2013. március 18., hétfő

Mama raguja



Hozzávalók:

1 kg sertéstarja
1 fej vöröshagyma
4 szál sárgarépa
1 karalábé
1 pici zeller
2 fej gomba
3 tk paprikakrém
3-4 tk zöldségmix
1 mk kurkuma
1 csokor petrezselyem
só, bors
Paleolaj

Elkészítés:

Az olajon megpároljuk a hagymát, majd a felkockázott húst fehéredésig pirítjuk, végül felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a paprikakrémet és a zöldségmixet. 1 óra múlva hozzáadjuk a zöldségeket (sárgarépa, karalábé, zeller), ha megpuhultak, jöhet a gomba, a petrezselyem és a kurkuma. Forrón tálaljuk.

Ellában:

Minden belepakolunk a kuktába, és LEVES programon készre főzzük az ételt. 

Jó étvágyat!

Fasírt bejgli

Ünnepi alkalmakra is tökéletes, gusztusos fasírt-verzió!


Hozzávalók (1 tekercsre):

Fél kg darált hús (sertés/marha vegyesen)
1 fej vöröshagyma
1-2 közepes sárgarépa
1-2 szál újhagyma 
1-2 rózsa brokkoli
1 tk paprikakrém
sertészsír
só, bors
esetleg szezámpehely, lenmagpehely, napraforgómag stb.
4 tojás + 1 tojás a kenéshez

(kevesebb zöldséggel még dekoratívabb a tekercs)

Elkészítés:

A hagymát megpirítjuk a zsíron, a zöldségeket apróra vágjuk, majd mindent összegyúrunk és fűszerezünk.A tojásokat megfőzzük, lehűtjük, majd almareszelőn lereszeljük. A pultra egy nagyobb darab sütőpapírt helyezünk (ezen fogjuk a húst kiteríteni, göngyölni). A húsos masszát a papírra helyezzük, és kézzel egy ujjnyi vastagra formázzuk (vagy sodrófával kinyújtjuk). Utána megszórjuk a lereszelt főtt tojással. Miután végeztünk, óvatos mozdulatokkal, a sütőpapír segítségével felgöngyöljük a tekercset. Közben kézzel formázzuk, igazgatjuk. Két végét ellapítjuk. Egy lapos tepsire helyezzük, tetejét megkenjük tojással, és sütőben 150-180 fokon 45 percig, majd 200-220 fokon 15 percig sütjük (ha hirtelen melegszik a sütő, kirepedhet). Melegen és hidegen is fogyasztható, mutatós étel. Köretnek bármilyen savanyúság vagy akár egy zöldsaláta is tökéletes választás!

Jó étvágyat!!

2013. március 13., szerda

Gyümölcsös piskóta

Nos, erről a finomságról tényleg nem mondanánk meg, hogy valójában lisztmentes. Pedig így van. Állagra és ízre olyan, mint a "vizes piskóta". Bármilyen gyümölccsel kipróbálható, minél színesebb, annál jobb!! Újfent Elmirának jár a köszönet!































Hozzávalók:

8 tojás
10 dkg eritrit
10 dkg kókuszliszt
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat
Fél tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
1 dl Paleolaj vagy Olajessimo
Gyümölcs a tetejére

Elkészítés:

A tojásokat 10 percig verjük az eritrittel és a citromhéjjal, szódabikarbónával, aszkorbinsavval, vanília kivonattal és a Paleolajjal. Ezalatt jól kifehéredik, felhabosodik, és a térfogata is megnő. Ekkor elkezdjük kanalanként hozzáadni az átszitált kókuszlisztet. Amikor már a teljes mennyiséget elkevertük, öntsük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt, kb 25*30 cm-es tepsibe (nekem most csak muffinforma volt kéznél, ez az adag így 22 db-ra lett elég). A tetejét jól megrakjuk gyümölcsökkel, majd 180 fokon 40 perc alatt megsütjük. Istenien finom!

Jó étvágyat!!!


(tepsis verzió)
 

Forrás: Mezei Elmira: Paleolit receptek hétköznapokra

2013. március 9., szombat

Zöld korongok



Hozzávalók:

40 dkg brokkolirózsa
2 tojás
1 púpozott ek tökmagliszt
1 púpozott ek napraforgóbélliszt
2 ek pirított szezámmag
só, bors
frissen őrölt szerecsendió
Paleolaj a sütéshez

Elkészítés:

A brokkolirózsákat aprítógépben egész finomra daráljuk, majd egy tálban összekeverjük a tojásokkal, maglisztekkel, szezámmaggal, végül fűszerezzük. A keverékből kis korongokat formázunk, és a felhevített olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. 

Jó étvágyat!!

Forrás: Mezei Elmira: Paleolit receptek hétköznapokra

Köményes káposztasaláta



Hozzávalók:

1 kisebb fej káposzta
1 közepes sárgarépa
3 alma
késhegynyi só, bors, őrölt kömény
1 citrom leve

Elkészítés: 

A káposztából eltávolítjuk a torzsát, és felaprítjuk. A répát lereszeljük. Az almákat meghámozzuk, kimaguzzuk, és aprítjuk vagy szeleteljük, a végén hozzáadjuk a fűszereket és a citromlevet. Minél tovább érik együtt, annál finomabb!!!

Jó étvágyat!!

Forrás: Mama

Krémleves szezámkockákkal



 Hozzávalók:

2 tojás
3 dkg szezámliszt vagy szezámpehely
3 dkg szezámmag
1 csipet szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  

Paleolaj a sütéshez

Elkészítés:

A tojásokat simára keverjük a szezámliszttel, a szezámmaggal, a szódabikarbónával és a sóval. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a masszából kiskanál segítségével kisebb darabokat ejtünk a forró olajba. Akkor vannak készen, ha már szép ropogósra sültek. Mi magában is majszoltuk, de bármilyen krémleves betétjeként megállja a helyét.

Jó étvágyat!

Forrás: Mezei Elmira: Paleolit receptek hétköznapokra

2013. március 3., vasárnap

Vörösboros sertéscsülök

 

Hozzávalók:

4 szelet friss sertéscsülök
4 gerezd fokhagyma
2 dl vörösbor
só, bors
zsíradék

Elkészítés:

A forrósított zsíradékon megpirítjuk a megmosott hússzeletek mindkét oldalát. Ezután sóval, borssal fűszerezzük, apróra vágott fokhagymával ízesítjük, aláöntjük a bort és kevés vizet, majd lefedve 1,5-2 óra alatt készre pároljuk. Közben a vizet pótoljuk. Lila káposzta illik hozzá. Melegen és hidegen egyaránt naaaaagyon finoooom!!!!

Ellával:

Bekészítjük a felszeletelt csülköket, és a többi hozzávalót, majd HÚS programon elkészítjük.

Jó étvágyat!!

Forrás: Mama

2013. március 2., szombat

Brokkolis muffin


Hozzávalók (8 db-hoz):

10 dkg kisebb brokkolirózsa
10 dkg paprika (kápia vagy kaliforniai)
5 dkg mandulaliszt
2,5 dkg szezámliszt
2,5 dkg napraforgóbélliszt
4 tojás
4 ek olíva olaj
Fél kk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
0,5 dl víz
só, bors

Elkészítés:

A brokkolirózsákat roppanósra pároljuk. A tojásokat felverjük, majd vékony sugárban hozzáadjuk az olíva olajat, végül a szódabikarbónát, és ízlés szerint a sót, borsot. A magliszteket összekeverjük, majd a tojásokhoz adjuk a vízzel és az apróra vágott paprikával együtt. Jól elkeverjük, majd muffinsütőformába töltjük, és mindegyik közepébe nyomunk egy brokkolirózsát. 180 fokon 30-35 perc alatt sülnek készre.

TIPP: magőrleményből is elkészíthető, ekkor viszont kevesebb olaj is elég. 

Jó étvágyat!!

Forrás: Mezei Elmira: Paleolit receptek hétköznapokra