2012. december 29., szombat

Paleo bejgli

Többféle nagyon finom bejgli-recept létezik, nálunk ez a verzió nyert. Kicsit olyan (igazából kicsit finomabb is), mint az eredeti.



A tészta hozzávalói:

20 dkg mandulaliszt
30 g eritrit
2 tojás (1db a tésztába, 1db a kenéshez)
90 g kókuszzsír
csipet szódabikarbóna

A töltelékek hozzávalói:

Diós:

15 dkg darált dió
3 csapott ek eritrit
Fél tk őrölt fahéj
1 tk vanília kivonat
1 ek reszelt narancshéj
2 ek mazsola
1,5 dl víz

Mákos:

15 dkg darált mák
2 ek kókuszzsír
3 csapott ek eritrit
1 ek reszelt narancshéj
2 ek mazsola
kb. 1 dl víz

Elkészítés:

A töltelékek hozzávalóit egy lábosban összekeverjük, és folyamatosan kevergetve jól felmelegítjük. Ez intenzívebb ízt ad a tölteléknek. A kész masszát akár egy éjszakára is félretehetjük, így a mazsola is jól megszívja magát.

A mandulalisztet, eritritet és a tojást még felhasználás előtt hűtsük le, a kókuszzsírt pedig tartsuk szobahőmérsékleten (ne legyen betonkemény, de olvadt sem, a vajhoz hasonló állagra van szükség a gyúráshoz). A tészta hozzávalóit először villával dolgozzuk össze, és amikor már morzsalékosra összeállt a tészta, akkor nyúljunk bele kézzel, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen ideje felmelegedni. Kinyújtásig tegyük vissza a tésztát a hűtőbe. Majd terítsünk ki egy sütőpapírt, és arra nyújtsuk ki vékonyra a tésztát. Kenjük rá a tölteléket, majd a tésztát hajtsuk be a végeken, és a sütőpapír segítségével tekerjük fel. Végül helyezzük a bejglirudat a tepsibe úgy, hogy a sütőpapír alatta maradjon. Kenjük meg az összekevert tojással többször is, majd alaposan szurkáljuk meg a tésztát egy hústűvel, hogy elkerüljük a tészta kirepedését. A bejglit 170-180 fokon süssük meg. Kb. fél óra alatt lesz készen (ha úgy látjuk jónak, a sütés eleje felé még egyszer megkenhetjük tojással). Ha kihűlt a tészta, minél vékonyabb és élesebb késsel vágjuk fel a tálaláshoz.

Jó étvágyat!

Forrás: Elmíra paleo konyhája

2012. december 24., hétfő

"Töki pompos"



Hozzávalók:

10 ek mandulaliszt
5 ek szezámmag
5 ek tökmagliszt
3 tojás
Fél tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
1 ek só
1 dl víz

Elkészítés:

Először keverjük össze a magokat, liszteket a szódabikarbónával és a sóval, majd adjuk hozzá az előre felvert tojásokat, és lazítsuk a tésztát a vízzel. Egy tepsibe helyezzünk sütőpapírt, és kenjük rá a tésztát kb. 1 ujjnyi vastagon. Végül előmelegített sütőben süssük 180-200 fokon kb. 30 percig. Ha kész, jöhetnek rá a feltétek! Helyezzük az egészet a sütő legfelső polcára, és süssük még 15 percig!


Jó étvágyat!!


Forrás: Paleo Hedonistáknak

Paleo túrógombóc

 

Hozzávalók:

8 ek kókuszliszt
2 db nagyobb tojás
2 db citrom leve
8 dkg vaj vagy kókuszzsír

Tálaláshoz:

Porxukor
Őrölt mag (pl. mandula, dió, mogyoró stb.)
esetleg kókuszkrém

Elkészítés:

Az alapanyagot jól gyúrjuk össze, és formázzunk belőle gombócokat (ha túl száraz maradna, adjunk hozzá egy kis kókusztejet). Majd zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük el a “túrógombócokat". Melegítsük elő a sütőt legalább 180 fokra, majd teljesen visszavéve a lángot süssük a tésztát 10, maximum 15 percig. Vigyázzunk, hogy ne barnuljanak meg a gombócok, hiszen itt csak arra van szükség, hogy a tésztához hozzáadott tojások megsüljenek. Az őrölt magot kis lángon, lehetőleg teflonban, akár hozzáadott zsiradék nélkül, állandó keveréssel pirítsuk meg. Amikor a mag egy picit megbarnult, akkor vegyük le a tűzről, és helyezzük rá a sütőben sült gombócokat. Tálalhatjuk pl. vaníliás vagy natúr porxukorral, ráöntött kókusztejszínnel, vagy valamilyen gyümölcsvelővel.

Jó étvágyat!!

Forrás: PaleoVital

2012. december 19., szerda

Paleo szaloncukor

Bora receptje alapján készült, mennyei finomság!!!



Hozzávalók (kb. 80 darabhoz)

25 dkg magas kakaótartalmú (70-90%) csokoládé
10 dkg kókuszzsír
10 dkg datolya és/vagy más aszalt gyümölcs
15 dkg darált mandula vagy dió

Elkészítés:











A datolyát kimagozzuk, felaprítjuk, a mandulát (vagy diót) ledaráljuk, majd felolvasztjuk a kókuszzsírt és hozzáadjuk a csokoládét. Végül összegyúrjuk a hozzávalókat, és ujjnyi vastag darabkákat sodrunk belőle (mi háromszög-alapú hasábokat készítettünk, így hamarabb kihűlt :)) Alufóliába csomagoljuk, majd jöhet a díszcsomagolás.

Jó étvágyat!

2012. december 18., kedd

Sült oldalas

Mostanában gyakran készül, és valahogy mindig hamar elfogy :) A fiúk sokszor kérik lila káposztával, nagyon finom, de bármilyen más körettel lehet kombinálni.



Hozzávalók:

2 nagyobb csík vastagabb és zsírosabb, "többrétegű" oldalas
1-2 fej fokhagyma
mangalica zsír
só, bors

Elkészítés:

Az oldalast kétcsontnyi széles szeletekre vágjuk, majd alaposan megsózzuk és borsozzuk minden oldalát, végül a húsokat egy mangalica sertés zsírral kikent tepsibe tesszük. Egy deci vizet öntünk alá, majd ízlés szerint 1-2 fej fokhagymát megpucolunk, apróra vágunk és mindenhol megszórjuk vele a szeleteket. Legvégül szorosan lefedjük a tepsit alufóliával, és 160 fokon sütjük 2- 2 és fél órát. Ezután leszedjük a fóliát, a sütőt feltekerjük 200-210 fokra, és visszatesszük még 18-20 percre. Közben többször is megforgatjuk a szeleteket, hogy mindenhol egyformán megpiruljanak.

Ellával:

Pár órával a párolás előtt befűszerezzük a húst, majd INAS HÚS programon elkészítjük.

Jó étvágyat!

Forrás: Kifőzde

2012. december 11., kedd

Kulisszatitkok



Kissé talán rendhagyónak ígérkezik ez a bejegyzés: ezúttal saját paleós tapasztalatinkról írnék, apró segítséget nyújtva a bátortalanoknak. Paleolit módon táplálkozni ugyanis nem nehéz, azonban kellő tudatosságot igényel. Az indíttatás sem mindegy: valaki azért kezd bele, mert fogyni szeretne, másnak komoly betegsége van, megint mások csak egészségesebben szeretnének étkezni. Ha kisgyerek is van a háznál, akkor nála is oda kell figyelni pl. a magvakra, ezért minden esetben az elsődleges szempont az, hogy legyünk tisztában azzal mit és milyen arányban ehetünk. Szakirodalom olvasása mindig nagy előny, sok erőt és kitartást ad az úton, főleg amikor bármi kétségünk támad, vagy szembe jönnek kötözködni, esetleg szimplán érdeklődnek. 

Bártan ajánlom:

Mi Gyerkőc lehetséges tejallergiája és a húsok, párolt zöldségek és gyümölcsök iránti érdeklődése miatt kezdtünk bele egy nagyjából hasonló (majdnem paleolit: egyedül kenyeret és rizst ettünk) étrendbe, majd kvázi közös családi kíváncsiságból terelődtünk ebbe az irányba. Lassan egy éve, hogy teljesen elhagytuk a gabonaféléket (is). Gyerkőc ekkor 1,5 éves volt és túlnyomó részben még anyatejes, neki nem volt annyira nehéz lemondani a kenyérkatonáiról, mint mondjuk nekünk felnőtteknek, akik régebben még a krumplipürét is kenyérrel ettük. Az első két hét nagyon nehéz volt (szénhidrátfüggőség), de aztán már rá sem bírtunk nézni a kenyérre (pedig előtte rendszeresen sütöttünk). Sőt, azóta nagyon jól érezzük magunkat a bőrünkben, és több olyan apró nyavalyától szabadultunk meg sikeresen, amikről előtte úgy hittük, hogy normális. Mindezt erőfeszítések nélkül.

Mivel nálunk a "háziasszony" születése nagyjából éppen erre a kísérletező időszakra esett, így nincs sok tapasztalatom a hagyományos konyhaművészet terén, nem voltak bevett szokásaim, talán ezért kicsit könnyebben ment az átállás (az allergiagyanú miatti nulldiétához és a standard rizskörethez képest pedig kifejezetten sok lehetőség adódott). Nagyon tetszett, hogy kedvemre kísérletezhetek az ételekkel, a régi ízek keresése helyett pedig inkább az új, még ismeretlen utak izgattak és izgatnak ma is.

Ami általában mindig van otthon:
  • Friss és fagyasztott gyümölcs
  • Friss zöldség
  • Fagyasztott hús
  • Fagyasztott zöldfűszer
  • Tojás
  • Tengeri halkonzerv
  • Aszalvány
  • Magas kakaótartalmú (70-90%) csokoládé
  • Kókuszreszelék
  • Mag (szezám, mák)
  • Zsír és olaj (mangalica és kacsazsír, Paleolaj, Olajessimo)
  • esetleg valamilyen magliszt (ált. lenmagliszt és kókuszliszt - ez hipoallergén)
  • vitaminok: C, D, Omega3
Az alkotáshoz szükséges konyhai felszerelések:
  • Serpenyők, tepsik, keverőtálak, muffinsütőforma, tortaforma, jégkrémforma
  • Kávédaráló
  • Egy nagyobb teljesítményű (min. 600W) robotgép többféle funkcióval:, aprító, reszelő, szeletelő, habverő és botmixer modulokkal
  • Vágódeszkák (sokszor tányér helyett is :))
  • Egy jobb minőségű hámozó
  • Kések, fakanalak, fűszertartók, és egy külön tégely kókuszolaj tárolására
  • Mérőpoharak és mérőkanalak
  • Elemózsiás dobozok és mini hűtőtáska (utazáshoz)
  • Vízszűrő kancsó
  • Tejtároló bödön (kókusztejhez)
  • Befőttes üvegek
Nélkülözhető, de hasznos szerkentyűk:
  • Goffrisütő
  • Fánksütő
  • mindezekhez olajspriccelő
  • aszalógép
Remélem ezzel a felsorolással senkinek sem vettem el a kedvét, sőt! Ha belegondolunk, mennyi minden más (tésztaszűrő, kenyértartó stb.) kellhet még egy hagyományos háztartásban, ez nem is sok (nekünk egyedül az aprítógépet kellett plusszba beszerezni).

És hogy drágább-e így étkezni, mint azelőtt? Valamennyivel igen. De inkább a piacon költök többet, mint a gyógyszertárban :) Ugyanakkor, mivel GYES-en vagyok, nekünk sem mindegy mennyi az annyi, és sok minden nem is fér bele. Jó lenne háztól venni a húst, de arra csak nagyon ritkán adódik lehetőség. Sütit sem készítek minden nap, sőt.

Hajjj, nagyon sok mindenről tudnék még írni, most igyekeztem csak azokat összeszedni, amit általában kérdezni szoktam tőlem. Ha bármi más kérdésetek van, természetesen szívesen válaszolok, ha tudok. Nem vagyok szakértő, így csak a saját tapasztalatainkról tudok beszélni.

Ezt a blogot eredetileg a családomnak kezdtem írni, mint egyfajta online recepttárat. Később tettem csak publikussá, amikor egyre többen érdeklődtek a paleolit táplálkozás iránt. Kisgyermekesként igyekszem olyan recepteket megosztani, amik egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, akár a kicsikkel együtt is. Mi nagyon szeretünk együtt sütni-főzni :)

Mindenkinek sikeres próbálgatást, és jó egészséget kívánok!

Gyümölcsös zöldturmix

Nagyon-nagyon szeretjük, és szinte végtelenségig variálható!

Fontos tudni: ha a spenótot nyersen fogyasztjuk, az oxálsav nem okoz vesekövet, sőt, annak kialakulása ellen dolgozik, míg ha megfőzzük a leveleket, akkor a kálciummal reakcióba lépve, bizonyos mennyiségen túl gondot okozhat. Nyers állapotában a spenót megőrzi magas vitamintartalmát, de nitrit-tartalma miatt mégis csak heti 1x javasolt fogyasztani.



Hozzávalók:

1 marék friss zöldleveles (spenót, sóska, petrezselyem stb.)
1-2 banán
2 db őszibarack, alma stb. ami van
2 dl víz


Elkészítés:

A hozzávalókat tegyük turmixedénybe, és alaposan dolgozzuk össze.

Jó étvágyat!!!

Forrás:
Gitta nyersétel blogja

Paleo bolognai


Hozzávalók:

A szószhoz:
50 dkg darált hús
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 sárgarépa reszelve
1 zeller reszelve
80 dkg paradicsomkonzerv
2 gerezd fokhagyma
3-4 csipet oregánó, bazsalikom stb. 
só, bors
2 ek kacsazsír
1,5 dl vörösbor
3 dl víz vagy húslé

A "tésztához":

4 sárgarépa (de lehet cukkiniből, tökből, zellerből, paszternákból..)
3 ek kacsazsír

Elkészítés:

A hagymákat apróra vágjuk, a sárgarépát és a zellert lereszeljük, és a felforrósított kacsazsíron megpároljuk őket. Majd hozzáadjuk a darált húst, és megpirítjuk. Közben felaprítjuk a paradicsomokat, és amikor készen van a hús, hozzáadjuk a paradicsom-masszát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és ízlés szerint fűszerezzük még oregánóval, bazsalikommal stb., végül felöntjük vörösborral és vízzel (akinek van kéznél, húslével). Jól felforraljuk, majd takarékon rotyogtatjuk, míg be nem sűrűsödik a kívánt állagra.

A tésztához való zöldséget vékony hasábokra vágjuk, majd a zsíron megpirítjuk. 

Tipp: érdemes rögtön dupla adagot készíteni :)

Jó étvágyat!!!

2012. december 10., hétfő

Banános szelet


Hozzávalók:
30 dkg darált dió
30 dkg finomra reszelt sárgarépa
2 ek holland kakaópor
10 dkg mazsola
5 tojás
2 ek kókuszliszt
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1-2 kk mézeskalács fűszerkeverék
1 kk szódabikarbóna
csipet só
1,5 dl víz
min. 5 banán

Elkészítés:

A hozzávalókat (a banánok kivételével) közepesen folyós masszává keverjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (a képen látható magasságot ekkora adaggal egy 25*36 centis tepsiben érhetjük el). A banánokat 1 cm-es szeletekre vágjuk, és a massza tetejére helyezzük. 180 fokon 40-45 perc alatt sül készre. Igazán finom karácsonyi sütemény!

Jó étvágyat!

Nínós tutajok

Az ifjúság körében nagy kedvenc mostanában a "nínós tutaj", merthogy olyan is van, bizony! :)



Hozzávalók:

Kígyóuborka
Házi májas
Töpörtyű

Flottaépítés

Gyerkőc nagyon szereti a vízi járműveket (is), így élvezettel építette, aztán "úsztatta" a csónakokat az "öbölbe" :)


Hozzávalók: 

Bármilyen gerezdre vágható zöldség vagy gyümölcs. 
Mi legtöbbször paprikákat, uborkát, retket, almát, körtét használunk. Megtölthetők bármilyen finom pástétommal, házi májassal stb.

2012. november 19., hétfő

Bakonyi betyárleves

Kiadós, tartalmas leves, megunhatatlan!!


Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb (vagy pulykacomb apróhús)
10 dkg füstölt kolbász
1 evőkanál sertészsír
1,5-2 liter húslé
3-4 db csiperkegomba
1-2 cikk kelkáposzta
1 db tv-paprika
2 db paradicsom
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 kisebb cikk zellergumó
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kkl őrölt köménymag
1 mokkáskanál kakukkfű
1 kk fűszerpaprika
1 tk csemegepaprika-krém
1 tk só

Elkészítés:

A sertéscombot kockákra daraboljuk, majd egy lábasban felforrósítjuk a sertészsírt, és megpirítjuk benne a felkockázott húst. Miután megpirult, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a kis kockákra vágott paprikát. Sózzuk, és hozzáöntünk 1 liter húslevest vagy vizet. Lefedjük, és legalább 35 percig főzzük. A kelkáposzta levelet vékony csíkokra vágjuk, a gombát pedig cikkekre. Aprítsuk fel a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet, majd zúzzuk össze a fokhagymát is. Miután a hús megpuhult, hozzáadjuk a felkarikázott fehérrépát, sárgarépát és zellert, a csíkokra szelt kelkáposzta levelet, a cikkekre vágott gombát és a karikákra vágott füstölt kolbászt. Kevergetve addig főzzük, amíg a húslé sűrű nem lesz körülötte. Meghintjük fűszerpaprikával, kakukkfűvel, őrölt köménymaggal, hozzáadjuk a csemegepaprika-krémet, ezt követően a zúzott fokhagymát és a felkockázott paradicsomot. Majd felöntjük annyi húslével, hogy éppen ellepje. Fedő nélkül, közepes lángon addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. Végül megszórjuk apróra vágott petrezselyem és zellerzölddel.

Ellával:

Mindent hozzávalót beleteszünk, és LEVES programon elkészítjük.

Jó étvágyat!!

2012. november 16., péntek

Savanyú káposztás csülök

Hónapok óta áhítozom valami csülkös finomságra... ez lett belőle :) Azóta a fiúk is csak ezt kérik :)))


Hozzávalók:

1 nagy hátsó csülök (kb. 1,5 kg)
1 kg savanyú káposzta
10 dkg szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 tk pirospaprika
1 db alma
2 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma
só, szemes bors
esetleg kapor a tálaláshoz

Elkészítés:

Megtisztítjuk és felszeleteljük a csülköt. Kockára vágjuk a szalonnát, és megpirírtjuk. Hozzáadjuk az aprított vöröshagymát, a tűzről levéve pedig a pirospaprikát. Rátesszük a csülköt, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és visszatesszük főni. Rászórunk egy kevés szemes borsot, hozzáadjuk a babérlevelet, a fokhagymát és fedő alatt főzzük. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk az előtte kimosott savanyú káposztát, és ízlés szerint sózzuk. Tovább főzzük a ragut, és amikor a káposzta is megpuhult, hozzátesszük a felkockázott almát. Tálaláskor kaprot is kínálhatunk hozzá.

Ellában:

Mindent belepakolunk a kuktába, jól elkeverjük, és HÚS programon készre főzzük. 

2012. november 14., szerda

Mákos minifánk

Végre sikerült egy kis máklisztet szereznem, így Gyerkőccel mindjárt tettünk is egy próbát! Kicsit megvariáltuk az eredeti minifánk-receptet, és azóta már azt is tudom, hogy legközelebb legalább dupla adagot kell sütnöm.... Alig bírtam ezt az egy szemet is megmenteni a készülő illusztrációhoz :) És hogy miért éppen a mákliszt? Beltartalmi értéke 30%-kal magasabb, mint az őrölt máké, így még kiválóbb vas-, ásványi anyag-, kálcium-, magnézium- és rostforrás!


Hozzávalók:

Negyed bögre kókuszliszt
Negyed bögre mákliszt
1 tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
2 tojás
2 ek banán pürésítve
2 ek olvasztott kókuszolaj
Fél bögre meleg víz

(1 bögre 2,4 dl) 

Elkészítés: 

Egy tálban keverjünk össze minden száraz hozzávalót, majd tegyük félre. Egy másik tálban verjük fel a nyírfacukrot, az olajat és a tojást, majd ha jól elkeveredett, adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és keverjük simára. A végén adagoljuk hozzá a meleg vizet, és dolgozzuk el, hogy teljesen elkeveredjen. A kész masszát töltsük elektromos fánksütőbe, és süssük 2-3 percig. Bármilyen cukormentes lekvárral finom, mi most egy üveg Mama-féle rebarbarás-banános finomságot választottunk a polcról. Nem bántuk meg! :)

Jó étvágyat!

2012. november 12., hétfő

Almás sült hús

Új kedvencünk!! Laktató és sokáig kitart :)))


Hozzávalók:

1,5 kg sertéshús (lapocka, tarja) vagy csirkecomb
1 kg alma
10 dkg szalonna
2-3 fej vöröshagyma
1 ek só, bors
2 dl olaj

Elkészítés:

A húst felszeleteljük (kb. 1 cm vastag szeletekre), befűszerezzük, és legalább fél órát állni hagyjuk. A vöröshagymát és a szalonnát vékonyra szeleteljük. Az almát hámozatlanul cikkekre vágjuk. Majd egy nagy gáztepsit kibélelünk szalonnaszeletekkel, ráfektetjük a hagymakarikákat, ráhalmozzuk a húst, és meglocsoljuk egy kevés olajjal. A hús tetejére fektetjük a cikkekre vágott almaszeleteket, és befedjük az egészet alufóliával. 200 fokon 1,5 óra alatt sül készre. A végén még fólia nélkül rápiríthatunk!

Jó étvágyat!

2012. november 9., péntek

Kakaós csiga

Egy borongós délelőttön Gyerkőccel nekiálltunk, hogy kakaós csigát készítsünk. Nem is tudom ki várta jobban a végeredményt :) Istenien finom lett!!! 
(mikor elfogyott, Apa követelte is az újabb adagot, mert neki nem jutott elég :)))

 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg őrölt mandula
5 dkg kókuszliszt
3 dkg porított eritrit
1 kk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
5 dkg lereszelt kókuszzsír
2 tojás

A töltelékhez:

10 dkg kókuszsír
2-3 csapott ek natúr kakaó
4-5 ek eritrit

Elkészítés:

A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat és két lap szilikonos sütőpapír között kinyújtjuk. A töltelékhez egy kis lábasban megolvasztjuk a kókuszzsírt, belekeverjük a kakaót és az eritritet, és addig kevergetjük, amíg szépen beleolvad. Végül kihűtjük, de csak annyira, hogy kenhető massza legyen belőle (kicsit nyúlós, karamelles állaga lesz). A masszát egyenletes rétegben a tésztára kenjük, majd a sütőpapír segítségével az egészet feltekerjük. Töredezni fog, de nem pánikolunk, kézzel igazítsunk rajta. A rudat óvatosan felszeleteljük, és a csigákat egyenként átemeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Utólag formázhatunk még rajta, hogy minél kerekebb legyen. 180 fokon, kb. 20 perc alatt megsül. Kihűtjük és tálaljuk. 

Jó étvágyat!

Paleocsinta

Családunk férfitagjai csavarhatós palacsintát kívántak, hát így sikerült:
(másnapra nem maradt :))


Hozzávalók: 

6 ek gesztenyeliszt
2 tojás
szódavíz
Cukormentes lekvár (mi a Mama szilvalekvárját vettük elő)

Elkészítés: 

Robotgéppel dolgozzuk el a hozzávalókat, a masszát ízlés szerint higítsuk, majd süssük ki a palacsintákat. Végül kenjük meg cukormentes lekvárral!

Ebből az adagból 4-5 db palacsinta lesz, viszont mind sokkal laktatóbb, mint a "hagyományos" verziók, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy valaki éhen maradna! :)

Jó étvágyat!

Forrás: FB

"Borítós" torta

Közkívánatra Papa születésnapi tortája á la Mama :)

 

Hozzávalók:

A gyümölcsös réteghez:

2 dkg kókuszzsír
2 dkg nyírfacukor (xilit)
50 dkg őszibarack/nektarin

A tésztához: 

4 db tojás
0,5-1 dl 100 %-os almalé vagy víz
15 dkg darált dió
40 dkg sütőtök
10 dkg gesztenyeliszt/mandulaliszt
5 dkg kókuszliszt
4 dkg eritrit
1,5 tk. szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
2 tk őrölt gyömbér
Fél tk só

Elkészítés:

Alufóliával kívülről vonjunk be egy 23-26 cm átmérőjű tortaformát (ha nem kapcsos a tortaformánk, célszerű az aljára sütőpapírt helyezni és úgy kezdjük a rétegezést). A belsejét vékonyan kenjük ki kókuszzsírral, szórjuk meg nyírfacukorral, és az őszibarackot/ nektarint vágjuk vékony cikkekre. Virág alakban rendezzük el rajta, majd szórjuk meg egy kis darált dióval.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához adjuk a nyírfacukrot, a darált diót, a reszelt sütőtököt, valamint a
szódabikarbónával, gyömbérrel és a sóval elkevert liszteket. Almalével lazítjuk (szükség szerint, és annak
tudatában, hogy hozzákeverjük még a felvert tojásfehérjét is).

Öntsük a formába és süssük 175 fokon kb. 55 percig.

Vegyük ki, és pihentessük 15 percig - de jobb megvárni, míg teljesen kihűl. Éles késsel vágjuk körbe a szélét, majd tegyünk a tetejére egy tányért, és óvatosan fordítsuk rá a tortát, majd távolítsuk el a tortaformát.

Nagyon finom, habkönnyű finomság, nálunk nagy hamar elfogyott :)

Jó étvágyat!

Kókusztej a gyártótól

Új kedvencünk a kókuszdió!!Istenien finom nedű, a megtisztított dióbél pedig mennyei ropogtatnivaló! ;)
 Azért a feldolgozáshoz nem árt egy szívószál-vastagságú fúrószár és egy fafűrész. Mi csak a felét ettük meg, a többiből madáretető készült :)

 

Lenmagos-tökmagos kenyér

Már régóta eszünkbe sem jutott "kenyeret" enni, most mégis kipróbáltam ezt a paleokenyér-receptet (mert akciós volt a magliszt), és nagyon finomnak bizonyult!

 

Hozzávalók:

100 g tökmagliszt
100 g lenmagliszt
50 g dió
4 tojás
3 tk olaj
Késhegynyi szódabikarbóna
100-150 ml víz
1 tk almaecet
Szezámmag, napraforgómag stb. 

Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat! Annyi vízet adjunk a masszához, hogy enyhén folyós állagot kapjunk. 180 fokon, őzgerinc formában süssük ki. 40-45 perc alatt lesz kész. A tetejét meghinthetjük maggal (szezámmag, napraforgómag, tökmag stb.), de bele is keverhetjük.

Jó étvágyat!

Forrás: FB

2012. szeptember 4., kedd

Gyümölcsös ragu

Bátran ajánlom ezt a rendkívül ízletes és gyors finomságot, nálunk nagyon hamar elfogyott :)



Hozzávalók:
1 egész csirkemell kockákra vágva
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 alma
2 banán
Egy marék mazsola
2 dl kókusztej
1 kk curry
Só, kevés bors, gyömbér
Zsíradék a pirításhoz

Elkészítés:

A zsíron megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd rátesszük a kockázott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, és fedő alatt puhára pároljuk a saját levében. Amikor megpuhult, felöntjük kókusztejjel, beledobjuk a kockázott gyümölcsöket és a marék mazsolát, végül meghintjük curryvel, gyömbérrel, majd ezt mind jól összeforraljuk.

Jó étvágyat!

Forrás: Tünde (Mama kollégája)

2012. szeptember 3., hétfő

Paleo lasagne

Nagy kedvencünk a karalábé, vele együtt pedig ez a "lasagne" ;)



Hozzávalók:

1 kg karalábé (nagyobb darabok), de tökkel és cukkinivel is nagyon finom!!!
50 dkg darált hús
2 db kaliforniai paprika
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 db paradicsom
20 dkg reszelt sajt
Só, bors
Zsíradék a sütéshez

Elkészítés:

A karalábét/tököt/cukkinit meghámozzuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A kaliforniai paprikát, vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot apróra vágjuk. Egy serpenyőben megfuttatjuk a vöröshagymát, majd megpirítjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Ha kész, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, és közepes lángon készre pároljuk (esetleg sűríthetjük egy kis tápióka keményítővel).

Ezek után jöhet az étel összeállítása: zsírozzuk ki egy közepes tepsit, majd fektessünk le egy réteg karalábét úgy, hogy 1/3 részben fedjék egymást. Jöhet a darált húsos ragu, majd harmadik rétegként egy kis reszelt sajt, és így tovább, amíg el nem fogy az alapanyagunk :) 170 fokon süssük 40 percet lefedve, majd még 20 percet fedő nélkül pirítsunk rá!

Jó étvágyat!

Márványos kókusztekercs

Egy újabb, nagyon finom nyers édesség! Ízvilágában leginkább a banános energiagolyókra hasonlít. Ideális vendégváró finomságnak is!

 

















Hozzávalók:

8-10 érett banán
400 g kókuszreszelék
300 g darált dió/mandula
3 ek holland kakapor
ízlés szerint mazsola (elhagyható)

Elkészítés:

A banánt pépesítjük, majd összekeverjük a kókuszreszelékkel és a darált magvakkal. A masszát két egyenlő részre osztjuk, az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport. Fólia vagy sütőpapír segítségével a kakaós masszát kinyújtjuk, majd eldolgozzuk rajta a massza másik (natúr) felét is, végül óvatosan feltekerjük, és legalább fél órára hűtőbe tesszük. A rétegek közét meg lehet szórni mazsolával, de anélkül is finom.

Jó étvágyat!

Forrás: FB-s paleo receptek

2012. augusztus 28., kedd

Gesztenyés-meggyes muffin


Ez a süti igazi kényeztetés mindazoknak, akik szeretik a gesztenyét! De lehet azokat is meggyőzi, akik amúgy nem szeretik :) Omlós, pihe-puha finomság!

 

Hozzávalók (12 darabhoz):

25 dkg natúr fagyasztott gesztenyemassza
1 tojás
10 dkg eritrit
0,8 dl kókuszolaj
2 dl kókusztej
10 dkg mandulaliszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
20 dkg magozott meggy (ha nincs, befőtt)

Elkészítés:

A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten felengedjük. A tojást az eritrittel jól kikeverjük, hozzáadjuk a kókuszolajat, a kókusztejet és a gesztenyemasszát, ezzel is habosra keverjük. A mandulalisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. Kanalanként hozzáadjuk a gesztenyés masszához. Végül a meggyet is belekeverjük. Előmelegített sütőben 180 C-on kb 50 percig sütjük, majd tűpróbát végzünk, és ha kész, teljesen kihűtjük.

Jó étvágyat!

Tökös palacsinta

Apának készült a szokásos pénteki veganapra :) Azóta az egész család rákapott! :))



Hozzávalók:

1 nagy tök/cukkini (lecsepegtetve)
4 tojás
libazsír
2-3 ek kókuszliszt
só, kapor vagy egyéb zöld fűszer

Elkészítés:

A tököt kimagozzuk (cukkinit nem kell), majd lereszeljük, kicsit lecsepegtetjük, hogy ne legyen túl folyós a massza, végül a tojásokkal és a libazsírral elkeverjük. Hozzáadjuk a kókuszlisztet és a fűszereket, majd tenyérnyi palacsintákat formázunk, és serpenyőben készre sütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: PaleoCsalád

2012. augusztus 9., csütörtök

Minifánk szederkrémmel

Gyerkőc egyik kedvence a minifánk, íme egy újabb remek az egyik kedvenc gyümölcsünkkel! :)



Hozzávalók:

Fél bögre kókuszliszt
1 érett banán
1 tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
2 tojás
2 ek olvasztott kókuszolaj
Fél bögre meleg víz

(1 bögre 2,4 dl)

A szedres kókuszkrém hozzávalói:

2 evőkanál kókuszreszelék
1 marék szeder
1 dl kókuszkrém

Elkészítés: 

Egy tálban keverjünk össze minden száraz hozzávalót, majd tegyük félre. Egy másik tálban verjük fel a nyírfacukrot, az olajat és a tojást, majd ha jól elkeveredett, adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és keverjük simára. A végén adagoljuk hozzá a meleg vizet, és dolgozzuk el, hogy teljesen elkeveredjen. A kész masszát töltsük elektromos fánksütőbe, és süssük 2-3 percig. A szederkrém hozzávalóit botmixerrel keverjük simára, majd díszítsük a fánkokat kedvünkre!

Jó étvágyat!

Forrás: Ez Nem Pite

Elmira-féle "minden az egyben"

Ezt a receptet a Paleolit szakácskönyvben találtam, és már régóta szemeztem vele. Nagyon guszta lett, és az egész családnak nagyon ízlett!


Hozzávalók:

1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olíva olaj
40 dkg darált hús
10 dkg apróra vágott brokkolirózsa
só, bors

A zöldségpüréhez:

85 dkg párolt sárgarépa (de lehet sütőtök, paszternák, zeller vagy vegyesen)
2 tojás
1 ek mangalica zsír
só, bors

Elkészítés: 

Pároljuk meg a brokkolit és a zöldségpüréhez szükséges sárgarépát. A hagymát felaprítjuk, majd megfuttajuk az olajon. Amikor már üveges, hozzáadjuk a darált húst. Megpirítjuk a húst, hozzáadjuk a fokhagymát, belekeverjük a brokkolit majd fűszerezzük. 

A tetejére kerülő püréhez a már megpárolt zöldségeket egy tálban összetörjük, belekeverjük a zsírt és a két tojást, majd botmixerrel simára dolgozzuk. A püré egy részét (2-3 evőkenállal) hozzáadjuk a húsos részhez, ezzel lazítjuk. 

A végén kis felfújtas formákba kanalazzuk a darált húst, a tetejére ráhelyezzük a zöldségpürét. 180 fokon 40-45 perc alatt szép aranybarnára sül. (nem muszáj felfújtas formában sütni, lehet egyben is egy 20*30 cm-es tűzálló tálban)

Jó étvágyat!

Forrás: Paleolit szakácskönyv I.

2012. augusztus 6., hétfő

Gyümölcsös jégkrém

Gyorsan valami hűsítőt, finomat és egészségeset!

 

Hozzávalók:

Bármilyen gyümölcs és jégkrémforma

A miénk most narancsból, kiwiből és görögdinnye-püréből készült.

Jó étvágyat!

Forrás: FB

2012. július 26., csütörtök

Áfonyás muffin

Van egy álom-muffin receptem, az áfonyás, melynek különlegességét éppen a "ropogása" adta. Most, hogy újra itt az áfonya-szezon, megpróbáltam a paleo-verzióját. Valami isteni!! És ugyanúgy ropog, mint az eredeti :))



Hozzávalók (15 darabhoz):

30 dkg mandula
3 tojás
1 tk szódabikarbóna
2 tk vanília kivonat
12 dkg kókuszolaj
1 citrom leve
15-20 dkg áfonya

Elkészítés:

A mandulát aprítógépben finomra őröljük, majd adjuk hozzá az összes hozzávalót az áfonya kivételével. A masszát keverjük simára, majd óvatosan adjuk hozzá az áfonyát. 180 fokon süssük kb. 25-30 percig.

Jó étvágyat!

Forrás: PocakPanna

Gyümölcsös muffin

Bármilyen idénygyümölccsel kombinálható, ha gyorsan szeretnénk valami egyszerűet és finomat :)



Hozzávalók:

20 dkg darált dió
20 dkg gyümölcs
4 tojás
1 tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
csipet só
kókuszzsír a formák kikenéséhez

Elkészítés:

A gyümölcsöket felkockázzuk, a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét verjük fel egy kis sóval. Gyúrjunk mindent jól össze (de hagyjunk meg pár szem gyümölcsöt a tetejének), majd adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Kenjük ki a muffinsütőformákat, és töltsük bele a masszát, a tetejét díszítsük gyümölccsel. 180 fokon 30-35 perc alatt sülnek készre. Csak akkor borítsuk ki őket, ha már kihűltek!

Jó étvágyat!!

Fűszeres rudacskák

Kicsit továbbgondoltam a múltkori lenmagos ropogóst, így egy jóval karakteresebb, ízesebb kekszet kaptam. Nagy sikere volt ennek is!



Hozzávalók:

10 dkg lenmagliszt
50g szezámmag
Fél tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
Fél kk só
Fél kk szárított bazsalikom
Fél kk szárított oregánó
1 kk édesnemes paprika
1 gerezd áttört fokhagyma
2 tojás
1 ek kókuszolaj (vagy bármilyen más olaj: olíva, paleolaj, Olajessimo stb.)

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a lenmaglisztet a szezámmaggal, sütőporral, a sóval, a fűszerekkel és a fokhagymával. Hozzáadjuk a tojást és az olajat, és addig keverjük, amíg egynemű masszává válik. Ekkor kivesszük a tálból és kézzel kicsit meggyúrjuk, cipóvá formázzuk, majd nyújtófával 2 sütőpapír között kb. 3 mm-es lapra kinyújtjuk, és tetszőleges formára vágjuk. 170 fokon kb. 16-18 perc alatt ropogósra sütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: Elmira paleo konyhája

Baconbe tekert húspogácsák snidlinges paleorizzsel

Nagyon finom és könnyű volt ebéd, ideális nyári menü :)



Elkészítés a korábbi receptek alapján:

A "mindent bele" fasírtot (a zöldségek tetszés szerint kombinálhatóak, csak a sárgarépa a fix) baconbe tekerjük, és muffinformákban kisütjük.

Snidlinggel meghintett paleo rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat!

2012. július 24., kedd

Szülinapi grillparty

Mitagadás, jóllaktunk :)

Dinnyesaláta

Mamuci egy igazán jól sikerült találmánya:



Hozzávalók:

Fél görögdinnye
1 sárgadinnye
Kis citromlé
Pár mentalevél

Elkészítés:

A dinnyéket vágjuk közepesen nagy darabkákra, kínáljuk meg egy kis citromlével és mentalevéllel, majd hagyjuk állni pár órát. Minél késebb fogyasztjuk, annál finomabb (ahogy összeérnek az ízek).

Jó étvágyat!

2012. július 23., hétfő

Vaníliás-kardamomos minifánk

Kicsit különlegesebb recept ünnepi alkalmakra (ez esetben az új szülinapi fánksütővel készült Mamahazaváróba)



Hozzávalók:

Fél bögre kókuszliszt
Egy érett banán
1 tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
1 tk vanília aroma
Fél tk őrölt kardamom
2 tojás
2 ek olvasztott kókuszolaj
Fél bögre meleg víz

A kardamomos dressing hozzávalói:

Fél bögre eritrit
1 tk fahéj
3/4 tk őrölt kardamom

(1 bögre 2,4 dl)

Elkészítés: 

Egy tálban keverjünk össze minden száraz hozzávalót, majd tegyük félre. Egy másik tálban verjük fel a nyírfacukrot, az olajat és a tojást, majd ha jól elkeveredett, adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és keverjük simára. A végén adagoljuk hozzá a meleg vizet, és dolgozzuk el, hogy teljesen elkeveredjen. A kész masszát töltsük elektromos fánksütőbe, és süssük 2-3 percig. A még meleg fánkok tetejét mártsuk kevés olvasztott kókuszolajba, majd a kardamomos-fahéjas eritritbe.

Jó étvágyat!

Forrás: PurelyTwins

Jaffafagyi

Régóta szerettem volna elkészíteni, de nem volt hozzá fűszerem. Az igazi jaffafagyi ugyanis éppen a kardamomtól lesz jaffa-ízű. Nosztalgikus élmény volt :)



Hozzávalók: 

50 dkg sárgarépa
2 citrom leve és héja
1 közepes narancs leve és héja
8 dkg eritrit
2 késhegynyi őrölt kardamom
1 tk vanília aroma

Elkészítés:

A sárgarépát pucoljuk meg, aprítsuk fel és főzzük puhára. Reszeljük bele a gyümölcsök héját, facsarjuk bele a levét, adjuk hozzá az eritritet, ízesítsük kardamommal, vaníliával és turmixgépben keverjük simára. Ha lehűlt, tegyük a mélyhűtőbe. Végül fogyasszuk el jóízűen :)

Ellával:

A sárgarépát GŐZ (Zöldség) programon megpároljuk, majd az összes többi hozzávalóval összeturmixoljuk, és lehűtjük. 

Jó étvágyat!

Forrás: webcukrászda

Kókuszos banánfalatok

Könnyed reggeli, de vacsorának vagy csak úgy, napközbeni nassolgatásnak is beillik. Igen sűrűn készül nálunk :)



Hozzávalók:

Banán (ízlés szerint)
Kókuszreszelék (ízlés szerint)
Mazsola (ízlés szerint)

Lenmagos ropogós

Gyerkőc kedvence ez a keksz, napokig ropogott a fogai alatt, míg el nem fogyott :)
(ugyanúgy készül, mint a múltkori mákos-szezámos ropogós, az egyetlen különbség, hogy a mandulaliszt helyett lenmagliszt van benne)

Gesztenyés csokoládéfagylalt

Igazi finomság a nagy hőségben!! Ráadásul pillanatok alatt készen van :)



Hozzávalók (3 pohárhoz):

3 érett banán
3 ek holland kakaópor
50 dkg natúr gesztenyepüré

Elkészítés:

Az érett banánt meghámozzuk, feldaraboljuk, és legalább fél napra a fagyasztóba tesszük. Amikor kőkeményre fagyott, 2-3 perc alatt aprítóben teljesen krémesre pürésítjük. Ezután hozzáadjuk a kakaóport, keverünk rajta még egyet, majd rögtön kelyhekbe adagoljuk. Krumplinyomóval (mi reszeltük) gesztenyepürét nyomunk a tetejére, és már fogyasztjuk is.

Jó étvágyat!

Forrás: PocakPanna

2012. július 16., hétfő

Szedres-málnás csokoládétorta

Anya születésnapi tortája :)


Hozzávalók:

15 dkg dió/mandula
15 db datolya
5 ek holland kakaópor
1 tk fahéj
3 ek kókuszolaj
30 dkg áfonya/szeder/málna stb.

A csokimázhoz:

30 g kókuszolaj
20 g holland kakaópor
1-2 ek eritrit

Elkészítés:

A diót/mandulát aprítsuk "lisztté", majd adjuk hozzá a datolyákat, kakaóport, fahéjat, olajat és 15 dkg gyümölcsöt, majd aprítsuk krémesre (a másik fele a tetejére megy). Tegyük egy 18 cm-es tortaformába, és 175 fokon süssük kb. 30 percig. Hűtsük ki.
A csokimázhoz az összes hozzávalót keverjük össze egy bögrébe és a kihűlt torta tetejére öntsük rá, majd még így frissen helyezzük rá a megmosott gyümölcsöket. Tálaljuk (ha folyékony csokikrémmel szeretjük), avagy hűtőben tároljuk fogyasztásig (ez esetben fogyasztás előtt kb. 5 perccel vegyük ki, hogy vághatóvá puhuljon a csoki krém).

Jó étvágyat!

Forrás: PocakPanna

2012. július 10., kedd

Gyümölcsös "sajttorta"

Születésnapok közelednek, ezért ma gondoltunk egyet, és Gyerkőccel tortát készítettünk :) Kijelenthetem, hogy ilyen finom és krémes finomságot még soha nem ettünk, és ez most komoly! Rendkívül egyszerű és még hűsítő is (de ez már csak hab a tortán :))



Hozzávalók:

A ropogós alaphoz:

10 dkg mandula
60g datolya

A krémhez:

15 dkg mandula/kesudió
2 citrom leve (mi kihagytuk)
1 tk vanília kivonat
80 ml kókuszolaj
80 ml méz (nálunk 3 ek eritrit egy kis kókusztejben feloldva)
130g eper/málna vagy más gyümölcs - nálunk meggy

Elkészítés:

Az alap hozzávalóit aprítsuk ragacsosra. Egy 18cm-es tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd nyomkodjuk bele a masszát, és tegyük félre. A krémhez tartozó mandulát/kesudiót aprítsuk krémes vajjá (ez eltarthat 10-15 percig), majd adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, a gyümölcsöt kivéve! Jól keverjük össze. A krém 2/3-át kenjük az alapra, majd tegyük egy kis időre a fagyasztóba, hogy kellően megszilárduljon, és elbírja az utolsó réteget. A maradék 1/3-ad krémhez adjuk hozzá a gyümölcsöt, és aprítsuk teljesen simára. Ha a második réteg már megdermedt, kenjük rá a harmadik réteget. Tegyük az egészet a fagyasztóba. Fogyasztás előtt pár perccel vegyük ki és vizes késsel szeljük fel.

Dupla ilyen vastag is lehetett volna, de nem volt ilyen kicsi tortaformánk. Az élmény azonban ugyanaz :)

Jó étvágyat!!

Forrás: PocakPanna

2012. július 9., hétfő

Céklás "rakott krumpli"

Korábban már sikerrel helyettesítettük a rakott krumpli "krumpli" részét karfiollal, most a céklával is tettünk egy próbát. El kell mondjam, sosem fogyott még ilyen gyorsan :) (nem csoda, nálunk nagyon nagy kedvenc a cékla)



Hozzávalók:
4 db közepes fej cékla
5 db tojás
5-10 dkg kolbász vagy szalámi
5-10 dkg bacon
5 dkg reszelt sajt (elhagyható)

Elkészítés:

A céklafejeket meghámozzuk, és kicsit előfőzzük, míg megpuhul. Ha kész, karikára vágjuk. A tojásokat szintén megfőzzük, majd felkarikázzuk. A kolbászt felszeleteljük, a húsos szalonnát apróra vágjuk. Ezután egy tepsiben rétegekben leterítjük a hozzávalókat (ahogy a rakott krumplinál). 
180 fokon 20 perc alatt sül ropogósra.
(mi semmilyen fűszert nem adtunk hozzá, de meg lehet bolondítani sóval, borssal, esetleg őrölt köménymaggal, és persze reszelt sajttal)

Jó étvágyat!

Forrás: PaleoVital

2012. július 7., szombat

Kókuszgolyó

Mostanában annyira meleg van, hogy általában sütő nélkül készülnek az ennivalók :) Íme egy újabb kedvenc, nyersen fogyasztható finomság a mindennapokra:



Hozzávalók:

20 dkg darált mandula
20 dkg kókuszreszelék
1 kk fahéj
4 ek holland kakaópor
4 ek eritrit
víz

Elkészítés:

A darált mandulát összekeverjük az eritrittel, a fahéjjal és a kakaóporral. A kókuszreszelék felét konyhai aprítógépbe öntjük, és magas fokozaton addig őröljük, míg homogén krémet nem kapunk belőle. Amikor már megfelelően krémes, akkor hozzáadjuk a mandulás keverékhez és jól összedolgozzuk, majd adjunk hozzá kevés vizet (éppen csak annyit, amennyitől jól összeáll a massza). Végül gyúrjunk belőle kis gombócokat, és hempergessük meg a maradék kókuszreszelékben.

Jó étvágyat!

Forrás: NoSalty

2012. július 6., péntek

Vegapogi

Apának készültek ezek a batyubavaló pogácsák :) Pénteken ugyanis nem eszik húst, mégis valami laktatót szeretett volna. Alapja a már többször említett zöldséges lepény.



Hozzávalók:

1 közepes cukkini
1 nagyobb sárgarépa
3 ek őrölt szezámmag
3-4 ek őrölt lenmag
3 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 ek kacsazsír
csipet só, bors
kakukkfű vagy más zöld fűszer
zsír a kikenéshez

Elkészítés:

A zöldségeket meghámozzuk, majd lereszeljük. Mindent hozzávalót jól összedolgozunk, a masszát pedig kizsírozott muffinformákba töltjük. 200 fokon 30-35 perc alatt sül készre.

Jó étvágyat!

2012. június 26., kedd

Tepertős pogácsa

Nagyon finom és laktató ez a pogácsa! Mondanom sem kell, leggyorsabban Gyerkőcünk kapkodta el őket :)



Hozzávalók:

10 evőkanál őrölt lenmag vagy szezámmag
3 db tojás
Egy nagy marék tepertő apróra vágva
2-4 púpozott kanál sertészsír
Só, őrölt bors, őrölt köménymag

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan dolgozzuk össze, hogy kellően rugalmas legyen a massza (ennek függvényében adjunk hozzá megfelelő mennyiségű zsíradékot). A tésztából formázzunk gombócokat. Majd rakjuk rá őket egy tepsire, és lapítsuk le olyan vastagságúra, amilyen vastagságú pogácsákat szeretnénk. Vagdossuk be a tészta tetejét, majd tetszés szerinti méretben szaggasuk ki a pogácsákat. 180 fokon süssük kb. 20 percig úgy, hogy azért feltétlenül nézzünk rá, nehogy megégjen.

(mivel nem volt időm szaggatni, a mieink félig töltött muffinformákban sültek ki)


Jó étvágyat!

Forrás: PaleoVital