Kissé talán rendhagyónak ígérkezik ez a bejegyzés: ezúttal saját paleós tapasztalatinkról írnék, apró segítséget nyújtva a bátortalanoknak. Paleolit módon táplálkozni ugyanis nem nehéz, azonban kellő tudatosságot igényel. Az indíttatás sem mindegy: valaki azért kezd bele, mert fogyni szeretne, másnak komoly betegsége van, megint mások csak egészségesebben szeretnének étkezni. Ha kisgyerek is van a háznál, akkor nála is oda kell figyelni pl. a magvakra, ezért minden esetben az elsődleges szempont az, hogy legyünk tisztában azzal mit és milyen arányban ehetünk. Szakirodalom olvasása mindig nagy előny, sok erőt és kitartást ad az úton, főleg amikor bármi kétségünk támad, vagy szembe jönnek kötözködni, esetleg szimplán érdeklődnek.
Bártan ajánlom:
Mi Gyerkőc lehetséges tejallergiája és a húsok, párolt zöldségek és gyümölcsök iránti érdeklődése miatt kezdtünk bele egy nagyjából hasonló (majdnem paleolit: egyedül kenyeret és rizst ettünk) étrendbe, majd kvázi közös családi kíváncsiságból terelődtünk ebbe az irányba. Lassan egy éve, hogy teljesen elhagytuk a gabonaféléket (is). Gyerkőc ekkor 1,5 éves volt és túlnyomó részben még anyatejes, neki nem volt annyira nehéz lemondani a kenyérkatonáiról, mint mondjuk nekünk felnőtteknek, akik régebben még a krumplipürét is kenyérrel ettük. Az első két hét nagyon nehéz volt (szénhidrátfüggőség), de aztán már rá sem bírtunk nézni a kenyérre (pedig előtte rendszeresen sütöttünk). Sőt, azóta nagyon jól érezzük magunkat a bőrünkben, és több olyan apró nyavalyától szabadultunk meg sikeresen, amikről előtte úgy hittük, hogy normális. Mindezt erőfeszítések nélkül.
Mivel nálunk a "háziasszony" születése nagyjából éppen erre a
kísérletező időszakra esett, így nincs sok tapasztalatom a hagyományos
konyhaművészet terén, nem voltak bevett szokásaim, talán ezért kicsit
könnyebben ment az átállás (az allergiagyanú miatti nulldiétához és a standard rizskörethez képest pedig kifejezetten sok lehetőség adódott). Nagyon tetszett, hogy kedvemre kísérletezhetek az ételekkel, a régi ízek keresése helyett pedig inkább az új, még ismeretlen utak izgattak és izgatnak ma is.
Ami általában mindig van otthon:
- Friss és fagyasztott gyümölcs
- Friss zöldség
- Fagyasztott hús
- Fagyasztott zöldfűszer
- Tojás
- Tengeri halkonzerv
- Aszalvány
- Magas kakaótartalmú (70-90%) csokoládé
- Kókuszreszelék
- Mag (szezám, mák)
- Zsír és olaj (mangalica és kacsazsír, Paleolaj, Olajessimo)
- esetleg valamilyen magliszt (ált. lenmagliszt és kókuszliszt - ez hipoallergén)
- vitaminok: C, D, Omega3
Az alkotáshoz szükséges konyhai felszerelések:
- Serpenyők, tepsik, keverőtálak, muffinsütőforma, tortaforma, jégkrémforma
- Kávédaráló
- Egy nagyobb teljesítményű (min. 600W) robotgép többféle funkcióval:, aprító, reszelő, szeletelő, habverő és botmixer modulokkal
- Vágódeszkák (sokszor tányér helyett is :))
- Egy jobb minőségű hámozó
- Kések, fakanalak, fűszertartók, és egy külön tégely kókuszolaj tárolására
- Mérőpoharak és mérőkanalak
- Elemózsiás dobozok és mini hűtőtáska (utazáshoz)
- Vízszűrő kancsó
- Tejtároló bödön (kókusztejhez)
- Befőttes üvegek
Nélkülözhető, de hasznos szerkentyűk:
- Goffrisütő
- Fánksütő
- mindezekhez olajspriccelő
- aszalógép
Remélem ezzel a felsorolással senkinek sem vettem el a kedvét, sőt! Ha belegondolunk, mennyi minden más (tésztaszűrő, kenyértartó stb.) kellhet még egy hagyományos háztartásban, ez nem is sok (nekünk egyedül az aprítógépet kellett plusszba beszerezni).
És hogy drágább-e így étkezni, mint azelőtt? Valamennyivel igen. De inkább a piacon költök többet, mint a gyógyszertárban :) Ugyanakkor, mivel GYES-en vagyok, nekünk sem mindegy mennyi az annyi, és sok minden nem is fér bele. Jó lenne háztól venni a húst, de arra csak nagyon ritkán adódik lehetőség. Sütit sem készítek minden nap, sőt.
Hajjj, nagyon sok mindenről tudnék még írni, most igyekeztem csak azokat összeszedni, amit általában kérdezni szoktam tőlem. Ha bármi más kérdésetek van, természetesen szívesen válaszolok, ha tudok. Nem vagyok szakértő, így csak a saját tapasztalatainkról tudok beszélni.
Ezt a blogot eredetileg a családomnak kezdtem írni, mint egyfajta online recepttárat. Később tettem csak publikussá, amikor egyre többen érdeklődtek a paleolit táplálkozás iránt. Kisgyermekesként igyekszem olyan recepteket megosztani, amik egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, akár a kicsikkel együtt is. Mi nagyon szeretünk együtt sütni-főzni :)
Mindenkinek sikeres próbálgatást, és jó egészséget kívánok!
És hogy drágább-e így étkezni, mint azelőtt? Valamennyivel igen. De inkább a piacon költök többet, mint a gyógyszertárban :) Ugyanakkor, mivel GYES-en vagyok, nekünk sem mindegy mennyi az annyi, és sok minden nem is fér bele. Jó lenne háztól venni a húst, de arra csak nagyon ritkán adódik lehetőség. Sütit sem készítek minden nap, sőt.
Hajjj, nagyon sok mindenről tudnék még írni, most igyekeztem csak azokat összeszedni, amit általában kérdezni szoktam tőlem. Ha bármi más kérdésetek van, természetesen szívesen válaszolok, ha tudok. Nem vagyok szakértő, így csak a saját tapasztalatainkról tudok beszélni.
Ezt a blogot eredetileg a családomnak kezdtem írni, mint egyfajta online recepttárat. Később tettem csak publikussá, amikor egyre többen érdeklődtek a paleolit táplálkozás iránt. Kisgyermekesként igyekszem olyan recepteket megosztani, amik egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, akár a kicsikkel együtt is. Mi nagyon szeretünk együtt sütni-főzni :)
Mindenkinek sikeres próbálgatást, és jó egészséget kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése