2016. május 15., vasárnap

Szezámos pogácsa

Sietős hétköznapokon időnként kész keverékeket is használok. Ez a pogácsa pl. pillanatok alatt készen van! Kicsit feldobtam darált mákkal és fekete szezámmaggal :)


Hozzávalók:

1 csomag Paleolit Éléskamra Enyhén sózott nyújtható tészta alapliszt
150 ml víz
60 g kókuszolaj
1 ek őrölt fekete szezámmag (elhagyható)

Elkészítés:

A keveréket összedolgozzuk a nedves hozzávalókkal, majd 20 percet pihentetjük. Diónyi gombócokat formázunk, majd kicsit kilapítva őket kizsírozott tepsibe tesszük. 180 fokon 20-25 perc alatt sülnek készre. 

Jó étvágyat!

Cukkinis alaptészta

Az alábbi tészta nagyon sokféleképpen felhasználható édes és sós töltelékekkel egyaránt.

Hozzávalók:

30 dkg cukkini
10 dkg kókuszliszt
10 g útifű maghéj
1 tojás
csipet só
1 kk szódabikarbóna
1 kk aszkorbinsav

Elkészítés:

A cukkinit meghámozzuk, megpároljuk, majd összeturmixoljuk a tojással. A száraz hozzávalókat elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukkinis masszához, és legalább fél órát állni hagyjuk. Ha igényel még folyadékot (ez függ a cukkinitől), tegyünk hozzá annyit vizet, h egy jól formálható masszát kapjunk. Fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. 

Készülhet belőle kakaós csiga, töltött párna stb. 

(lekváros párnák)
Jó étvágyat!

Forrás: Torta Természetesen

2016. május 1., vasárnap

Csikós tokány

A nemsokára már 6 éves Csipet nézte ki az Erdélyi Konyha Kalendáriumából ezt az ételt, amit kicsit átalakítottunk ugyan, de a végeredményből nem sok maradt :) Olyannyira, hogy csak harmadik nekifutásra tudtam fotózni :)


Hozzávalók:

60 dkg tarja
10 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
2 zöldpaprika
1 dl ketchup vagy 2 fej paradicsom
2 dl kókusztej
1 púpos ek tápióka keményítő
1 ek pirospaprika
só, bors

Elkészítés:

A szalonnát kis kickákra vágjuk, megpirítjuk, majd rátesszük a felaprított vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, fehéredésig sütjük, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a pirospaprikával, a felszeletelt zöldpaprikával, paradicsommal (vagy ketchuppal), és 1,5 dl vizet hozzáadva fedő alatt puhára pároljuk. A végén összeforraljuk a kókusztejjel és a tápiókával. Szezámtésztával vagy rizzsel tálaljuk. 

Ellával: Hús programon készre főzzük, a végén fedő nélkül összeforraljuk a kókusztejjel és a tápiókával.

Jó étvágyat!

Forrás: Erdélyi Konyha Kalendárium 2016

Medvehagymás rántotta

Amíg tart a medvehagyma, addig mindenhová belerejtem :) Most például a rántottába került egy csokor:


Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma
6 tojás
1 ujjnyi vastag füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 ek kacsazsír
só, bors

Elkészítés:

A zsíron megfuttajuk a hagymát és megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a tojásokkal összeturmixolt medvehagymát. Sózzuk, borsozzuk, készre sütjük,és még melegen tálaljuk. 

Jó étvágyat!

Probiotikus ivójoghurt

Kedvenc tavaszi italom!


Hozzávalók:

1 közepes vilmoskörte vagy más szezonális gyümölcs
3 dl kókuszjoghurt (sűrítés nélkül)

Elkészítés:

Összeturmixoljuk a gyümölcsöt a kókuszjoghurttal, és már szürcsölhetjük is! :)

Jó egészséget!

Csokis chia mousse

Nagyon egyszerű tápláló finomság!


Hozzávalók:

2 ek chia mag
1 dl kókusztej
1 ek kakaó vagy karob
1 kk eritrit vagy egy pici falat banán
Tetszés szerint fűszerek: vaníliaőrlemény, fahéj, gyömbér stb

Elkészítés:

A chia magot egy kávédarálóban porrá őröljük, majd elkeverjük az összes többi hozzávalót, és egy botmixerrel összepürésítjük. Akkor jó, ha selymes állaga van. Hűtőbe tesszük legalább 30 percre, de egy éjszakát is nyugodtan pihenhet. Hidegen fogyasztjuk. Reggelinek is tökéletes!

Jó étvágyat!

Forrás: Vöröskaktusz diétázik

Pirított paprikás csirkemell medvehagymás főzelékkel

Újabb pikk-pakk kedvencrecept az Erdélyi Konyha Kalendáriumból :)


Hozzávalók:

A csirkemell falatokhoz: 

60 dkg csirkemell
1 tk pirospaprika
só, bors
3 ek kókuszolaj

A főzelékhez:

2 csokor medvehagyma
3 dl kókusztej
1 púpos ek tápióka keményítő
1 ek kókuszolaj
só, bors



Elkészítés:

A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal, kicsit félretesszük. A medvehagymát jól megmossuk, felszeleteljük, és a kókuszolajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kókusztejet és a tápiókát, és csomómentesre főzzük. A végén mehet bele a só, bors, ízlés szerint. A bepácolt csirkemell falatokat megpirítjuk. A legvégén adjuk hozzá a pirospaprikát. Még melegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

Forrás: Erdélyi Konyha Kalendárium 2016