2016. március 15., kedd

Kötözött sült hasaalja szalonna

Viki az egyik kedvenc kukta-bloggerem, ez mégsem egy kuktás recept tőle. Annyira finom volt, hogy az este hazatérő családfőnek már csak morzsák maradtak.


Hozzávalók:

Bőrös hasaalja szalonna
Só, bors
1 fej fokhagyma
3 ek mangalica zsír

Elkészítés:

A szalonnáról levágjuk a dagadó részt, majd jól bedörgöljük sóval, kis borssal, és az összezúzott fokhagymával. Végül összetekerjük, zsineggel összekötjük, és 190 fokon másfél óra alatt pirosra sütjük. A sütőtálba tettem a mangalica zsírt, azzal locsoltattam és forgattam egy óra sütés után 10 percenként. 

Jó étvágyat!

Forrás: Viki Egyszerű Konyhája

Paleo bagett

Amikor képtelen voltam a konyhában tartózkodni, akkor készültek ezek az életmentő bagettek.


Hozzávalók:

PaleoLét Paleósok Álma Vekni lisztkeverék
50 ml víz
4 db L-es tojás
2 ek olvasztott kókuszolaj

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan elkeverjük, és fél órát pihentetjük a hűtőben. Majd bagett formába tesszük őket, és légkeverés sűtővel 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 30 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Paradicsomos dahl

Előrebocsátom soha életemben nem szerettem a lencsét, viszont nemrég megkóstoltam a vöröslencsét, és ha nem is rendszeresen, de ezt el fogom készíteni. 


Hozzávalók:

2 közepes méretű sárgarépa kis kockára vágva
1 szál póréhagyma
1 kisebb fej brokkoli
15 dkg vöröslencse
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl házi paradicsomlé
só, bors

Elkészítés: 

A vöröslencsét beáztattam pár órára. A vöröshagymát megpirítottam, majd minden hozzávalót a kuktába pakoltam 8 dl vízzel. RIZS programon 12 perc alatt készre főtt.

(Kukta nélküli verzió lentebb a forrás-linken) 

Jó étvágyat!

2016. március 7., hétfő

Kurkumás smoothie

Nagy kedvencem a kurkuma, az összes levesembe szórom rendületlenül, kipróbáltam most italként is. Hát nyami! Csipike nagy részét megitta előlem, dehát ez az anyák savanyú sorsa :)


Hozzávalók:

1 bögre kókusztej
1 kisebb banán
1 cm friss gyömbér lereszelve
1 kk kurkuma

Elkészítés:

Minden hozzávalót alaposan összeturmixolunk, és frissiben elfogyasztjuk!

Jó étvágyat!

Forrás: DIY Organix

Sáfrányos-kardamomos kókuszkeksz maradékból

Nagyon szeretem a sáfrányt, de számomra kb az elérhetetlen árkategória volt, amíg egy kedves ismerős nem hozott nekem Algériából :) A kardamom is nagy szerelem, így nem volt kérdés, hogy amint lehet, elkészítem az alábbi receptet! Növényi tejkészítésből maradt kókuszreszeléket  és mandulát használtam, így kicsit puhább lett, de nagyon finom!

 

Hozzávalók:

10 dkg növényi tejkészítésből maradt mandula- és kókuszreszelék
10 dkg darált kókuszreszelék
2 ek kókuszliszt
5 dkg tápióka keményítő
2 ek útifűmaghéj
5 dkg eritrit
1 tk őrölt kardamom
Fél tk sáfrány (kurkuma is jó hozzá)
1 dl víz
2 tojás
2 ek olvasztott kókuszolaj
Fél tk szódabikarbóna
Fél tk aszkorbinsav

Elkészítés: 

A száraz és nedves hozzávalókat külön kikeverjük, majd vegyítjük, és miután alaposan elkevertük, fél órára a hűtőbe tesszük. Majd vizes kézzel kis golyókat formázunk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, esetleg villával ellapogatjuk őket. 180 fokon 15-18 perc alatt sülnek meg. 

Jó étvágyat!

Gesztenyés keksz

Ritkán használok gesztenyelisztet, de volt egy kis maradék a hűtőben, így elsütöttem Trollanyus módon. Siker volt! :)


Hozzávalók:

15 dkg gesztenyeliszt
5 dkg tápióka keményítő
5 dkg eritrit
12 dkg kókuszolaj
3 ek kókusztej
2 tojás
1 tk szódabikarbóna
1 tk aszkorbinsav
csipet só
8 dkg csoki kisebb darabokra vágva

Elkészítés:

A csoki kivételével összekeverjük a hozzávalókat, majd óvatosan a csokit beledolgozzuk, és fél órára pihentetjük a masszát a hűtőben. Majd  vizes kézzel golyókat formázunk, melyeket sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk. Hagyjunk kis helyet köztük, mert sülés közben elterülnek majd és megnőnek. 180 fokon 10-12 perc alatt lesznek készen.

Jó étvágyat!

Sült zellerkockák

Egyszerű, de nagyszerű köret! :)


Hozzávalók:

Egy nagyobb zellergumó
Kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés: 

Amíg a kókuszzsírt felhevítjük, addig meghámozzuk és összekockázzuk a zellert, majd kisütjük. Sült krumpli helyett ideális köret, minimális zellerízzel :)

Jó étvágyat!

2016. február 20., szombat

Brassói édesburgonyával

Nagyon szeretem a brassóit! Ebben a verzióban is!


Hozzávalók:

2 szelet mangalica szalonna
Fél kg sertéstarja
2-4 gerezd fokhagyma
1 kk pirospaprika
Zsiradék a sütéshez
1 kg édesburgonya

Elkészítés:

A két szelet szalonnát felaprítunk és kiolvasztunk. A fél kiló kockára vágott színhúst belekeverjük a forró zsírba, sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés, kb. fél dl vízzel, fedő alatt pároljuk, amíg megpuhul. Ha kész, az apróra vágott fokhagymagerezdeket és a pirospaprikát kis belekeverjük, és zsírjára sütjük.

Az édesburgonyákat megpucoljuk és felkockázzuk, majd kókuszzsíron megpirítjuk.

Végül alaposan összekeverjük a hússal,

Ellában:

A brassói hozzávalóit belepakoljuk a kuktába, és jól elkeverjük, majd HÚS programon megfőzzük. Végül jó alaposan összekeverjük a pirított édesburgonyával.

Jó étvágyat!

Édesburgonya ital


Hozzávalók:

1,5 bögre párolt édesburgonya (Ella kuktában pároltam 10 perces Zöldség programon)
1,5 bögre kókusztej
Fél érett banán
1 cm friss gyömbér
1 tk őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Mindent alaposan összeturmixolunk, és azon melegében elfogyasztjuk!

Forrás: Édesburgonya.bio

Édesburgonya chips

Eddig nem volt étlapunkon az édesburgonya, mert nagyon drága, szupermarketekbe pedig nem járok. Ezúttal egy közös rendelésből jutott nekünk kedvezményesen néhány gumó, következzen most pár egyszerűbb recept. A gyerekeknek nagyon ízlett ez a chips!


Hozzávalók:

3 közepes méretű, vékonyabb édesburgonya
Kókuszzsír

Elkészítés:

Az édesburgonyát meghámozzuk, és zöldséghámozóval vékonyra szeleteljük, majd megkenjük kókuszolajjal. Sütőben 100 fokon sütjük 45 percig, majd megfordítjuk őket, és addig sütjük, míg ropogóssá nem válnak.

Aszalógépben (én így csináltam), 70 fokon egy éjszaka (10-12 óra) kell neki.

Jó étvágyat!

2016. február 13., szombat

Lila saláta naranccsal


Hozzávalók:

Lilakáposzta
Cékla
Narancs
Citromlé
Kis só

Elkészítés:

A lilkáposztát legyaluljuk, a céklát lereszeljük, a narancsot felkockázzuk. Citromlével és kis sóval összekeverjük. Üdítő, finom köret! Minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízek!

Jó étvágyat!!

Fűszeres zöldségköret

Anyukámtól származik ez a recept. Nagyon egyszerű, és nagyon finom :))) Természetesen a választott zöldségek ízlés szerint variálhatók!


Hozzávalók:

Sütőtök
Cékla
Sárgarépa
Paszternák
Póréhagyma
Kelbimbó
Gesztenye
Stb.
4 ek olvasztott kókuszzsír
Só, bors
2 ág rozmaring levél

Elkészítés:

Az előkészített zöldségeket egy nagy tálba tesszük, megforgatjuk az olajban, fűszerezzük, és hozzáadjuk a felaprított rozmaring leveleket. Majd egyenletesen szétterítjük egy nagy  gáztepsiben. Fólia nélkül 200 fokon kb. 45 perc alatt készül el.

Jó étvágyat!

Szezámos kelbimbók

A nagymamámtól kaptam egy nagyobb zacskó kelbimbót, főztem levesbe, sütöttem fűszeres köretnek, ezt pedig vacsorára találtam ki, de köretnek sem utolsó. A fiúk is falták :)))


Hozzávalók:

Kelbimbó
Szezámliszt
Tojás
Só, bors
Kókuszolaj

Elkészítés:

A kelbimbókat egy kicsit előpároljuk (éppen csak annyira, hogy ne legyen túl kemény, se túl puha. (Ella kuktában pároltam 5 perc alatt). A szezámlisztből, tojásból bundát keverünk, melyet sózunk, borsozunk, majd meghempergetjük benne a kelbimbókat. A kókuszzsírt serpenyőben felhevítjük, és kisütjük benne a golyócskákat. Nagyon finom!!!

Jó étvágyat!

Brokkolis máj

Az utolsó trimeszterben mindig figyelek a megfelelő vasbevitelre, ez most a kedvenc májas ragum, mert nagyon szeretem a póréhagymát, brokkolit, kápiát. Persze gombával is nagyon finom ám! :)


Hozzávalók:

Fél kg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
2 nagyobb kápia paprika
1 közepes fej brokkoli
1 gerezd fokhagyma
Só, bors
1 púpos ek kacsazsír vagy kókuszzsír

Elkészítés:

A brokkolit 3 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd kiszedjük és szűrőben lecsöpögtetjük (én Ella kuktában pároltam 2 percet). A vöröshagymát felaprítjuk és megdinszteljük a zsíron, majd hozzáadjuk a felszeletelt pórét és a felkockázott paprikát. Utána beletesszük a májat, és megpirítjuk. A végefelé hozzáadjuk a lereszelt vagy összezúzott fokhagymát és a párolt brokkolit. Sózzuk, borsozzuk. 

Jó étvágyat!

Forrás: Paleország

Paleo mákos guba almával

Nagyon szeretem a mákot, ez pedig egy végtelenül egyszerű téli recept, amihez nem kellenek annyira extra hozzávalók. Paleonita oldalán láttam meg, és szerettem bele. Külön öröm, hogy még Apa is nagyon megkedvelte, pedig ő nem egy nagy mák-rajongó. Az alaprecepten kicsit változtattam a saját szájunk íze szerint, de alul belinkelem az eredetit is.


Hozzávalók:

Alaphoz: 

2 kg hámozatlan alma, kicsumázva, rusztikus cikkekre vágva
3 ek kókuszolaj
20 dkg darált mák

Krémhez:

8 db egész tojás
200 ml kókusztej
csipet só
3 ek kókuszliszt

Elkészítés:

Az almát kicsumázzuk és rusztikus cikkekre vágjuk, majd összekeverjük a darált mákkal és az olvasztott kókuszolajjal. A tojásokat gépi haberővel jó habosra felverjük, majd belekeverjük a kókusztejet, a csipet sót és az átszitált kókuszlisztet. Ezt öntjük a mákos almára, majd 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük. Akkor van készen, ha szépen megpirult a teteje, és a tojásos öntet is megszilárdult.


Jó étvágyat!

Forrás: Paleország

Gombás humusz

Ez nem humusz, de annak indult. Reggeli kenegető lett belőle.


Hozzávalók:

1 szál sárgarépa
4 nagyobb fej csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 marék főtt csicseriborsó
2 tk paprikakrém
1 ek szezámliszt
50 g kókuszolaj
só, bors

Elkészítés:

A sárgarépát előzőleg megpároljuk (én Ella kuktában tettem ezt 8 perces Hal programon). A vöröshagymát felaprítjuk, majd megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróbb darabokra vágott gombát és a fokhagymát, és megpirítjuk. Ha kész, aprítógépben összedolgozzuk a hozzávalókat, majd kihűtjük. Zöldségekre kenve ettem.

Jó étvágyat!

Zöldséges csicseriborsó

Az utóbbi időben nem kívántam a húst, ezért kicsit lazítottam a saját étrendemen, így került terítékre a csicseriborsó. Igyekeztem a benne található lektinek (hőkezelés), fitátok (áztatás) és poliszacharidok (probiotikus kezelés) nagy részét semlegesíteni, így egy egészen jól emészthető, meglepően finom ételt kaptam. Jó nagy adag zöldséggel társítottam, nyam!


Hozzávalók:

Két marék 24 órát áztatott, Ella kuktában főtt csicseriborsó
2 szál sárgarépa
1 közepes fej brokkoli
2 szál póréhagyma
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
Kókuszzsír
Só, bors
Házi paradicsompüré

Elkészítés:

A sárgarépát és a brokkolit előzőleg megpároljuk (én Ella kuktában tettem ezt 8, illetve 2 perces programon). A vöröshagymát vékonyra vágjuk, a póréhagymát felszeleteljük, majd megdinszteljük őket a zsíron. Hozzáadjuk a párolt zöldségeket és a csicseriborsót, felöntjük a házi paradicsomlével, ha szükséges, sózzuk és borsozzuk, és belekeverjük a lereszelt fokhagymát. Kevergetjük pár percet, és már készen is van. Paszternákpürével ettem, amely meglepően jó párosításnak bizonyult!

Jó étvágyat!

2015. december 19., szombat

Paleo mézeskalács

Méz nélkül is finom lett! Pillanatok alatt elfogyott :) Idén is a lurkókkal együtt készítettük.


Hozzávalók:

1 csomag  Paleolit Éléskamra Magliszt-mentes nyújtható tészta alapliszt
3 tojás
2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Fél dl víz
2 evőkanál kókuszolaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és fél órára a hűtőbe tesszük. Majd két szilikonlap közt 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Végül 150 fokon 12-15 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: Tücsökbogár konyhája

2015. december 18., péntek

Diós szórós pite

Apa névnapjára készült szeretettel :)


Hozzávalók:

A tésztához:
1 csomag Paleolit Éléskamra almás pite lisztkeverék
3 tojássárgája
1 tojás
2 dkg kókuszolaj
Fél dl víz

A töltelékhez:
20 dkg darált dió
10 dkg házi szilvalekvár
3 tojásfehérje

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és fél órára betesszük a hűtőbe. Addig elkeverjük a darált diót és a szilvalekvárt. 

Kivesszük a tésztát a hűtőből, 1/3-át félretesszük, a többit egy kizsírozott formába nyomkodjuk. A tojásfehérjét felverjük, és óvatosan belesimtíjuk a darált diót és a lekvárt. Rásimítjuk az egészet a tésztára, végül rámorzsoljuk a maradék tésztát. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt sül készre, akkor jó, ha már pirul a teteje.

Jó étvágyat!

Forrás: Tücsökbogár konyhája

Kókuszjoghurtos lilakáposzta

Újabb variáció kókuszjoghurtra :) Ha nincs lehetőségünk joghurthoz jutni, kókusztej, zselatin és egy kis probiotikum hozzáadásával is sikerülhet ;) Recept ITT!


Hozzávalók:

50 dkg lilakáposzta
3 dl kókuszjoghurt
1 db citrom leve
3 gerezd fokhagyma
Só - ízlés szerint

Elkészítés:

A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk, a fás torzsákat kivágjuk, majd nagyon vékony csíkokra aprítjuk.  Megsózzuk, jól összekeverjük és 10 percig hagyjuk állni. Közben elkészítjük a mártást a kókuszjoghurtból és a citromból, ha szükséges, lehet egy kicsit édesíteni. Ezután belekeverjük a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd alaposan összekeverjük a káposztával. Lefedjük, végül hűtőszekrénybe tesszük, és legalább egy napig érleljük. Bármilyen húsféle mellé kitűnő választás!

Jó étvágyat!

Forrás: Tesco - Főzni jó receptek

2015. december 10., csütörtök

Szezámos sárgarépa

Amikor szétnézünk, és azt eszünk, amit érünk recept :)


Hozzávalók:

4-5 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
Kacsazsír
Egy marék szezámmag
Só, bors

Elkészítés:

A répákat meghámozzuk, és gerezdekre, vagy tetszőleges formára vágjuk. Megpároljuk. Közben a kacsazsíron megdinszteljük az apró darabokra vágott vöröshagymát. Ha kész, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a párolt sárgarépát és a szezámmagot. 

Ellával:

A répát meghámozuk, és formára vágjuk, majd Hal programon megpároljuk. A gőzt kieresztjük, és összeöntjük a tűzön megdinsztelt hagymás-sós keverékkel, végül meghintjük szezámmaggal. 

Jó étvágyat!

Paleo mákos pite

A megunhatatlan mák :) Anett és én nagy mákrajongók vagyunk, tőle van ez a recept. Minden morzsája gyönyör!


Hozzávalók:

A tészta:

1 csomag Paleolit Éléskamra almás pite lisztkeverék
3 db tojás
2 ek kókuszolaj
1 dl víz


A töltelék:

4 dl kókusztej
4 db tojássárgája
80 g eritrit
100 g darált mák 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és fél órára betesszük a hűtőbe. Addig egy lábasban felmelegítjük a kókusztejet, és elkeverjük benne a tojássárgákat. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, majd hozzáadjuk az eritrittel darált mákot, és további pár percig kevergetve felfőzzük, félretesszük.

Kivesszük a tésztát a hűtőből, és egy kizsírozott sütőtálba (nekem 28x25 cm) nyomkodjuk. Erre ráöntjük a mákos krémet és 180 fokon 40-50 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: Palanett

Kókuszjoghurtos cékla

Mautner Zsófinál találtam ezt a receptet, és kíváncsi voltam, hogy működne-e kókuszjoghurttal. A választ alant olvashatjátok :)


Hozzávalók:

1 nagyobb sült cékla 
2 gerezd fokhagyma 
5 dkg dió 
só, bors 
Fél tk római kömény 
4-5 dkg durvára vágott dió

Elkészítés:

A kókuszjoghurthoz hozzákeverjük a finomra aprított fokhagymát, sót, borsot, római köményt és a diót.  A sült céklákat lereszeljük vagy aprítógépben turmixoljuk, és hozzáforgatjuk a joghurthoz. Családunk minden tagja élvezettel fogyasztotta :)

Jó étvágyat!

Forrás: Ízes élet

2015. december 6., vasárnap

Gyümölcsös chia puding

Amikor a Harmadik Királyfi beköltözött a pocakomba, sokáig ez volt az egyetlen ételféleség, ami megnyugtatta reggelenként háborgó gyomromat. 


Hozzávalók:

2 dl kókusztej
3 ek chia mag 
Édesítés (elhagyható)
Gyümölcsök

Elkészítés:

A chia magot óvatosan keverjük a kókusztejbe, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe, hogy jól megszívja magát, és jól kanalazható legyen. Reggel bármilyen gyümölccsel vagy anélkül is fogyasztható, Omega-3-ban is gazdag laktató étel, amely bizonyítottan mérsékli az émelygést :)

Jó étvágyat!

Kacsamáj ínyenceknek

Alexandra blogján találtam ezt a receptet, melyet kicsit egyszerűsítettem, de így is nagyon finom volt! Az így kapott hagymás zsírról nem is beszélve!


Hozzávalók:

Fél kg kacsamáj
2-3 fej lilahagyma
Fokhagyma ízlés szerint 
Kacsazsír
Só, bors

Elkészítés:

A kacsamájat megtisztítjuk, és megtűzdeljük sok-sok fokhagymagerezddel, majd sütőtálba helyezzük. Hozzádobjuk a megpucolt, gerezdekre vágott lilahagymát, és még néhány fokhagyma gerezdet. Leöntjük az egészet annyi kacsazsírral, hogy majdnem ellepje, majd az egészet kb. 180 fokon addig sütjük, míg az egész szépen meg nem pirult. Amikor kész lesz, sózzuk, borsozzuk. Paszternákpürével ettük.

Jó étvágyat!

2015. november 30., hétfő

Sütőtökös csokikocka

Itt a sütőtök szezonja! Íme egy újabb, nagysikerű csokikocka recept a cukkinis csokikocka mintájára, amely egyáltalán nem sütőtök ízű :)


Hozzávalók:

15 dkg kókuszzsír
20 dkg apróra vágott, vízbe áztatott aszalt szilva vagy mazsola

8 tojás
1 kg főtt sütőtök püré
3-4 ek holland kakaópor
5 ek kókuszliszt
3 ek tápióka keményítő
10 dkg magas kakaótartalmú csokoládédarabkák (elhagyható)
vanília kivonat

4 tk fahéj
2 tk szódabikarbóna
Kevés citromlé vagy aszkorbinsav


Elkészítés:

A sütőtököt megfőzzük, lecsepegtetjük, és pürésítjük, majd a többi hozzávalóval elkeverjük. Sütőpapírral kibélelt gáztepsiben 180 fokon, 35-40 percig sütjük. Kihűlve tálaljuk. Magában, de lekvárral együtt is nagyon finom!

Ellával:

A sütőtököt GŐZ (ZÖLDSÉG) programon megpároljuk, majd pürésítjük, összeturmixoljuk az összes többi hozzávalóval, és mehet a sütőbe. 

Jó étvágyat!

2015. november 8., vasárnap

Ropogós teakeksz

Ezt a kekszet egy baba-mama rendezvényen kóstoltuk, majd jóval később egy teadálutánra sütöttem meg diós és törökmogyorós változatban. 



Hozzávalók:

150 g csicseriborsó liszt
50 g édesítő
1 nagyobb marék darált dió vagy törökmogyoró
3 ek kókuszolaj
4 ek víz
1 kk sütőpor (elhagyható)
Ízlés szerint csokoládé darabkák és vanília

Elkészítés:

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, és addig gyúrjuk, amíg egy nyújtható masszát nem kapunk. Vizes kézzel kis golyókat formázunk, és 180 fokon 12 perc alatt egy tespiben készre sütjük őket. Nagyon sokáig eláll!

Jó étvágyat!

Forrás: OatMeal Queen

2015. november 7., szombat

Paleo Nutella

Ilyenkor az ünnepek közeledtével többször el szoktam készíteni, mert nagyon finom, és még a nem paleósok szerint is finomabb, mint az "eredeti"! :)


Hozzávalók:

30 dkg törökmogyoró (héj nélkül)
30 g kókuszolaj
40 g kakaópor
50 g eritrit
60 ml kókusztej (elhagyható)
1 rúd vanília kikapart belseje (elhagyható)

Elkészítés:

A törökmogyorót tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 10 percre, vagy amíg illatos és megrepedezik a héja. Ekkor vegyük ki, és tegyük egy konyharuhába, melynek fogjuk be a széleit, és alaposan dörzsöljük össze a benne lévő mogyorókat. A már héjuk nélküli mogyorókat hagyjuk kihűlni. Mikor kihűltek, helyezzük őket az aprítógépbe, és aprítsuk addig, amíg homogén, kenhető vajjá alakul. Ekkor adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és aprítsuk tovább, míg homogénné, kenhetővé válik újra. Végül adagoljuk egy tiszta, jól zárható üvegbe, és tároljuk hűtőben.

Forrás: PocakPanna

Paszternák püré


Hozzávalók:

1 kg paszternák
3 ek kókuszzsír


Elkészítés:

A paszternákot meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük.  Amikor megpuhult, leszűrjük (de ne dobjuk ki a vizet), hozzáturmixoljuk a kókuszzsírt, és szükséges még, lazításként a leszűrt léből visszaönthetünk.

Ellával:

A paszternákot GŐZ (Zöldség) programon megpároljuk, majd sózzuk, és összeturmixoljuk a kókuszzsírral. Ha szükséges, a párolás során megmaradt léből hozzáöntünk.

Jó étvágyat!

Villámgyors paleo pizza

Mostanában nem tudtam sok időt a konyhában tölteni, ezért beszereztem néhány S.O.S. megoldást azokra az esetekre, amikor gyorsan és egyszerűen szeretnék valami nagyon finomat alkotni a Kiccsaládnak.



Hozzávalók:

1 csomag (180 g) Paleolit Éléskamra Vékonytésztás Olasz Pizza Lisztkeverék
2 tojás
2 ek zsiradék
Víz

Elkészítés:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk a tojásokat, a zsiradékot és annyi vizet, amennyi szükséges (a csomagoláson 5 evőkanálnyi a javaslat, de nekem ennek a dupláját is felvette), majd legalább 15 percet pihentetjük a hűtőben. Addig előkészítjük a tetszőlegesen választott feltétet. Itt most házi ketchupot, mindenmentes szalámit és lilahagymát tettünk rá, de pl. bolognai szósszal és sok-sok póréhagymával is nagyon finom!

Jó étvágyat!

2015. november 1., vasárnap

Káposztás-almás saláta


Hozzávalók:

1 kisebb fej fehér káposzta
2 sárgarépa
4-5 db jonatán alma
Só, bors

Elkészítés:

A fehér káposztát legyaluljuk, a répát lereszeljük, az almát héjastól gerezdekre vágjuk. Fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. A legobb, ha tálalás előtt egy kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Sültekhez ideális választás.

Jó étvágyat!

Pepe Paleo Palacsintája

Ez a recept azért különleges, mert Apa fejlesztette ki :) Köszönjük neki!


Hozzávalók:

35 dkg tápióka keményítő
25 dkg zöldbanánliszt
20 tojás (S-es méret)
5 dkg kókuszolaj
1 dkg bambuszrost (elhagyható)
Víz
Cukormentes lekvár

Ebből a mennyiségből  30-35 db 24 cm-es palacsintát tudunk sütni. Ízre és állagra is nagyon hasonlít a hagyományos palacsintára. 

Elkészítés:

A hozzávalókat összeturmixoljuk, és annyi vizet adunk hozzá, amennyit felvesz. A cél egy hagyományos palacsintához hasonló, folyós állag elérése. Sütés közben is adjunk hozzá folyadékot, ha igényli (bambuszrost hozzáadása esetén egészen biztosan). Mi házi lekvárral ettük :)

2015. augusztus 10., hétfő

Paleo gofri alaptészta

Ízre és állagra egészen olyan, mint a hagyományos, vagyis nem. Annál sokkal finomabb! :)


Hozzávalók (7-8 darabhoz):

4 tojás
30 g zöldbanánliszt
30g kókuszliszt
30g tápióka keményítő
1 ek útifűmaghéj
3 ek kókuszolaj
1-1,5 dl víz
1 kk szódabikarbóna
1 kk citromlé vagy aszkorbinsav

Elkészítés:

A hozzávalókat összeturmixoljuk, és pár percet állni hagyjuk, hogy az útifűmaghéj megszívja magát. Majd gofrisütőben kisütjük. Lekrvárral tálaljuk, de önmagában is szivesen eszegetik a gyerekek. Karobporral is nagyon finom tésztát kaphatunk.

Jó étvágyat!

2015. július 6., hétfő

Törpös reggeli

Ha nem is hupikék, de törpökkel reggeliztünk :)


Hozzávalók:

Kígyóuborka
Kovászos uborka
Savanyú káposzta
Kínai kel
Pritamin paprika
Olasz felvágott

2015. július 4., szombat

Joghurtos fagyi

Avagy az élvezetek halmozása :)


Hozzávalók (4 főre):

1 db fagyasztott banán
2-3 marék fagyasztott gyümölcs
2 ek kókuszjoghurt

Elkészítés:

A banánt, ha egészbe fagyasztottuk, felszeleteljük, majd az összes hozzávalót alaposan összeturmixoljuk, és azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Gyümölcsös rizs


Hozzávalók:

100 g basmati rizs
1-2 ek zselatin
3-4 marék gyümölcs
Víz vagy kókusztej a főzéshez

Elkészítés:

Az előzőleg beáztatott basmati rizst bő vízben (vagy kókusztejben) és a zselatin hozzáadásával szétfőzzük, majd egy kisebb sütőtálba kanalazzuk. Ha kicsit lehűlt, beleforgatjuk a gyümölcsöket, és teljesen lehűtjük. 

Jó étvágyat!

Ropogós keksz

Melegben, utazáshoz szuper!


Hozzávalók (15-20 db kekszhez):

80 g puffasztott amaránt
2 ek holland kakaópor vagy karobpor
2 banán

Elkészítés:

A banánt a kakaóporral vagy karobbal összeturmixoljuk, majd belekeverjük a puffasztott amarántot. Kis golyókat formázunk belőlük, és szilikonos sütőpapírra lapogatjuk őket. 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük őket.

Forrás: Nyers és Egészséges Receptek (FB)

2015. június 21., vasárnap

Hamis sajt

Igazából csak nagyon ritkán hiányzott a sajt, így most sem a sajtízt és sajtélményt kerestem, egyszerűen tetszett, hogy végre egy finom, hidegen fogyasztható ételre bukkantam, ami ebben az egyre melegebb időben nagyon jól is esik.

Aki pedig nem szereti a karfiol vagy a kókusz ízét, egy cseppet se aggódjon, mert egyik sem fog érződni benne :) Köszönöm a receptet Tögyi Juliannának!

Többféle ízesítéssel készült a natúron kívül: nagyon finom pl. bazsalikommal, kaporral, snidlinggel, fokhagymával, kurkumával, őrölt paprikával.



Hozzávalók:

25 dkg párolt karfiol
25 dkg kókusztej
3 ek kókuszolaj
6 dkg zselatin
1 dkg só
15 g almaecet
5 g citromlé
Ízesítés

Elkészítés:

Minden hozzávalót összeturmixolunk, majd egy lábasban az egészet felmelegítjük, de csak annyira, hogy a zselatin feloldódjon. Formába öntjük (én muffinformába tettem), majd lehűtjük. Két óra alatt bedermedt, és jól szeletelhető volt.

Jó étvágyat!

2015. június 19., péntek

Levendulatorta

A héten levendulát szedtünk a közeli Flora Farmon, és azzal az elszántsággal jöttem el onnét, hogy alkotok valamit a még friss szajréból Csipike közelgő névnapjára. Ez a torta három recept összeolvadásából született: az alapja mindenmentes babakeksz sütés nélkül, a többi pedig zselatinnal dermesztett szedres és citromos-levendulás réteg. Előbbit a Nyers gyümölcstortából vettem, utóbbit a Paleotthonban készített tihanyi torta mintájára, kicsit egyszerűsítve. A fiúk nagyon finomnak találták! Lássuk részletesebben!


Hozzávalók:

1. (legalsó) réteg:

200 g kókuszreszelék zsírjára őrölve
2 érett banán
1 ek tápióka keményítő (elhagyható)

A hozzávalókat összekeverjük, és belesimítjuk egy 23 centis tortaformába, majd betesszük a hűtőbe.

2. (középső) réteg:

Egy marok szeder
Kókusztej
1-2 ek édesítő (elhagyható)
1 ek zselatin

Turmixoljuk össze a szedret, adjuk hozzá az édesítőt, és öntsük fel annyi kókusztejjel, hogy összesen 3 dl legyen a massza. Melegítsük fel, és vegyítsük el benne a zselatint, majd ha kicsit lehűlt, kanalazzuk a piskóta tetejére, és tegyük a hűtőbe dermedni.

3. (felső) réteg:

3 dl kókusztej
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
7 szár levendula virága
1 ek édesítő
1 ek zselatin

Felmelegítjük a kókusztejet, beleszórjuk a levendula virágait, a citromhéját és a levét, elkeverjük a zselatint. Majd lehűtjük, és a már megdermedt középső rétegre kanalazzuk. Szépen kihűtjük. 

Hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

2015. június 17., szerda

Mustáros kacsaszív

Igazi vendégváró finomság!


Hozzávalók:

Fél kg kacsaszív
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek magos mustár
1 dl kókuszkrém
Só, bors
Zsiradék

Elkészítés:

A zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd felszeleteljük a kacsaszivet. Felöntjük egy kis vízzel, sózzuk, borsozzuk. 2 óra alatt párolódik puhára. Ekkor behabarjuk a mustáros-kókuszkrémes keverékkel, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymákat. Egy utolsót rottyantunk rajta, és készen is van. 

Ellával:

Megdinszteljük a vöröshagymát, felszeleteljük a kacsaszivet, sózzuk, borsozzuk, majd INAS HÚS programon megpuhítjuk. Ha nagyon leve marad, leöntünk belőle, és a zúzott fokhagyma hozzáadásával nyitott fedővel behabarjuk a mustáros-kókuszkrémes keverékkel.

Jó étvágyat!

Forrás: Mama

Raguleves pulykaságokkal

Költséghatékony és nem mellesleg nagyon finom :) A gyerekek a pulyherét is nagyon kedvelték benne :)


Hozzávalók:

1 kg pulykadió
20 dkg pulykahere
1 fej vöröshagyma
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa vagy paszternák
1 kisebb fej karfiol fele
1 kisebb faj brokkoli
1 csokor friss petrezselyem
Só, bors
Zsiradék a pirításhoz

Elkészítés:

Egy kis zsíron megpiritjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd átforgatjuk benne a húst, és felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony lángon rotyogtatjuk. 2-3 óra elteltével hozzáadjuk a zöldségeket a brokkoli kivételével. 20 perccel a vége előtt beletesszük a brokkolit és a pulykaherét, majd pár perccel a vége előtt apróra vágott petrezselymet.

Ellával: 

Miután megpirítottuk a vöröshagymát, mindent belepakolunk a kuktába a pulykahere kivételével. LEVES programon megfőzzük, majd nyitott fedővel hozzáadjuk a pulykaherét, ami 20 alatt perc alatt fő készre.

Jó étvágyat!

Forrás: Mama

Mennyei kakaós csiga

Egész napos kirándulásra indultunk, ezért olyan rágcsákat kerestem, ami bírja a hőséget. Ez volt az egyik. Igaz eleinte idegenkedtem a készen kapható lisztkeverékektől, végül úgy gondoltam, hogy ünnepek alkalmával kipróbálok egy-két ilyen receptet, különösen ha olyan vendégeink is vannak, akik amúgy nem így étkeznek. Jelentem a körükben is nagy sikere volt a csiguszoknak :) 


Hozzávalók:

A tésztához: 

200 g Szafi Fitt paleo süteményliszt
26 g útifűmaghéj
80 g kókuszolaj
4 tojás
160 g víz

A csokikrémhez:
4 tk holland kakaópor
2 tk eritrit
10 tk kókuszkrém
Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kicsit pihentetjük. Addig kikeverjük a csokikrémet. Ezt követően összeállatjuk a csigákat: 2 szilikonos zsírpapír közt kinyújtjuk a tésztát, és megkenjük a csokikrémmel, majd olajos kézzel óvatosan feltekerjük, végül szeleteljük, sütőpapírra fektetjük a csigáinkat és légkeveréses funkción 175 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!!

2015. június 9., kedd

Új családtagunk: Ella

Igaz 2014 októbere óta nálunk lakik, csak most érett meg bennem, hogy bemutatom az egyik legjobb barátnőmet: Ellát.


Évek óta Slow Cookerre (lassúfőzőre) vágytam, erre egy intelligens kuktám lett :) A lassúfőző hosszú ideig (12-48 óra), alacsony hőfokon (80-90 fok) dolgozik, azonban a kukta ilyen szempontból sem volt olyan rossz választás, hiszen Ella 100-120 fok körül, a gőz erejével kíméletesen főz, párol, mindeközben egy csepp sem megy kárba, nem mellesleg használatával 60%-os az energiamegtakarítás, mivel csak a felfűtéskor használ áramot, valamint nagyon jó a hőtartó képessége. Csak bepakolom, végül kipakolom. A programok időzíthetőek, manuálisan is beállíthatóak, késleltethetőek, nem kell mellette szobrozni, míg készül az étel. Hányszor történt már, hogy közben meséltem, vagy elmentünk a játszótérre, és mire hazaértünk, a kész, meleg, ízletes étel várt itthon. Nekem ez két kicsi mellett nagyon-nagyon kényelmes így :)

Hogy miket lehet készíteni Ellával? Pörkölteket, ragukat, egytálételeket, leveseket, kocsonyát, és párolt ("sült") húsokat, melyek fél óra alatt tökéletesre puhulnak! Az ételek ízvilága teltebb, zamatosabb lesz, még a rövid elkészítési idő alatt is. A párolt zöldségekről nem is beszélve! Marhapörkölt 35 perc alatt? NANÁ! Megkockáztatom, hogy finomabb, mint a bográcsban főtt ;)

Egyedül a csontlevest és alkalmanként a süteményeket készítem főzőlapon, sütőben. 

A továbbiakban ide fogom gyűjteni az Ella által készített recepteket:

2015. június 8., hétfő

Almás rózsák

Juniálisra készültek ezek a dekoratív falatok. A gyerekek nagyon szerették, repetáztak is :)


A tészta hozzávalói:

5 dkg mandulaliszt
12 dkg nyílgyökérliszt
3 dkg kókuszliszt
3 ek útifűmaghéj
5 dkg eritrit
csipet só
Fél tk szódabikarbóna
Fél tk aszkorbinsav
3 dl forró víz
3 dkg kókuszolaj

Az almák elkészítése:

2-3 alma vékonyra szeletelve
2-3 ek por alakú eritrit
1 tk őrölt fahéj

Elkészítés:

A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, a forró vízben pedig oldjuk fel a kókuszolajat, majd addjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz. Keverjük össze, majd hagyjuk kihűlni, langyosan már lehet a tésztával dolgozni. Ha langyosra hűlt a tészta, nyújtsuk ki téglalap alakúra, olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk (nekem fél centi).

Az almákat vágjuk félbe, vájjuk ki a magházát és szeleteljük vékonyra. Forgassuk meg őket a fahéjas édesítőben, 

Következő lépésként vágjuk a tésztát kb. 1,5-2 cm széles csíkokra, és fektessük rá az alma szeleteket kis fedéssel. Csavarjuk fel. Minél több almát tesszünk közé, annál szebb lesz. Tegyük a kis tekercseket szilikonos muffinformákba. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük kb.  18-20 percig, majd hűtsük ki.

Jó étvágyat!

Forrás: Trollanyu

Morzsasüti

Sokféleképp variálható, pofonegyszerű süti, szeretjük! Néha kókuszjoghurttal keveredik :)


Hozzávalók:

12 dkg kókuszzsír
20 dkg "liszt" (kókuszliszt, zöldbanánliszt, mandulaliszt illik hozzá, vagy darált magvak)
8 dkg eritrit
1 kg gyümölcs (itt eper és rebarbara)

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet (vagy őrleményt) az édesítővel. Adjunk hozzá a kókuszzsírt, és az ujjaink segítségével dörzsöljük bele, amíg morzsára nem emlékeztet a keverék. Terítsük le a gyümölcsöt egy kókuszsírral kikent tűzálló edény aljára, majd a tetején egyenletesen oszlassuk el a morzsakeveréket. Süssük 150 fokon kb. 35 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Ha melegen tálaljuk, a morzsakeverék puha, ha hagyjuk teljesen kihűlni, akkor kicsit ropogósabb. Mindkét állapotában nagyon finom.

Jó étvágyat!




2015. június 6., szombat

Csokifagyi újratöltve


Hozzávalók:

2 db fagyasztott banán
2 db érett avokádó
2 ek kakaópor
1 ek őrölt kardamom

Elkészítés:

A fagyasztott banánt felszeleteljük, majd mindent aprítógépbe pakolunk, és jól összedolgozzuk. Nagyon finom, hűsítő csokifagyi a végeredmény!

Jó étvágyat!

2015. június 1., hétfő

Cukkini chips

Már régóta szerettem volna kipróbálni, most jött el az idő! Három ízesítéssel készült: oregánós, fokhagymás és kurkumás. Örömmel ropogtatták a Srácok!



Hozzávalók:

Egy nagyobb cukkini
Kókuszzsír
Választott feltét

Elkészítés:

A cukkiniket megmossuk, és vékonyra szeleteljük, majd megkenjük kókuszolajjal, és ízesítjük. 
Sütőben 100 fokon sütjük 45 percig, majd megfordítjuk őket, és addig sütjük, míg ropogóssá nem válnak.

Aszalógépben (én így csináltam), 70 fokon egy éjszaka (10-12 óra) kell neki.

Jó étvágyat!

Forrás: Vitalzone