2012. március 20., kedd

Csoda-muffin

A cím nem túlzó, őrületesen finom ez a süti!!! Ízvilágát leginkább a korábban már ismertetett paleo-brownie-éhez tudnám hasonlítani.



Hozzávalók:

4 tojás
1/2 érett banán
150 g dió
60 g kókuszreszelék
6 szem datolya
60 g mazsola
8 szem aszalt sárgabarack
4 ek kókusztej
1 késhegynyi szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
1 ek Holland kakaópor

Elkészítés:

A fél banánt villával pépesre törjük, a tojásokat felverjük, majd hozzáöntjük a kókusztejet és a kakaót. Belekavarjuk a dió-kókusz-szódabikarbóna keverékét, majd mehetnek bele az aprított gyümölcsök. 150°C-on sütjük kb. 30-35 percig.

Jó étvágyat!!!

Forrás: PocakPanna

Nutellás paleo háztartási keksz



A "háztartási" keksz hozzávalói (12 db-hoz):

15 dkg mandula
5 dkg kókuszreszelék
2 tojás
20 g kókuszolaj

Elkészítés:

Rakjuk be a mandulát és kókuszreszeléket az aprítógépbe, és aprítsuk finomra. Ezután hozzáadjuk a tojást és a kókuszolajat, majd homogénre keverjük. Kézzel golyókat formázunk, melyeket egy vizes aljú pohárral laposra nyomunk, és 175 fokra előmelegített sütőben sütjük míg a széle pirulni kezd (kb. 12 percig). Pár percig hagyjuk pihenni a sütőlapon, mielőtt levesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Paleo Nutellával ragasztottuk :)

Jó étvágyat!

Forrás: PocakPanna

Répás-tökös muffin

Mindannyiunk kedvence ez a muffin! Amilyen ronda, olyan finom :)



Hozzávalók (24 db):

10 dkg darált dió
15 dkg reszelt sárgarépa és/vagy sütőtök
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
1 tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
4 tojás
csipet só
kókuszzsír a formák kikenéséhez

Elkészítés:

Az aszalványokat áztassuk be addig, míg megpuhulnak. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük fel egy kis sóval. Gyúrjunk mindent jól össze, végül adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Kenjük ki a muffinsütőformákat. 180 fokon 30-35 perc alatt sülnek készre. Csak akkor borítsuk ki őket, ha már kihűltek!

Jó étvágyat!

Forrás: Mamuci paleosított muffinja

Gyümölcssaláta

Megunhatatlan!



Hozzávalók és elkészítés:

Mindenféle gyümölcsöt felhasználhatunk, amiket szeretünk: alma, banán, kiwi, narancs stb. Megspékelhetjük egy kis áztatott datolyával és mazsolával, tetejére apróra vágott diót szórhatunk. Mézet is lehet bele tenni, de az nekünk tiltott gyümölcs - anélkül is nagyon finom!!!

Jó étvágyat!!

Tepsis paleo zöldségtál rántott hússal

Kiadós, színes zöldségtál tele vitaminnal. Szinte minden héten toplistás nálunk!



Hozzávalók a körethez:

2-3 fej cékla
4-5 szelet sütőtök
1 zeller
2 vastag sárgarépa
1 marék kelbimbó
Néhány virág brokkoli
1 kis cukkini vagy padlizsán
5-6 kis gomba egészben vagy félbevágva
1 kis fej vörös- vagy lilahagyma, esetleg póréhagyma
Fűszerek: só, durvára őrölt bors, oregano, kevés hidegen sajtolt olívaolaj.

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra illetve szeletekre vágjuk, és egy lapos tepsiben összekeverjük a fűszerekkel. Sütőben kb. egy óra alatt (majdnem végig fólia alatt, amit a végén leveszünk, hogy kicsit megpiruljanak a zöldségek) puhára, de nem szétfőttre, inkább roppanósra sütjük. Önmagában is kiváló egytálétel, de húshoz is jó körítés.

Hozzávalók a húshoz:

2-3 db csirkemell filé
szezámliszt
3 tojás
petrezselyem
só, bors
olíva olaj

Elkészítés:

(Ha lehet még előző este) a húst felszeleteljük, kiklopfoljuk és fűszerezzük (só, bors, petrezselyem). Ezután a szeleteket a felvert tojásban és a szezámlisztben meghempergetjük, majd egy vékonyan kiolajozott tepsire fektetjük őket. A húsok tetejét enyhén megspricceljük olíva olajjal, és előmelegített 180-200 fokos sütőben, időnként megforgatva készre sütjük őket. Ha van a sütőnek grillfokozata, az utolsó néhány percre (amikor a hús már megpuhult), kapcsoljuk rá azt is. Az így készült rántott hús összehasonlíthatatlanul kevesebb olajat szív magába, mint a hagyományos, de legalább olyan finom!

Jó étvágyat!

Forrás: Szendi Gábor oldala

2012. március 8., csütörtök

Gesztenyedesszert

Öt perc alatt, pofonegyszerűen elkészíthető, és még engem is (aki nem szereti a gesztenyét) meggyőzött. Nagyon finom ;)



Hozzávalók (4 adag):

25 dkg (kiengedett) natúr gesztenyemassza
1 érett banán leturmixolva
1 ek Holland kakaó
1,5 dl kókusztej
meggyszemek a tetejére

Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat, majd kézi habverővel dolgozzuk el, míg kb. egy perc alatt krémes, egynemű állagot kapunk.
Tálaláshoz négy szép talpas edénybe adagoljuk, és megszórjuk jó sok meggyel (ha mirelit meggyel dolgozunk, hagyjuk előtte jól kicsöpögni).

Jó étvágyat!

Forrás: Szendi Gábor - Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv

Kókuszos-mákos muffin

Laktató, rendkívül kiadós finomság reggelire, vacsorára vagy csak úúgy :)



Hozzávalók (kb 16 db-hoz):

20 dkg kókuszreszelék (én a leszűrt kókusztej "fölét" hasznosítottam újra)
15 dkg darált mák
Egy érett banán
4 tojás
10 dkg mazsola
10 dkg aszalt sárgabarack
1 tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
3,5 dl víz

Elkészítés:

Az aszalt barackot apróra vágjuk (vagy aprítjuk), és a mazsolával együtt kb. 2 dl forró vízbe áztatjuk, amíg megpuhul. Turmixoljuk össze a banánt, majd keverjük össze a kókuszreszelékkel, mákkal, szódabikarbónával, aszkorbinsavval. Válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjét verjük fel, a sárgáját és a beáztatott gyümölcsöket (levével együtt!) adjuk hozzá a keverékhez, majd higítsunk még rajta kb 1-1,5 dl vízzel, ha szükséges, hogy egynemű (de ne folyós) masszát kapjunk. Végül óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét.

200 fokon 30 perc alatt sülnek készre.

Jó étvágyat!














Forrás: Szendi Gábor - Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv