek

Nyers csokikocka


Hozzávalók:

Másfél bögre hideg víz
20 g zselatin
1/4 bögre kakaópor
1/2 bögre kókusztejpor
1 bögre puha kókuszzsír
1 érett banán
1 csipet só

(1 bögre 2,4 dl)

Elkészítés:

A vizet lábasba tesszük, és melegíteni kezdjük. Felolvasztjuk benne a zselatint. Ha elegyeledett, az összes többi hozzávalóval együtt magas falú turmixtálkába tesszük, és jól összeturmixoljuk. 25x 30 centis (vagy kisebb) sütőtálba simítjuk a masszát, és betesszük a hűtőbe. Egy óra múlva fogyasztható! Nehéz kivárni! :)

Jó étvágyat!

Forrás: Liz kedvencei

2015. május 14., csütörtök

Epres-rebarbarás pite

Ezt a sütit egy régi kedvenc ihlette, minden ugyanaz, csak egy másik "alátétet" kapott, köszönjük Paleonita! :)


Hozzávalók:

100 g darált dió
40 g gesztenyeliszt
csipet só
1 kk szódabikarbóna
aszkorbinsav
2 tojás
2 ek kókuszolaj
2 ek eritrit
6 szál rebarbara
16 szem közepes méretű földieper

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük és egy kb. 18x28cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Összekeverjük a darált diót, gesztenyelisztet, a sót, szódabikarbónát és aszkorbinsavat. Egy másik tálban habverővel felverjük a tojásokat, az édesítőt és a kókuszolajat. A két masszát jól összedolgozzuk. 

A rebarbarát vágjuk fel 5 centis darabokra, majd tegyük az aprítógépbe. Néhány rövid, gyors nyomás erejéig turmixoljuk össze. Ne pépesítsük túl, csak keveredjen össze apróra. Ha kész, adjuk hozzá a felszeletelt epret, majd mindezt kézzel keverjük össze. 

A tésztát a tepsibe kanalazzuk, elsimítjuk, és belenyomkodjuk, végül a tetejére halmozzuk a rebarbarás-epres keverékünket.

180 fokon, 35-40 perc alatt sül készre.

Jó étvágyat!!

2015. április 17., péntek

Káposztás-hagymás tócsni

Nem győzök elegendőt gyártani :)


Hozzávalók:

1 kisebb fej káposzta
1 fej vöröshagyma
3 tojás
5 dkg szezámliszt
1-2 kanál kacsazsír
Só, bors, fokhagyma
Kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés:

A káposztát és a vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk, majd összekeverjük a hozzávalókkal. Serpenyőben kókuszzsírt hevítünk, és kisütjük.

Jó étvágyat!!

Sült sütőtökcsónak

Csipi (és Apa) abszolút kedvence, kár, hogy már vége a szezonnak. Jövőre folyt.köv!


Hozzávalók:

Egy nagyobb sütőtök
Kókuszzsír a kenéshez

Elkészítés:

A tököt felszeleteljük, és olvasztott kókuszzsírral megkenjük. A sütőt 220 fokra melegítjük, és pirulásig sütjük (45-50 perc).

Jó étvágyat!

Gyümölcsös nyers kuglóf


Hozzávalók:

1 liter kókusztej
Két marék gyümölcs
3-4 ek zselatin
(édesítés, ha szükséges)

Elkészítés:

A kókusztejet felmelegítjük, és eloszlatjuk a zselatint (és az édesítőt, ha igényli). Ha felolvadt, mehet bele a gyümölcs. Miután kicsit kihűlt, kuglóf formába tesszük, és lehűtjük. 3-4 óra múlva fogyasztható. Az aljára kiült a gyümölcs, így fejre állítva leginkább egy gyümölcsös sajttortához hasonlít :)

Jó étvágyat!

2015. március 25., szerda

Bundás almakarikák


Hozzávalók:

4-5 kicsi vagy 3-4 közepes alma

A bundához:

1 banán
3 ek őrölt kókuszreszelék
3 tojás
1 tk fahéj

Elkészítés:

Az almákat megpucoljuk, és kivágjuk a magházukat, majd vékonyra szeleteljük. A többi hozzávalót összeturmixoljuk, és beleforgatjuk az almaszeleteket. 180 fokon, sütőtpapírral kibélelt tepsiben 20 perc alatt szép barnára sütjük őket.

Jó étvágyat!

2015. március 24., kedd

Rántott rudacskák

Mostanában ez a sláger :)


Hozzávalók:

2-3 db csirkemell filé
Őrölt szezámmag
Őrölt lenmag
3 tojás
Kókuszzsír
só, bors

Elkészítés:

(Ha lehet még előző este) a húst felszeleteljük, kiklopfoljuk és bepácoljuk. Ezután a szeleteket a szezámmag- vagy lenmagőrleménybe forgatjuk, kicsit állni hagyjuk, majd a felvert tojásban is meghempergetjük. Végül egy serpenyőben felhevítjük a kókuszzsírt, és kisütjük őket.

Jó étvágyat!

Babacsinta


Hozzávalók (2-3 darabhoz):

2 tojássárgája
1 ek zsír

Elkészítés: 

A tojássárgáját (8 hónapos kortól adható) különválasztjuk a fehérjétől: a tojást feltörjük, kihalásszuk a sárgáját, tenyerünkben meggörgetjük, majd vízzel lemossuk, ezután egy edény felett meghúzzuk a jégzsinórt, amitől a sárgáján lévő hártya kilyukad, a tartalma pedig belefolyik az edénybe. A hártyáját se tegyük bele, így biztosan nem kerül bele tojásfehérje. 

Keverjük össze a tojássárgáját és a választott zsírt, majd mehet is a serpenyőbe. Pár perc alatt készre sütjük. Picit vastagabb palacsinta lesz belőle, ezért ha tekerni is szeretnénk, keverjünk hozzá egy evőkanál kókusztejet vagy vizet. Tehetünk rá gyümölcspépet, májkrémet stb., de önmagában is szívesen elrágcsálják a babák. Ideális reggeli :)


Forrás: Benedek Sarolta

Gesztenyés teasüti

Azoknak, akik szeretik a teasüteményt, vagy csak szeretnek ropogtatni. Hosszú ideig eláll!



Hozzávalók:

10 dkg gesztenyeliszt
5 dkg tápióka keményítő
20 dkg kókuszreszelék 
10 dkg napraforgómag 
8 dkg por alakú eritrit
1 tk szódabikarbóna
1 tk aszkorbinsav
12 dkg kókuszolaj
1 tojás

Elkészítés:

A kókuszreszeléket kávédarálóban megőröljük, a napraforgómagot aprítóban ledaráljuk. A hozzávalókat összegyúrjuk. Ha mégsem állna össze, vagy nagyon morzsálódik, akkor 1-2 evőkanál vizet lehet hozzátenni. A tésztát 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk a kekszeket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. 180 fokon, előmelegített sütőben 10 perc alatt megsültnek. Igazi teasütemény ízvilág, és állag.

Jó étvágyat!

Forrás: Trollanyu

Mindenmentes babakeksz

Végtelenül egyszerű, mindössze két összetevőt tartalmazó babakeksz :)


Hozzávalók:

200g kókuszreszelék
2 kisebb banán

Elkészítés:

A kókuszreszeléket kávédarálóban zsírjára őröljük, a banánt turmixoljuk, majd mindent összegyúrunk, és kis golyókat formázunk belőle, melyeket villával lapítunk keksz formára. 180 fokon 15-20 perc alatt sül szép barnára.

Jó étvágyat!

Forrás: Tadaam 

Szalonnás-hagymás krémleves

A Paleo Konyha magazinban találtam ezt az egyszerű, mégis nagyon finom receptet! Kicsit módosítottam rajta, mert nagyon szeretjük a póréhagymát :)


Hozzávalók:

3 fej vöröshagyma
Fél fej fokhagyma
1 nagyobb póréhagyma
1 ujjnyi szalonna
1 csokor kapor
1 liter víz
1-2 ek zselatin


Elkészítés:

A hagymákat megpucoljuk, és a szalonnával együtt feldaraboljuk, majd feltesszük főni. 30 perc után, a végén mehet bele a kapor és a zselatin. Mikor készen van, összeturmixoljuk, és tálaljuk.

Ellával:

Mindent hozzávalót beleteszünk, és RIZS programon elkészítjük.

Jó étvágyat!

Forrás: Paleo Konyha 2015/1. szám 46. oldal

2015. március 15., vasárnap

Nyers zserbógolyó


Hozzávalók:

150g kókuszreszelék
150g dió
8 db datolya
3-4 szem aszalt szilva
1 banán
karobpor

Elkészítés:

A diót, a datolyát és az aszalt szilvát összedaráljuk, a kókuszreszeléket kávédarálóban zsírjára őröljük, a banánt turmixoljuk. Mindent összegyúrunk, és karobporba forgatjuk (használhatunk díszítésnek kókuszreszeléket, mákot, darált diót, mandulát stb.)
Kicsit betesszük a hűtőbe dermedni, ha van időnk, vagy azonnal fogyasztjuk :)

Kókuszchips

Gyerkőc nagyon szereti a kókuszdió minden alkatrészét. A levét kiszívja, a húsát elropogtatja, a héját pedig a játékaiba építi be :) Lássuk hogyan készül a natúr kókuschips!


Hozzávalók:

1 db kókuszdió

Elkészítés:

Feltörjük a kókuszdiót, majd a húsát zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk. Ráhalmozzuk az egészet egy gáztepsire, és betesszük a sütőbe: 50 fokon, nyitott ajtónál 2-3 óra alatt ropogósra aszalódik. 

Jó étvágyat!!