2014. december 28., vasárnap

Téli krémleves szerecsendióval

Folytatódjon ódánk a sütőtökhöz :) Elmira legújabb könyvében találtam ezt a receptet, és rögtön megtetszett, mert az egész család nagyon szereti a szerecsendiót! Igaz kicsit átvariáltam, de a lényege megmaradt, az eredmény pedig egy nagyon finom, melengető leves, melyet a fiúk is nagy előszeretettel kanalaznak:


Hozzávalók:

1 ek zsiradék
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
30 dkg sárgarépa felkockázva
30 dkg sütőtök hámozva, felkockázva
1 l alaplé vagy víz
Fél tk őrölt gyömbér
Fél tk őrölt kurkuma
Fél tk őrölt szerecsendió
Só, bors
1 dl kókusztej (elhagyható)
2 ek zselatin

Elkészítés:

A zsiradékon megdinszteljük a vöröshagymát,  majd amikor megpuhult, hozzáadjuk a fokhagymát, a felkockázott sárgarépát és a sütőtököt, és 10 percig pirítjuk őket, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, majd fedő alatt 15 percig főzzük. A végén hozzáadjuk a zselatint és a kókusztejet de utóbbi nélkül is nagyon finom!!!

Ellával:

Mindent hozzávalót beleteszünk, és RIZS programon elkészítjük.

Jó étvágyat!!

Forrás: Mezei Elmira: Ünnepek paleolit módra

2014. december 16., kedd

Sütőtökös gofri






Hozzávalók:


60 g kókuszliszt
4 tojás
3-4 evőkanál kókusztej (elhagyható)
5-6 ek párolt sütőtök
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
1/2 kk szódabikarbóna
Pici citromlé
 
Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat, és süssük ki!

Jó étvágyat!

Mákos-narancsos muffin


Hozzávalók:

30 dkg darált mák
10 dkg mazsola
10 dkg magas kakaótartalmú (70-90%-os) apróra tört csokoládé (elhagyható)
10 dkg darált törökmogyoró vagy dió
4 tojás
1 kezeletlen narancs reszelt héja
1 kk szódabikarbóna
Pici aszkorbinsav vagy citromlé
1 ek fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék
1-2 ek kókuszliszt (elhagyható)

Elkészítés:

A hozzávalókat összeturmixoljuk, és muffinformákba töltjük. 180 fokon 35-40 perc alatt sül készre. Finom, egyszerű sütemény, akár a karácsonyi asztalra :)

Jó étvágyat!

2014. december 1., hétfő

Gesztenyés bonbon

Avagy a gyömbértörpök :)))


Hozzávalók:
  • 250 g natúr gesztenyemassza
  • 2 érettebb banán
  • 2 ek kókuszzsír
  • 3 ek zselatin
  • 3 dl víz
  • Extrák: kakaó, gyömbér stb. 

Elkészítés:

Felemelegítjük a vizet a zselatinnal és a kókuszsírral, majd amikor sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről, és a többi hozzávalóval együtt jól összeturmixoljuk. Formákba tesszük, majd be a hűtőbe! Pár óra múlva fogyasztható.

Jó étvágyat!

Forrás: Paleokonyha

2014. november 25., kedd

Sült brokkoliszár

Avagy mit kezdjünk a brokkoli megmaradt szárával:


Hozzávalók:

Brokkolirózsa megmaradt szára
Kókuszzsír

Elkészítés:

Egy serpenyőben forrósítsuk fel a kókuszzsírt, és közepes lángon süssük ki benne a feldarabolt brokkoliszárakat. Nagyon finom köret a végeredmény, de nálunk nem érte meg az ebédet sem, felcsipegette a Nép :)

Jó étvágyat!

2014. november 16., vasárnap

Nyers köret főszerepben sütőtökkel

Azoknak, akik nem annyira vannak oda a sütőtökért. Nyersen reszelve sokkal enyhébb, semlegesebb az íze! Kedvünkre fűszerezhetjük, nekem oregánóval és snidlinggel ízlik a legjobban, de bátran lehet próbálkozni! Hajrá!

Sütőtökös golyók

Avagy hogyan hasznosítsuk a maradék sütőtököt.


 Hozzávalók:

Párolt vagy sült sütőtökhús
Kókuszreszelék
Kókuszliszt
Kókuszzsír
Útifűmaghéj (elhagyható)
Édesítés (elhagyható)
Áztatott mag: dió, mandula, kesudió (elhagyható)

Elkészítés:

Fentebb nem írtam arányokat, mert az nagyban függ a sütőtök nedvességétől. A lényeg, hogy az összetevőket úgy adagoljuk, hogy egy gyúrható masszát kapjunk. Ha útifűmaghéjat használunk, akkor várjunk kicsit, míg megszívja magát, és utána kezdjünk golyókat gyúrni. Kókuszreszelékbe forgatjuk, és lehűtjük. Élvezettel csócsálta a család!

Ellával:

A sütőtököt GŐZ (ZÖLDSÉG) programon megpároljuk, majd pürésítjük, és az összes többi  fenti hozzávalóval összegyúrjuk. 

Jó étvágyat!

Sütőtökpuding

Inkább babáknak, de nagyobb gyerekeknek, sőt felnőtteknek is finom eledel, a lassan 4,5 éves Gyerkőc és a 1,5 éves Csipi egyik kedvence. Még a sütőtököt annyira nem komáló Anyukájuk is szereti :)


Hozzávalók:

Párolt vagy sült sütőtök
Banán
Kókuszzsír

Elkészítés:

Ízlés szerint összeválogatjuk a hozzávalókat, majd turmixoljuk. A dermedt kókuszzsír keményebbé és jól kanalazhatóvá teszi ezt a tápláló ételt.

Ellával:

Előkészítjük a sütőtököt, majd GŐZ (ZÖLDSÉG) programon megpároljuk.

Jó étvágyat!

Birsalmapuding





















Hozzávalók:

2 kg birsalma
2-3 ek fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék
4 ek zselatin
1-2 marok durvára darált dió (elhagyható)
édesítő (elhagyható)

Elkészítés:

A birsalmákat megmossuk, a hibás részeket kivágjuk, és egészben (hámozatlanul és magházastól) kuktában vagy lábasban megfőzzük (utóbbi módszerrel kicsit tovább tart), majd ízesítjük, és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Zselatint csak akkor igényel, ha pucolva, magház nélkül főzzük. Még egyet rottyantunk rajta, formába öntjük, és lehűtjük.

Ellával:

Mindent hozzávalót beleteszünk, és RIZS programon elkészítjük.

Jó étvágyat!

Forrás: Paleország

2014. október 11., szombat

Zöldségspirál

Nálunk a péntek esték amolyan miniünnepek (Apa itthon, és másnap sem megy dolgozni), egy ilyen alkalomra készült a következő kreáció is. Elkészíteni legalább akkora buli volt, mint megenni! :) 


Hozzávalók:

A tésztához:

3 tojás
4-5 ek szezámliszt
1-2 ek útifűmaghéj (elhagyható)
2 ek zsíradék
1 tk só
1 ek oregánó

Feltét:

Zöldségcsíkok (nekem most sárgarépa és cukkini)
Olívaolaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük (közepesen folyós állagot kell elérnünk), és egy kerek tálba simítjuk. A zöldségeket hosszában hámozóval szeleteljük, majd a tésztába nyomkodjuk. Alufóliával lefedjük, és 180 fokon 25 percet sütjük. Végül megloccsantjuk egy kis olívaolajjal, és 10 percig pirítjuk.

Jó étvágyat!


Forrás: Judu's special

Kurkumás csirkeaprólék leves

Levesimádók vagyunk. Így amikor kísérleteztem a fűszerekkel, ez a verzió óriási sikert aratott a család minden tagjánál! Hátha majd másnál is! ;)

 

Hozzávalók:

1 nagyobb fej vöröshagyma
4 db csirkeszárny
4 db csirkeláb (gyerekek kedvence)
4 db dobverő
Egy marék zúza
Marhaborda darabka (elhagyható)
4 sárgarépa
1 kisebb fej brokkoli
1 kisebb fej karfiol
3-4 gerezd fokhagyma
Só, bors ízlés szerint
Zöldségmix ízlés szerint (elhagyható)
2-3 tk kurkuma

Elkészítés:

A vöröshagymát felaprítjuk, és megdinszteljük, majd felöntjük a levest, és hozzádjuk a csontot és a csirkeaprólékot.  Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a zöldségmixet. 2-3 órát alacsony lángon rotyogtatjuk, majd beletesszük a sárgarépát és a karfiolt, nem sokkal később pedig a brokkolit, fokhagymát és a kurkumát. 5-10 percet főzzük még együtt, és le is zárhatjuk! Tartalmaz, ízletes leves a végeredmény!

Ellával:

Mindent hozzávalót beleteszünk, és LEVES programon elkészítjük.

Jó étvágyat!

Habkönnyű áfonyás muffin

Korábban volt egy áfonyás receptem, amit magmentesítettem. Így talán még finomabb!


Hozzávalók:

10 dkg mák
10 dkg kókuszreszelék
4 tojás
1 tk vanília kivonat
1 mk szódabikarbóna
Löttyintésnyi citromlé
Egy marék áfonya

Elkészítés:

A kókuszreszeléket kávédarálóval zsírjára őröljük, a mákot megdaráljuk. A tojás kivételével összekeverjük a hozzávalókat. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük, majd a felvert habba óvatosan belekeverünk mindent. Muffinformába vagy kuglófformába kanalazzuk, majd 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Finom, puha, omlós sütemény, kedvenc!!

Jó étvágyat!!

2014. augusztus 11., hétfő

Zöld fagyi

Az új kedvenc fagyinfronton :)


Hozzávalók:

3-4 fagyasztott banán
Kelkáposzta és spenót levelek fagyasztva
Néhány mentalevél (opcionális)

Elkészítés:

A banánt felkarikázzuk, majd minden hozzávalót az aprítógépbe töltünk, és jól összedolgozzuk.  Azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Forrás: Super Healthy Kids

2014. augusztus 1., péntek

Hamis almáspite


Almáspite alma nélkül, cukkinivel :)


Hozzávalók:

A tésztához:

15 dkg mandulaliszt vagy kókuszliszt
10 dkg őrölt mandula
10 dkg kókuszzsír
10 dkg eritrit
2 tojás
1 kk szódabikarbóna
Pici citromlé
csipetnyi só

A töltelékhez:
1 nagyobb cukkini vagy tök
10 dkg édesítő
2-3 ek kókuszliszt (hogy ne áztassa el a tésztát)
1 tk őrölt fahéj
1 egész citrom leve

Elkészítés:

A cukkinit vagy tököt kevés vízzel feltesszük egy kicsit főni, addig összegyúrjuk a tésztához tartozó hozzávalókat. Egy részét meghagyjuk a pite tetejének díszítéséhez, a maradékot kizsírozott tortaformába nyomkodjuk, és elősütjük (180 fokon 10 perc). Közben a cukkinit/tököt alaposan kinyomkodjuk, hozzákeverjük az édesítőt, a kókuszlisztet, a fahéjat és a citromlevet, majd ráterítjük az elősütött tésztalapra. Ha kész, kis kukacokat gyúrunk a maradék félretett tésztamasszából, és rácsot (vagy bármilyen más formát) készítünk a tetejére (kiváló alkalom egy kis gyurmázáshoz - ezt a műveletet rendszeresen a gyerekek végzik). Visszatesszük a tortát, és még 15 percig vagy pirulásig sütjük.

Jó étvágyat!


Forrás: paleoldal

2014. július 29., kedd

Paleogolyók

Névnapomra kaptam egy partygolyó sütőt, ezt próbáltuk ki közösen a Mamával:

 
Hozzávalók:

15 dkg zsírjára őrölt kókuszreszelék (lehet kókuszliszt is)
15 dkg darált dió
4 banán vagy alma reszelve
5 tojás
2-3 ek kókuszolaj, ha kókuszlisszttel készítjük
egy-két marék mazsola
vanília aroma

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és kisütjük a golyósütőben. 

Dressing: lekvárok, olvasztott, magas kakaótartalmú (70-90%-os) csokoládé, aprított magvak, darált mák, kókuszreszelék

TIPP: szilvalekvár+darált mák --> mennyei!!!


2014. július 28., hétfő

Nyers gyümölcstorta

Idén negyedik éve, hogy nyaranta dupla szülinapot ülünk, azonban ebben az évben történt először, hogy ugyanolyan tortát kaptunk Gyerkőccel :) Következzék egy ínycsiklandozó, egészséges recept, nemcsak szülinapokra!


Információk az előkészületekhez:
  • Ezt a tortát fejre állítva készítjük el. Ha minden szintje megdermedt, csak akkor "állítjuk talpra"
  • A gyümölcsöket szépen rendezzük el az elején
  • A zselékészítéshez lehetőleg rostmentes gyümölcslevet használjunk (a rostok ugyanis kiülhetnek az aljára, ami sokat ront a kinézetén)
Elkészítés:

1. réteg béleljünk ki folpackkal egy tetszőleges formát (18 cm-es tortaformát vagy gyümölcskenyérformát), majd egy sor tetszőleges gyümölccsel rakjuk ki az alját. Ezután 3 dl gyümölcslével/teával/vízzel 1 evőkanál zselatint melegítsünk fel. Ha visszahűlt, óvatosan öntsük rá a gyümölcsre, és 2 órára tegyük hűtőbe (ha sietünk, mélyhűtőben 15 perc alatt köt meg). Amikor már megkeményedett, jöhet a következő réteg!

2. réteg: keverjünk el 1 evőkanál zselatint 4 evőkanál langyos vízzel, majd 4 dl kókusztejjel együtt melegítsük fel, de ne forraljuk! Amikor visszahűlt, tetszés szerint ízesíthetjük (édesítő, vanília, citromhéj stb.) Amikor már ízlésünknek megfelelő, akkor öntsük rá a megszilárdult alsó rétegre. Újra hűtőbe tesszük. Egy óra múlva jöhet a következő réteg!

3. réteg hozzávalói:

10 dkg zsírjára őrölt kókuszreszelék (vagy kókuszliszt)
5 dkg apróra vágott mazsola
4 ek sárgabarackpép (vagy bármilyen gyümölcs pépesítve)
2 ek méz vagy más édesítő (xilit, eritrit)
6 ek kókuszolaj
1 tk zselatin pici vízben feloldva, felmelegítve

A hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd lapítsuk (nyújtsuk) ki, és óvatosan tegyük a középső rétegre. Ismét hűtőbe tesszük.

Fél óra múlva az egészet fordítsuk egy tányérra. Szedjük le a fóliát, és már szeletelhetjük is.

Jó étvágyat!

Forrás: Paleország - Pale5letek

Cukkinis bagett

Gyerkőc szerint "hamuban sült pogácsa" :) A nyár egyik slágere lett nálunk! Köszönet érte Anettnek!


Hozzávalók:

1 db sárgarépa reszelve
1 db kisebb cukkini reszelve
2 ek útifűmaghéj (elhagyható)

1 bögre tápióka keményítő
1 bögre darált mag (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag, mák stb.), kókuszreszelék vagy magliszt, kókuszliszt
Fél bögre zsír


(1 bögre 2,4 dl)
Elkészítés:

Minden hozzávalót összegyúrunk, ha szükséges, vizet vagy zsiradékot teszünk még hozzá. Majd ujjnyi hosszú rudakat formázunk belőle, és 200 fokon kb. 40 alatt szép barnára sütjük őket.

Jó étvágyat!!

Liebster award blogger vándordíj

Megtisztelő elismerést kaptam a minap a DEJA VU Világ megálmodójától, Esztertől! Ezúton is köszönöm neki!!!

Mi is ez a díj pontosan?
A bloggerek egymás blogjának, munkájának elismerésére létrehozott díj.

A díjhoz tartozó szabályok:

  • Tedd ki, hogy kitől van a díj!
  • Válaszolj a kérdésekre, amit a téged jelölő kérdezett!
  • Küldd tovább a kérdéseiddel együtt! A feladónak nem küldheted vissza.

Kapott kérdéseim:

1. Mióta és miről írod a blogodat?  Van meghatározott témakör és rendszeresség?

A Csipetfalatot 2011 novemberében kezdtem azzal a céllal, hogy közös evésre biztassam babás barátaimat. Hogy ne kelljen kétfelé főzni, hanem kis odafigyeléssel a kicsik és a felnőttek ugyanazt ehessék. Ez a szemlélet később a paleós próbálkozásainkba (2012 januárjától) is mind belefért, hiszen kicsik és nagyok egyaránt büntetlenül ehetik a paleó ételeket.

Az Egy üveg egészség egy szűkebb rétegnek szóló blog, melyet 2014 elején kezdtem. Savanyítani vágyóknak gyűjtök ötleteket, hogy túl tudjunk lépni a savanyú káposztán és a kovászos uborkán, és bátran próbálkozhassunk az idényzöldségek és fűszerek kombinációival. Célom, hogy felhívjam a figyelmet az erjesztett ételek előnyeire, hiszen probiotikus nyers ételek lévén fogyasztásuk rendkívül egészséges!

2. Honnét jött az ötlet, hogy blogot írj?

Mindig is szerettem nyomot hagyni, és segíteni azoknak, akik hasonló cipőben járnak.
3. Ha egy mondatot kéne magadról mondanod (hosszú is lehet), mit mondanál?

Kicsit komoly, kicsit bohó, minden apró-cseprő történésnek gyermekien örülő, önzetlenségre és mártírságra túlon túl hajlamos lány, nő, társ, anya.

4. Sorolj fel 10 dolgot, amit szeretsz!

Ölelni. Szoptatni. Utazni. Hazamenni. Könyvet kézbe venni. Énekelni. Felhőket nézegetni. Erdőillatot szippantani. Emelkedőn biciklizni. Duna partján csücsülni.

5. Hol lennél most a legszívesebben?

Otthon Baján az itteni és az ottani családommal :) 

Blogok, akiknek tovább szeretném adni ezt a díjat:

És végül a stafétához tartozó kérdések:

1. A "civil" szakmád kapcsolódik-e a blogodhoz?
2. Mi késztetett arra, hogy blogot írj?
3. Melyik saját blogbejegyzésed a kedvenced?
4. Ha öt szóban kellene bemutatni magadat, mik lennének azok?
5. Sorolj fel tíz dolgot, amit szeretsz!

2014. július 8., kedd

Ribizlis zselé


Hozzávalók:

3 dl préselt gyümölcslé (nálunk gránátalmalé)
4 marék ribizli
2 ek zselatin
édesítő (opcionális)

Elkészítés:

Melegítsük fel a gyümölcslevet, majd keverjük bele a zselatint és az édesítőt, ha szükséges. Kis felfújt formákba öntjük őket, majd ráhalmozzuk a ribizliket, és betesszük a hűtőbe.

Jó étvágyat!

2014. június 27., péntek

Mindenmentes Pizza

Azaz most egy tojásmentes, magmentes, nagyon egészséges és ízletes finomság következik :)


Hozzávalók:

2 éretlen banán vagy főzőbanán
1/2 bögre tápióka keményítő
2 ek kókuszolaj vagy más zsiradék
1,5 tk só

Elkészítés:

Pucoljuk meg a banánokat, és keverjük simára a kókuszolajjal és a sóval, majd adjuk hozzá a tápióka keményítőt. Nekem elég folyós lett így, aki főzőbanánt használ, annak jobban gyúrhatóvá összeáll a tészta. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és a sütőpapírra simítjuk a tésztát. 30-35 percig sütjük, majd jöhet rá a no-mato pizzaszósz,  és még amit szeretnénk még 6-7 percig. Nálunk készült már császárszalonnával (Gyerkőc kérésére), és bébispenót levelekkel. Különlegessége a dolognak, hogy érett banánnal sütve fel is lehet tekerni a szeleteket, íme a pizzapalacsinta és a pizzacsiga :)

 
Forrás: The Paleo Mom

No-mato pizzaszósz

Vagyis paradicsom nélküli pizzaszósz :) Überfincsi!


Hozzávalók:

2 db közepes fej cékla
4 db közepes sárgarépa
2 ek bazsalikom
2 ek oregánó
2 tk fokhagymapor
1,5 tk só
1/2 bögre zsiradék

Elkészítés:

A céklákat és a répákat meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, majd beleforgatjuk a zsiradékba, és besózzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, beletesszük a mixet egy sütőtálba, és puhulásig sütjük őket (ez kb. 40-50 perc). Ha készen van, kihűtjük, és összeturmixoljuk az összes többi hozzávalóval. Légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben tároljuk. A legegészségesebb, legfinomabb pizzaszósz a világon!!!

Forrás: The Primitive Homemaker

2014. június 24., kedd

Kókusztejes gyümölcspuding

Hozzávalók:

1 liter kókusztej
20 g zselatin
Gyümölcs (itt most sárgabarack, áfonya, málna)

Elkészítés: 

A kókusztejet felmelegítjük, és elkeverjük a zselatinnal, majd lehűtjük. Félidőben vagy már a hűtés elején beledobáljuk a gyümölcsöket. Hidegen tálaljuk. Gyerekek kedvence :)

Jó étvágyat!!

Gyömbéres-kókuszos süti

Kókusztejgyártásból maradt beáztatott kókuszreszelék felhasználása:


Hozzávalók:

20 dkg kókuszreszelék
3 centis gyömbérdarabka
1 banán
2 ek tápióka keményítő (opcionális)

Elkészítés: 

A banánt és a gyömbért aprítógépbe tesszük, és összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a tápióka keményítőt. Pogácsákat formázunk belőle, és 180 fokon megsütjük őket. 20-25 perc alatt lesznek készen.

Jó étvágyat!

Szalonnás-snidlinges pogácsa


Hozzávalók:

Fél bögre kókuszliszt
Fél bögre párolt karfiolpüré (lehet sütőtökből is)
Fél bögre kókuszolaj
3 tojás
Egy csokor snidling
3-4 szelet pirított bacon
Apró savanykás almakockák (opcionális)
1 tk szódabikarbóna
Kevés citromlé
Fél tk só

Elkészítés:

Keverjük össze a kókuszlisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a kókuszolajat, a citromlevet és a karfiolpürét, és keverjük simára. Majd jöhet a tojás, a snidling, a bacon és az almakockák. Formázzunk apró pogácsákat, és tegyük őket kizsírozott tepsibe. 180 fokon 12-15 perc alatt sülnek készre. Akkor jó, ha elkezdenek barnulni. Uzsonnára, kirándulásra, reggelire is ideális.

Jó étvágyat!

Forrás: The Urban Poser

2014. június 23., hétfő

Paleo rizseshús

14 hónapos Csipink a kanállal ismerkedik, úgyhogy ez nála  most nagyon menő :)


Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
50 dkg darált hús
1 fej brokkoli
1 közepes fej karfiol
2 szál sárgarépa
Só, bors
Zsiradék

Elkészítés:

A zsiron megpároljuk a hagymát, majd megpirítjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk. Utána jöhetnek a zöldségek: az apróra vágott karfiol és a brokkoli, illetve a reszelt sárgarépa (a zöldségeket bátran lehet variálni). Ha minden kellően megpuhult, készen is vagyunk!

Jó étvágyat!!

Rozmaringos cseresznye



Hozzávalók:

1 nagyobb fej vöröshagyma
2,5 dl vörösbor
1 kg magozott cseresznye (lehet fagyasztott is)
Fél citrom leve
1-2 ek apróra vágott friss rozmaring
Pici só
Zsiradék

Elkészítés:

A zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a citromlevet és a kimagozott cseresznyét. Addig forraljuk, amíg a cseresznye leve besűrűsödik. Ekkor megszórjuk rozmaringgal, és pici sóval, és még 1-2 percig forraljuk. Sült húsokhoz ideális köret.

Jó étvágyat!

2014. június 16., hétfő

Paleo gumicukor


Hozzávalók: 

1/3 bögre gyümölcspép (itt most eper, szamóca, ribizli)
 3 ek zselatin

Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat, majd alacsony hőfokon melegítsük fel, míg a zselatintól be nem sűrűsödik a massza. Készítsünk elő egy lapos edényt vagy szilikonformát, és töltsük bele a masszát. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. 

Jó étvágyat!!!

Forrás: Mommypotamus

Kacsaszív rilette

Mamáék leptek meg minket ezzel a finomsággal húsvétra:


Hozzávalók: 

50-60 dkg kacsazsír
1,5 kg tisztított, hártya nélküli kacsaszív
1 üveg száraz fehérbor
3 szál rozmaring
Só, feketebors

Elkészítés:

A kacsazsírt felmelegítjük, majd beletesszük a szivet. Ízesítjük sóval, durvára tört feketeborssal és az apróra vágott rozmaringlevelekkel. Megvárjuk míg kifehéredik – elkezd sülni a hús -, majd felöntjük a bor felével. Fedő alatt, a maradék bor hozzáadásával kb. 3 óra alatt  puhára pároljuk.

Levesszük a fedőt, és elfőzzük alóla a vizet, hogy csak a zsír maradjon. Ezután leszűrjük és a húst – villával – szálaira tépkedjük. (Hagyhatunk benne nagyobb darabokat is mozaiknak.) A húst célszerű rétegenként belenyomkodni egy terrine- vagy pástétomformába, és annyi zsírt önteni rá, hogy a hús közötti réseket kitöltse. Fóliával szorosan lefedjük, majd súlyt helyezünk rá, és legalább 8 órán át dermesztjük. Paprikából és hagymából készült salátát kínálunk mellé.

Ellában:

A kacsaszivet BAB programon puhítjuk a a többi hozzávalóval együtt, a kacsazsír kivételével. Ha készen van, leszűrjük, közben felmelegítjük a kacsazsírt, és elkezdjük a fentebb leírt módon tépkedni és rétegezni a húst és a zsírt. Dermesztés után tálalható.

Jó étvágyat!!

2014. május 13., kedd

Hagymás-tepertős pogácsa


Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma vagy lila hagyma
20 dkg töpörtyű darálva
4 ek szezámmag őrlemény
5 ek lenmag őrlemény vagy lenmagliszt
5 ek tökmag őrlemény
1 tk só
1 tk szódabikarbóna
2 tojás
díszítés a tetejére: tökmag, szezámmag stb.

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük. Összekeverjük a hozzálaókat, majd vizes kézzel pogácsákat formázunk a masszából. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és díszítjük őket, majd 170 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Nagyon finom!!

A képen éppen paleós csalamádéval ettük :)

Jó étvágyat!!

Forrás: Posta Renáta: Paleolit konyha hedonistáknak

2014. április 18., péntek

Kókuszvajjal töltött datolya

Rém egyszerű, és nagyszerű csemege az ünnepekre!


Hozzávalók:

100 g kókuszreszelék
2-3 ek kókuszolaj
1 tk vanília kivonat
Fahéj vagy más fűszer (opcionális)
Kimagozott datolyák

Elkészítés: 

Őröljük zsírjára a kókuszreszeléket (amíg ki nem csapódik a zsírja), majd adjuk hozzá a vanília kivonatot, a fahéjat és annyi kókuszolajat, amennyi szükséges, hogy vaj állagot kapjunk. Ha kész, kimagozott datolyákba töltjük őket, és kicsit betesszük a hűtőbe. Minél tovább állnak, annál finomabbak!!

Jó étvágyat!!!

Mentás-cukkinis lapcsánka


Hozzávalók:

60 dkg darálthús
1 közepes cukkini  reszelve (kb. 30 dkg)
3 db zöldhagyma apróra vágva
Fél kaliforniai paprika apróra vágva
2 ek aprított menta
2 ek aprított petrezselyem
3-4 gerezd fokhagyma zúzva
1 tk őrölt kömény
1 tk Himalája só
Fél tk őrölt bors

Elkészítés:

Minden hozzávalót jól összegyúrunk, majd pár órára betesszük a hűtőbe pihenteteni, hogy összeérjenek az ízek. Majd nedves kézzel lapos pogácsákat formázunk belőle, és zsírral kikent tepsiben a sütőben megsütjük (lehet serpenyőben is vagy grillen szabadtűzön, talán úgy a legfinomabb). Süssük 180 fokon 40 percet fólia alatt, majd mindkét oldalát pirítsuk meg.

Jó étvágyat!!!

Túró rudi

Ez egy ronda, de finom változata, próbaképp készítettem, ha már hozzájutottam egy kis totuhoz (=tojásfehérje túró). Gyerkőc megkóstolta, de mivel az eredetit sem ismeri, nem volt odáig érte, inkább kért egy töpörtyűt mellé :)



Hozzávalók:

30 dkg totu
Fél dl zsírosabb kókusztej
5 dkg porrá őrölt eritrit
1 tk vanília kivonat
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
Félcitrom leve
1 dkg zselatin
Fél dl víz

A bevonathoz:

15 dkg magas kakaótartalmú (70-90 %-os) csokoládé
1 ek kókuszzsír
Elkészítés: 

A zselatint a fél deci vízben kis lángon feloldjuk, majd a többi hozzávalóval együtt turmixgépben egynemű masszává dolgozzuk. 20 percre hűtőszekrénybe tesszük, ezalatt a zselatin megköt. Újra átdolgozzuk az aprítóban. Majd 3 dkg-onként 20 x 20 centiméteres fólia segítségével rúddá formázzuk őket, és újabb 30 percre hűtőbe tesszük. A csokoládét felolvasztjuk a kókuszzsírral. Sütőpapírra kiskanállal olyan hosszú és széles csíkot kenünk belőle, amekkora a túrórúd (vagy golyó). Rátesszük a rudakat, és rácsorgatjuk a csokoládét. Végül ismét hűtőbe tesszük, amíg a csoki megdermed.

Jó étvágyat!!!

Forrás: TücsükBogár konyhája

2014. március 26., szerda

A három nyúl

Kaptunk ajándékba három nyuszit. Ezek készültek belőle, az Aprónép legnagyobb örömére:

Nyúlpörkölt (az első combokból, nyakból és az oldalasból)


Sült nyúlcombok tökfőzelékkel:


Ellával:

INAS HÚS programon elkészítjük a pörköltet. Mindenképpen tegyünk alá egy kis vizet! A sült húsos verziót a HÚS programon készítjük, miután befűszereztük. Vizet tegyünk alá ilyenkor is!

Vaníliás csokikuglóf


Hozzávalók:

Száraz hozzávalók:

3/4 bögre átszitált kakaópor
1/3 bögre átszitált kókuszliszt
1/3 bögre tápióka keményítő
1/4 bögre eritrit
1 tk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy kevés citromlé
Csipet só

Nedves hozzávalók:

5 tojás
2 közepes alma lereszelve
1 ek vanília kivonat
1/4 bögre olvasztott kókuszzsír

Elkészítés:

Elkeverjük külön a száraz és külön a nedves hozzávalókat. Utóbbinál ügyeljünk rá, hogy csak a legvégén tegyük bele az olvasztott kókuszzsírt. Öntsük össze a két masszát, és botmixerrel dolgozzuk simára. A kuglófforma belsejét szórjuk meg egy kis kakaóporral, és terítsük bele a masszát. 180 fokon süssük 40 percig, majd hűtsük ki, és tegyük hűtőbe fél órára. Gyönyörűen szeletelhető, nagyon vaníliás, nagyon csokis, nagyon finom!

Jó étvágyat!!

Forrás: The Spunky Coconut

Tavaszi virágzás

Nőnapra készültek :)

2014. március 15., szombat

Medvehagymás szendvics



Hozzávalók:

A gofrikhoz: 

60 g szezámliszt
4 tojás
Csipet só
Késhegynyi szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé 
1 csokor medvehagyma
egy kis víz lazításnak, ha szükséges
kókuszzsír a sütéshez

Feltét:

kacsazsír
egy szelet karaj
savanyú káposzta
stb.

Elkészítés:

A gofrik összes hozzávalóját összekeverjük, és kisütjük, majd kihűtjük. A végén szabadon választott feltéttel tálaljuk.

2014. március 3., hétfő

Mindenmentes energiaszelet

Nagyon szeretem a nyers, néhány összetevős recepteket!! És hogy ezek a szeletek milyen finomak!! 


Hozzávalók:

1 csésze aszalt áfonya
1 csésze kókuszreszelék
2 ek kókuszzsír (szilárd állapotában)


Elkészítés:

A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Majd egy kisebb tálkába simítjuk, lenyomkodjuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. Kiválóan szeletelhető, és nagyon-nagyon finom! Köszönjük Bogi!!

Jó étvágyat!

Forrás: farkasélet

Csokis gofrifalatok

Névnapi kóstolónak készült az óvodába. Nagy sikere volt, a tálcát üresen kaptam vissza :)


Hozzávalók (8 darabhoz):

30 g kókuszliszt
30 g makadámdió liszt (vagy kókuszliszt)
1 érett banán pépesítve
4 tojás
csipet só
1/2 kk szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  
1 ek vanília kivonat
kókusztej vagy víz, ha higítani kell
pár szem aszalt fekete áfonya (opcionális)

A tetejére:

kókuszzsír
magas kakaótartalmú (70-90%-os) csokoládé
natúr lekvár (nálunk most meggy)

Elkészítés:

A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön összekeverjük, majd óvatosan egymásba forgatjuk, hogy ne csomósodjon. Ha túl sűrű, lehet higítani kókusztejjel vagy vízzel. A gofrisütőt bekenjük olvasztott kókuszzsírral, és kisütjük a gofrikat. Közvetlen sütés előtt szoktam beleszórni a fekete áfonyát, így jó ropogós lesz a a tészta tetején. Ha kihűltek, felolvasztjuk a csokit egy kis kókuszzsírral, majd rácsorgatjuk a felszeletelt gofrikra. Mindezt még megspékelhetjük egy kis lekvárral vagy gyümölccsel. 

Jó étvágyat!!

2014. március 1., szombat

Fehér csíkos szelet

Eredetileg Sport-szeletnek indult, aztán ez lett belőle, mert Gyerkőc szerint a fehér csík mindenképpen kellett bele...:)

 

Hozzávalók:

15 dkg dió
20 dkg mazsola
1 ek holland kakaópor
1 nagy ek kókuszzsír
egy kevés rumaroma (elhagyható)
2 dl kókuszkrém
10 dkg magas kakótartalmú (70-80%-os) csokoládé

Elkészítés:

Először tegyük aprítóba a diót, majd a mazsolát, aztán mehet bele a kakaópor és a kókuszzsír. A végeredmény egy formázható keménységű massza. Belenyomkodjuk egy kisebb tálba, kb. ujjnyi vastagon. Tegyük egy kis időre hűtőbe, majd ha jól lehűlt, terítsük rá kókuszkrémet. Újra tegyük hűtőbe, közben elkészítjük a csokis részét. Feolvasztjuk a csokoládét egy kis kókuszzsírral, és ráterítjük a már megkeményedett kókuszkrémre.

Jó étvágyat!!

Forrás: Időtetrisz

Sárgarépás csokitorta

Gyerkőc nevenapjára készült, amiből csak másnap fogyasztott :)
(aznap győzött a csirkecomb és a kedvenc céklás salátája, hiába, nem egy édesszájú :))

Hozzávalók:

30 dkg sárgarépa
10 dkg magas kakaótartalmú (70-80%-os) csokoládé
10 dkg kókuszolaj
1 tk vanília kivonat
4 tojás
5 dkg eritrit
5 dkg darált mandula vagy dió

Elkészítés:

A sárgarépát apróra vágjuk, megfőzzük, majd még melegen pürésítjük.  A tojássárgákat habosra keverjük az édesítővel 3-4 percig. Közben a csokit felovasztjuk a kókuszolajjal, majd hűlni hagyjuk. A kihűlt olvasztott csokit a felvert tojássárgához keverjük, majd a répapürét, a vanília kivonatot és a darált mandulát is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába. Egy 23 cm-es tortaformát kikenünk némi kókuszolajjal, és beleöntjük a masszát. 180 fokos sütőben kb. 30-35 percig sütjük. A torta közepe ilyenkor még kicsit sületlennek látszik, de ilyennek kell lennie. Kihűlve tálaljuk, felvert kókuszkrémmel, de gyümölcsökkel, lekvárral vagy magában is nagyon finom.

Jó étvágyat!!

2014. február 21., péntek

Csirkecombok újragondolva

Gyerkőc kedvencei közé tartoznak azok a húsok, melyek csontját lehet harapdálni, és arról lefejteni a falatokat. A csirkecombok is ilyenek. Ettől a verziótól (legalábbis a bőrétől) sokáig idegenkedett, aztán mégis megkósolta. Utána azt kérte süssünk újra :)


Hozzávalók:

1 dl paradicsomszósz
3 dl cukormentes sárgabaracklekvár vagy a sárgabarackpép
3 ek kacsazsír
6-8 közepes csirkecomb


Elkészítés:

Először készítsük el a szószt: egy lábasban összeforraljuk a paradicsomot a baracklekvárral, időnként megkavarva, mérsékelt tűzön. Kb. 5 perc alatt sűrűsödik be. Majd helyezzük a megmosott, lecsepegtetett, és előzőleg besózott csirkecombokat egy kizsírozott tepsibe, és öntsük rájuk a szószt. Akkor lesz tökéletes, ha a szósz legalább félig ellepi a combokat. Fedő alatt 160 fokon süssük egy órát, majd vegyük le a fedőt, locsoljuk meg párszor a combokat, és 220 fokon pirítsuk meg. Nagyon finom!!

Jó étvágyat!!

Forrás: Posta Renáta: Paleolit konyha hedonistáknak

Céklás-répás fasírt

Babáknak, de az egész családnak kiváló!

 
Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
1 db közepes cékla
2 db sárgarépa
1 kg darált hús
1 ek zsír
só, bors

Elkészítés:

A céklát és a répát lereszeljük, a hagymát felaprítjuk, és megdinszteljük. Ha készen van, gyúrjuk össze az összes többi hozzávalóval, formázzunk babatenyérba való lepénykéket, és mehet a sütőbe. Fólia alatt 30-40 perc alatt sül készre.

A végeredményt élvezettel nyammogta 9 hónaposunk és 3,5 évesünk, velünk együtt :)

Jó étvágyat!

Tápláló krémleves

Legifjabb családtagunk, Csipi kedvenc étele is bemutatkozik:

Hozzávalók:

Csont- vagy húsleves leve
Zöldség
Hús (elhagyható)
1 tojássárgája

Elkészítés:

A lassú tűzön, hosszú ideig (12-24 órát) főzött csont- és húsleves levéből vegyünk ki pár kanállal, majd turmixoljunk hozzá vele főtt zöldséget és/vagy párolt zöldséget, egy-két húsdarabkát a levesből (elhagyható), valamint egy főtt tojás sárgáját.

Igazán tápláló étel kisbabáknak, gyerekeknek, és felnőtteknek egyaránt!

A házi készítésű csontlevesek (csirkéből, kacsából, birkából, bárányból, halból) glicerinben gazdagok, segítségével könnyedén emészthetőek az ételek. A tojássárgájában pedig olyan fontos elemek találhatóak, mint a kolin (agyfejlődésben játszik fontos szerepet), koleszterin (az idegrendszerének fejlődéséhez nélkülözhetetlen), valamint számos vitamin és ásványi anyag: A, D, K2, E, folsav, biotin, vas, cink, szelén (e tekintetben is nagyon fontos, hogy kapirgáló csirkétől származzon, csak ekkor lesz vitamindús).