Nagyon ritkán eszünk halat, egyrészt mert drága, másrészt nincs is nagyon halforrásunk. A zeller viszont mindannyiunk nagy kedvence, így amikor végre sikerült tőkehalat szereznem, azonnal nekiálltam ennek a finomságnak. Hamar el is fogyott, könnyű meleg vacsora volt :)
Hozzávalók:
A raguhoz:
50 dkg alaszkai tőkehal (vagy egyéb szálkamentes hal)
1 póréhagyma
25 dkg gomba
1 tk szárított kapor
1 csokor aprított petrezselyem
1 ek kókuszliszt
1,5 dl kókusztej
2 ek friss citromlé
1 ek sertészsír
só, bors
A zellerpüréhez:
40 dkg zeller
1-2 ek kókusztej
2 tojás
só, bors
Elkészítés:
Zsíradékon megdinszteljük a póréhagymát és a gombát, hozzáadjuk a felkockázott halat, a kaprot és a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük, és néhány percig pároljuk. Majd megszórjuk kókuszliszttel, belekeverjük a kókusztejet, és rottyantunk rajta egyet. Végül belefacsarjuk a citromlevet, és levesszük a lángról.
A zellert közben puhára pároljuk. Ha készen van, turmixoljuk össze a két tojással, sóval, borssal és 1-2 evőkanálnyi kókusztejjel.
Majd egy tűzálló tál aljára kanalazzuk a halas ragut, és rásimítjuk a zellerpürét, majd 180 fokon 45 perc alatt szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat!
Forrás: Mezei Elmira: Paleolit receptek hétköznapokra