A tészta hozzávalói:
20 dkg mandulaliszt
30 g eritrit
2 tojás (1db a tésztába, 1db a kenéshez)
90 g kókuszzsír
csipet szódabikarbóna
A töltelékek hozzávalói:
Diós:
15 dkg darált dió
3 csapott ek eritrit
Fél tk őrölt fahéj
1 tk vanília kivonat
1 ek reszelt narancshéj
2 ek mazsola
1,5 dl víz
Mákos:
15 dkg darált mák
2 ek kókuszzsír
3 csapott ek eritrit
1 ek reszelt narancshéj
2 ek mazsola
kb. 1 dl víz
Elkészítés:
A töltelékek hozzávalóit egy lábosban összekeverjük, és folyamatosan kevergetve jól felmelegítjük. Ez intenzívebb ízt ad a tölteléknek. A kész masszát akár egy éjszakára is félretehetjük, így a mazsola is jól megszívja magát.
A mandulalisztet, eritritet és a tojást még felhasználás előtt hűtsük le, a kókuszzsírt pedig tartsuk szobahőmérsékleten (ne legyen betonkemény, de olvadt sem, a vajhoz hasonló állagra van szükség a gyúráshoz). A tészta hozzávalóit először villával dolgozzuk össze, és amikor már morzsalékosra összeállt a tészta, akkor nyúljunk bele kézzel, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen ideje felmelegedni. Kinyújtásig tegyük vissza a tésztát a hűtőbe. Majd terítsünk ki egy sütőpapírt, és arra nyújtsuk ki vékonyra a tésztát. Kenjük rá a tölteléket, majd a tésztát hajtsuk be a végeken, és a sütőpapír segítségével tekerjük fel. Végül helyezzük a bejglirudat a tepsibe úgy, hogy a sütőpapír alatta maradjon. Kenjük meg az összekevert tojással többször is, majd alaposan szurkáljuk meg a tésztát egy hústűvel, hogy elkerüljük a tészta kirepedését. A bejglit 170-180 fokon süssük meg. Kb. fél óra alatt lesz készen (ha úgy látjuk jónak, a sütés eleje felé még egyszer megkenhetjük tojással). Ha kihűlt a tészta, minél vékonyabb és élesebb késsel vágjuk fel a tálaláshoz.
Jó étvágyat!
Forrás: Elmíra paleo konyhája
Szia!
VálaszTörlésA segítségedet szeretném kérni.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a mandula lisztet lehet helyettesíteni lenmagliszttel (Nature Cooktás). Megoldható ez? Olvastam, hogy a lenmagliszt folyadékot vesz föl?! Emiatt szükséges valamilyen hozzávalóból többet hozzáadni?!
Köszönök szépen mindent!
Üdv.: Ákos
Szia! Szerintem csak akkor kell plussz folyadék, ha pl. tojás nélkül szeretnéd készíteni, ilyenkor használjuk ki a lenmag nedvszívó képességét (1 ek lenmaghoz 2 ek víz). Figyeld a tészta állagot gyúrás közben, ha szükséges, pótolj egy kis vízzel.
VálaszTörlésSzia! Ebből a tésztamennyiségből hány rúd bejgli lesz?
VálaszTörlésSzia Judit! Ekkora mennyiség egy közepes rúdra elég.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésAzt szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig áll el a bejgli?
Köszönöm aválaszod!
Üdv,
Móni
Szia! Egy hétig biztonsággal eláll a hűtőben! ;)
VálaszTörlésSzia! Ki lehet hagyni a mazsolát? Nem lehet/kell valamivel helyettesíteni??
VálaszTörlésPersze, nyugodtan hagyd ki, nem kell helyettesíteni.
VálaszTörlés